ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αγωνία για την πολύτιμη γεώτρηση του Ποικίλου στο Δάσος – Κίνδυνος “να σβήσει” για πάντα

Στην πιο επικίνδυνη καμπή της αντιπυρικής περιόδου χάλασε η μεγάλη γεώτρηση του Ποικίλου που βρίσκεται στην αρχή του δασικού δρόμου, στην οδό Κατράκη. Την ίδια ώρα, μέσα σε ένα πολύ βαρύ καύσωνα έμειναν χωρίς ποτίσματα πάρκα και πλατείες στο Δάσος Χαϊδαρίου. Το χειρότερο είναι πως πρόκειται για πολύ σοβαρή ζημιά, που απειλεί ακόμη και με οριστική καταστροφή τη γεώτρηση.

Η μείωση στην παροχή νερού παρατηρήθηκε την περασμένη Παρασκευή από εθελοντές του Πάρκου Εθελοντισμού. Σήμανε “συναγερμός”, όπως έχει γίνει και άλλες φορές σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ενημερώθηκε ο ΑΣΔΑ, στον οποίο ανήκει η ευθύνη της γεώτρησης. Μετά από έλεγχο που έκανε ειδικός, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σοβαρή φθορά στις σωληνώσεις σε μεγάλο βάθος, βλάβη που απαιτεί ακριβή επέμβαση, αλλά ενέχει και τον κίνδυνο της καταστροφής τους.

Η συγκεκριμένη γεώτρηση κατασκευάστηκε από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας μετά τον καταστροφικό καύσωνα του 1987. Αυτή τη στιγμή αντλεί νερό από βάθος 240 μέτρων και ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πλούσιος. Όμως από την κατασκευή της, εδώ και 4 σχεδόν δεκαετίες δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ εκτεταμένη συντήρηση, απλώς γίνονται μικροεπιδιορθώσεις σε ζημιές που παρουσιάζονται κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι ότι σάπισαν οι σωλήνες.

Το κόστος της επισκευής (σωλήνες, γερανοί, συνεργείο) φτάνει τις 30.000 ευρώ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΣΔΑ έχουν εισηγηθεί την επισκευή, καθώς η γεώτρηση αυτή έχει σημαντικό ρόλο στην πυρασφάλεια, αλλά και στην συντήρηση του πρασίνου σε μια μεγάλη περιοχή. Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της διοίκησης του Συνδέσμου, ενώ είναι ενήμερος και ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Είναι ευχής έργο να ληφθεί άμεσα η απόφαση της επισκευής. Αντίστροφα, θα ήταν καταστροφικό να εγκαταλειφθεί αυτή η γεώτρηση. Αν το κόστος επισκευής κρίνεται υψηλό για τον ΑΣΔΑ και τον Δήμο, καλό είναι να ενημερωθεί χωρίς καθυστέρηση ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Το κόστος της ζημιάς από την καταστροφή του πρασίνου στην περιοχή ή από μια φωτιά που θα χρειαστεί νερό η Πυροσβεστική θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από 30.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε διαδοχικές φωτιές στην περιοχή αυτή.

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

  1. Μπορούμε να κάνουμε μια γραπτή παρέμβαση -ενημέρωση στο περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, για μια ποιο σύντομη απάντηση.
    Είναι κρίμα να χαθούν τόσα δένδρα, τόση προσπάθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button