ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το Χαϊδάρι ενώπιον ιστορικής ήττας – Θέσεις δημάρχου και επικεφαλής παρατάξεων για την ακτή Σκαραμαγκά

Με το Χαϊδάρι να αντιμετωπίζει μια άκρως αρνητική εξέλιξη για το μέλλον του, μετά τον νόμο – κόλαφο που ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την εκποίηση της προβλήτας νο 4 του του Σκαραμαγκά -στην ουσία ξεπούλημα ολόκληρης της ακτής Σκαραμαγκά σε βάρος των τοπικών κοινωνιών- η δημοτική αρχή συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να γίνει ανασκόπηση του προβλήματος και συζήτηση των μελλοντικών ενεργειών. 

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 13 Φεβρουαρίου έγινε από τον δήμαρχο Βαγγέλη Ντηνιακό αναφορά στις άμεσες ενέργειες που έκανε προς την πλευρά της κυβέρνησης. Από την άλλη, διατυπώθηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για τον αποκλεισμό της από την προσπάθεια αυτή. Παράλληλα, η δημοτική αρχή πρότεινε πλαίσιο δράσης με έμφαση στον δικαστικό αγώνα, ενώ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ακούστηκαν προτροπές για πιο άμεση και δυναμική αντίδραση, ακόμη και από νεοδημοκράτες (βλέπε Γιάννης Θεοτοκάς: «Αν χρειαστεί, να κλείσουμε και την Εθνική Οδό!»). Τελικά εγκρίθηκε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Το Χαϊδάρι ενώπιον ιστορικής ήττας - Θέσεις δημάρχου και επικεφαλής παρατάξεων για την ακτή Σκαραμαγκά 3
Με κόκκινη γραμμή η διεκδικούμενη από τον Δήμο έκταση στον Σκαραμαγκά, με βάση ομόφωνο ψήφισμα διεκδίκησης του ΑΣΔΑ. Αριστερά η δεξαμενή 5 η οποία θα πουληθεί με τον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί. Όπως φαίνεται στην αεροφωτογραφία, η μεγάλη δεξαμενή μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει καθώς προβλέπεται ελεύθερος χώρος εργασιών. Το υπόλοιπο κομμάτι – φιλέτο (περίπου 200 στρ.) αποτελεί σκανδαλώδες δώρο στον επενδυτή, αντί να δοθεί στη Δυτική Αθήνα για τοπική ανάπτυξη κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική. Ενδεικτικά: Πράξη δικαιοσύνης – χρέος από το παρελθόν: Να επενδύσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην ακτή Σκαραμαγκά.

Παραθέτουμε τα κύρια σημεία της παρέμβασης του δημάρχου και των πολιτικών αρχηγών στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού σημειώσουμε ότι αυτή ήταν μια γόνιμη και σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση, όπου το περιεχόμενο κυριάρχησε της εντυπωσιοθηρίας, αντίθετα από ό,τι είχαμε συνηθίσει τους τελευταίους μήνες.   

Βαγγέλης Ντηνιακός

Το Χαϊδάρι ενώπιον ιστορικής ήττας - Θέσεις δημάρχου και επικεφαλής παρατάξεων για την ακτή Σκαραμαγκά 5Το βράδυ της Τρίτης 11/2, ημέρα κατάθεσης της τροπολογίας, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο σύσκεψη των βουλευτών της Δυτικής Αθήνας ζήτησα την συμπαράστασή τους και την μη ψήφιση της τροπολογίας. Την Τετάρτη 13/2 το πρωί με επιστολή μου στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησα την αλλαγή της τροπολογίας, ώστε να εξαιρεθεί ρητά η Προβλήτα 4 από την παραχώρηση στους μελλοντικούς αγοραστές των Ναυπηγείων. Τετάρτη πρωί πήγα στη Βουλή και συναντήθηκα με τον Υπουργό Οικονομικών και εκπροσώπους των κομμάτων. Όμως ο Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε την αλλαγή ή την απόσυρση της τροπολογίας, διατυπώνοντας την άποψη ότι η παραχώρηση της Προβλήτας 4 είναι απαραίτητη για την επιτυχία της πώλησης των Ναυπηγείων. Παρά την ενημέρωση που είχαν προσωπικά από μένα αλλά και με επίσημα έγγραφα από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα η ΕΤΑΔ και το Υπουργείο Οικονομικών για τις θέσεις του Δήμου Χαϊδαρίου και για την πλήρη στήριξη τους από τον ΑΣΔΑ, δεν έγινε καμιά διαβούλευση με τον Δήμο πριν την κατάθεση της τροπολογίας, δεν υπήρξε καμία διαφάνεια στην διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο. Προτείνω: – Την προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ακύρωση της παραχώρησης της χρήσης της Προβλήτας 4 στον μελλοντικό αγοραστή των Ναυπηγείων. Την ευθύνη για την καθυστέρηση ή πιθανά και την αποτυχία της διαδικασίας εξαγοράς των Ναυπηγείων λόγω δικαστικής εμπλοκής έχουν πλέον αυτοί που αποφάσισαν την παραχώρηση και της Προβλήτας 4, σε αντίθεση με τη θέληση των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. – Την συνέχιση με κάθε πρόσφορο μέσο του αγώνα του Δήμου για την ακύρωση της τροπολογίας και την παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο και στους κατοίκους. 

Μιχάλης Σελέκος

Το Χαϊδάρι ενώπιον ιστορικής ήττας - Θέσεις δημάρχου και επικεφαλής παρατάξεων για την ακτή Σκαραμαγκά 7Ενώ η δημοτική αρχή έγινε γνώστης της τροπολογίας με την οποία καταστρέφονται όλα τα όνειρα της Δυτικής Αθήνας για διέξοδο στη θάλασσα, επέλεξε να καλέσει αυτούς που θα στήριζαν με οποιονδήποτε τρόπο την πρόταση νόμου και απέκλεισε τις ζωντανές δυνάμεις του Δήμου μας. Δηλαδή το λαό, που ήταν εκείνος ο οποίος θα πρωταγωνιστούσε στην αντίδραση που έπρεπε να υπάρξει, αμέσως όταν γίναμε γνώστες αυτού του θέματος. Προχώρησε όμως και σε ένα άλλο αντιδημοκρατικό βήμα, απαξιώνοντας την αντιπολίτευση: Δεν κάλεσε ούτε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων! Αντίθετα κάλεσε βουλευτές, πολιτευτές, δημάρχους άλλων περιοχών, που και αυτοί με τη σειρά τους τον απαξίωσαν και δεν ήρθαν.

Ενώ οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ήταν γνωστοί όπως και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εσείς προσπαθούσατε να φτιάξετε το προφίλ σας περιφερόμενος στα Μέσα ή δίνοντας συνεντεύξεις για τη μεγάλη πρόταση που θα δοθεί στην αξιοποίηση της Προβλήτας 4 στο Σκαραμαγκά. Λέγατε πως η διάσπαση της Β΄ Αθήνας θα φέρει πιο κοντά τους βουλευτές, που θα αφουγκράζονται τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας και θα στηρίζουν τα λαϊκά αιτήματα. Είδαμε τι έγινε τώρα με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που ψήφισαν την τροπολογία. Τι έγινε σε προηγούμενο χρόνο με το Χαϊδαριώτη υπουργό Δημήτρη Βίτσα; Παρά τις υποσχέσεις του πως θα αποδοθεί ο χώρος δεν έκανε καμία ενέργεια. Τι έκανε ο επίσης Χαϊδαριώτης πρόεδρος της ΕΤΑΔ, Γιώργος Τερζάκης; Μόνο λόγια και καμία πράξη. Και βέβαια η πράξη του ήταν πως πριν από μερικούς μήνες ενοποίησε τη δεξαμενή 5 με την προβλήτα 4. Νομίζω πως θα πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να απαιτήσουμε ακύρωση αυτής της απίστευτης τροπολογίας που πέρασε από τη Βουλή.

Αποστόλης Θεοφίλης

Το Χαϊδάρι ενώπιον ιστορικής ήττας - Θέσεις δημάρχου και επικεφαλής παρατάξεων για την ακτή Σκαραμαγκά 9Ήταν μια αποφράδα ημέρα για το Χαϊδάρι. Ο δήμαρχος δεν έκανε το αυτονόητο. Να λειτουργήσει εκείνη τη στιγμή ως ένας πατέρας, που καλεί τα παιδιά σε συστράτευση και αγώνα. Δυστυχώς φάγαμε γκολ. Ο δήμαρχος δεν τήρησε τις προτεραιότητες. Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα; Να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα δράμι περιουσίας Χαϊδαριωτών. Την ίδια ώρα που είχε χρόνο να αναλώνεται σε προσωπικές επιθέσεις και ανούσια εξώδικα, ο χρόνος μέτραγε αντίστροφα και για την Ακτή Σκαραμαγκά. Άρα έχουμε μια τακτική απαξίωσης του δημάρχου. Αντί να λειτουργήσει ως ένας ηγέτης που συσπειρώνει τις όλες παρατάξεις και προχωράμε όλοι μαζί ενωμένοι να πάρουμε αυτό που μας ανήκει, έρχεται ο δήμαρχος και βάζει ένα αυτογκόλ από την αρχή στην ομάδα που λέγεται Δήμος Χαϊδαρίου. Αντί να αναλάβετε τις ευθύνες, κάνετε ακόμα και την ύστατη ώρα μια γενικόλογη τοποθέτηση γεμάτη ευχές. Έχουμε ένα Βαγγέλη Ντηνιακό που έλεγε στους Χαϊδαριώτες ψηφίστε με και θα σας το μετατρέψω σε Μητροπολιτικό Πάρκο και θα δώσω μια αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή. Θεωρούσατε δεδομένο πως έχετε στο τσεπάκι σας την ιδιοκτησία της έκτασης και σήμερα λέτε πάμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο.

Θοδωρής Σπηλιόπουλος

Χαϊδάρι Σήμερα "Πέπλο σιωπής στα 3.500.000 που χρωστούν μεγαλοοφειλέτες στον Δήμο" 2Yπάρχει μια αγωνία από πλευράς Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του για το πώς θα κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές, για εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που τον στήριξε και τον έκανε πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα ψηφίστηκε η απόδοση της προβλήτας 4 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με σκοπό να εκχωρηθεί όλο το φιλέτο σε έναν καινούριο αγοραστή προσφέροντάς του ένα κομμάτι που δεν του ανήκει. Το συγκεκριμένο είχε παραχωρηθεί στο Δημόσιο χάρη στις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο δήμαρχος έχει ευθύνη γιατί δεν συγκάλεσε διαδικασίες εξπρές. Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιήσει το δεδομένο πως υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο η προσπάθεια, που σωστά έπραξε, να του δοθεί βοήθεια είτε από βουλευτές είτε από δημάρχους όμορων Δήμων που κάλεσε. Συμφωνώ για το δικαστικό αγώνα και ό,τι θα γίνει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά εμείς κάνουμε πρόταση κινητοποίησης που θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα προσχωρήσει σε ενέργειες και με κλεισίματα στην Ιερά Οδό και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Ελευθερία Τοκατλίδη                                                                                                    (εκ μέρους της παράταξης «Χαϊδάρι Αναγέννηση»)

Το Χαϊδάρι ενώπιον ιστορικής ήττας - Θέσεις δημάρχου και επικεφαλής παρατάξεων για την ακτή Σκαραμαγκά 12Για το επίμαχο τμήμα της Προβλήτας 4 πρέπει να ειπωθεί πως δεν έχει καμία λειτουργική σύνδεση με το Ναυπηγείο. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα για να αποτραπεί η δυσμενής εξέλιξη που παρουσιάστηκε και αφορά το συγκεκριμένο χώρο. Με ποιο συμβόλαιο έχει νομιμοποιηθεί ο χώρος 4; Με ποιο συμβόλαιο έγινε η ενοποίηση του χώρου 5 με την προβλήτα 4; Όλοι μας ξέρουμε από πολύ παλιά πως η συγκεκριμένη προβλήτα ήταν βοηθητικός χώρος, ανεξάρτητος από τον κύριο χώρο που χρησιμοποιούσαν τα Ναυπηγεία. Προεκλογικά το θέμα έπαιξε από πλευράς της σημερινής δημοτικής αρχής παρουσιάζοντας μακέτες και μια συνολική προβολή, δημιουργώντας όπως αποδείχθηκε ψεύτικες εικόνες. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η επίμαχη έκταση πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο Χαϊδαρίου, γιατί αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας. Πιστεύω πως πρέπει να γίνουν δυναμικοί αγώνες από όλες τις παρατάξεις και όχι μόνο από την παράταξη του δημάρχου. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Και μπορούμε να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την συγκεκριμένη απόφαση προς όφελος της πόλης μας.

Κώστας Ασπρογέρακας

Χαϊδάρι Σήμερα Πλατεία Δάσους: Προσοχή, επικίνδυνοι κάδοι! 2Αυτό που συνέβη, δηλαδή να γίνει μια σύσκεψη εν κρυπτώ του δήμαρχου με βουλευτές, δεν συνάδει με το χαρακτήρα μιας δημοτικής αρχής που θέλει να έχει δίπλα της το Δημοτικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί το σύνολο των δημοτών της πόλης. Να έρθω λίγο στην ιστορία αυτής της υπόθεσης. Το 2008, με επικεφαλής τον Δημήτρη Βίτσα, οι «Πολίτες σε Δράση» είχαν σηκώσει το θέμα της Προβλήτας 4. Στη συνέχεια με την εκλογή μου στην ηγεσία της παράταξης και του Κίμωνα Φουντούλη ως δημοτικού συμβούλου, το θέμα σηκώθηκε ακόμα περισσότερο μέχρι του σημείου να διαταχθεί μια προκαταρτική ποινική εξέταση, γιατί τα Ναυπηγεία είχαν μπαζώσει το συγκεκριμένο χώρο που ήταν θάλασσα. Η εξέταση έγινε από πταισματοδίκη της Ελευσίνας, όπου προΐστατο και «έσπρωχνε» ο κ. Τερζάκης (σσ. κατοπινός πρόεδρος της ΕΤΑΔ). Ο κ. Τεζάκης είχε πει πως είναι διατεθειμένος να πάει να ανοίξει ένα χώρο μπαζωμένο, για να βγει η θάλασσα… να μπει μέσα με στολή βατραχανθρώπου και ας πάνε να τον πιάσουν, αφού η θάλασσα ανήκει σε όλο τον κόσμο. Ήρθε η συγκυρία που έφερε ένα έγγραφο του υπουργού Δημήτρη Βίτσα στον Δήμο, που ζητούσε τη σύμφωνη γνώμη μας για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες. Τότε είχα πει ότι θα πρέπει σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να ζητήσουμε «αντάλλαγμα», για να συμφωνήσουμε την παραχώρηση του χώρου. Δυστυχώς πέρασε έτσι το θέμα, πήγε στις καλένδες και τελείωσε η ιστορία κακήν – κακώς, όπως μαθαίνουμε σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ: Γερή “σφαλιάρα” στη Δυτική Αθήνα – Εξαπατήθηκε το Χαϊδάρι – Κυνική κλοπή στον Σκαραμαγκά από την κυβέρνηση         //        Ψηφίστηκε στη Βουλή η πώληση της ακτής Σκαραμαγκά – Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα στο Χαϊδάρι

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button