ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γερή “σφαλιάρα” στη Δυτική Αθήνα – Εξαπατήθηκε το Χαϊδάρι – Κυνική κλοπή στον Σκαραμαγκά από την κυβέρνηση

Με μια αιφνιδιαστική – αμαρτωλή τροπολογία, η κυβέρνηση άρπαξε από τον λαό της δυτικής Αθήνας την ελπίδα ότι θα μπορούσε κάποτε να αρχίσει η αναστροφή της πορείας υποβάθμισης της ζωής στα δυτικά προάστια. Δυστυχώς ένας πρωθυπουργός που εκλέγεται στη δυτική Αθήνα (!) και αρκετοί πρωτοκλασάτοι κυβερνητικοί βουλευτές, που μάς παραχώρησαν το δικαίωμα να τους εκλέξουμε εμείς ο “λαός” των λαϊκών συνοικιών, προωθούν την παραχώρηση της μεγάλης Προβλήτας νο 4 στον μελλοντικό επενδυτή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.     

Η Προβλήτα και ο χερσαίος χώρος πίσω της έχουν συνολική έκταση 220 στρ. Η συγκεκριμένη τσιμεντένια κατασκευή αποτελεί παράνομο μπάζωμα της θάλασσας, επιφάνειας περίπου 100 στρ., που έγινε τη δεκαετία του 1990, χωρίς δυστυχώς τότε να υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές της πόλης. Την διεκδικεί το Χαϊδάρι για την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη, με τη λογική της πρόσβασης στη θάλασσα, εδώ και πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα ένα τέτοιο σχέδιο δεν αντιστρατεύεται την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων, την οποία όλοι επιθυμούν στην πόλη μας, καθώς η παράπλευρη γιγάντια δεξαμενή νο 5 μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει με την παραχώρηση στον επενδυτή μιας λωρίδας της προβλήτας νο 4. 

Χαϊδάρι Σήμερα Η Εσπλανάδα του Χαϊδαρίου! Ιστορικό - νομική τεκμηρίωση - πρόταση για την ανάκτηση της θάλασσάς μας 7
Έγινε κάτω από τη μύτη μας! 1994, η κατασκευή της μεγάλης προβλήτας Νο4, με παράνομο μπάζωμα της θάλασσας, έχει ξεκινήσει.

Η αδικία που διαπράττεται κατά της πόλης μας γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή, αν ληφθεί υπόψη ότι σε αυτήν λειτουργεί η μεγαλύτερη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η λογική αυτής της χρήσης ήταν ότι, μόλις ελευθερωθεί ο χώρος, ανταποδοτικά θα παραχωρηθεί στον Δήμο Χαϊδαρίου, που ανταποκρίθηκε αγόγγυστα επί χρόνια σε ένα τόσο μεγάλο βάρος. Εξαπατηθήκαμε. Η τωρινή κυβέρνηση δεν “δίνει δεκάρα”, ενώ η προηγούμενη περιορίστηκε σε υποσχέσεις, αλλά δεν πέρασε ποτέ σε κάποια νομική μορφή δέσμευσης, ώστε να εξασφαλιστεί -πέρα από τα λόγια- η απόδοση του χώρου.

Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “καμπανάκι” ήχησε πριν από 1,5 χρόνο, όταν ο τότε υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε ανακοινώσει διαγωνιστική διαδικασία “που φορά τη δεξαμενή 5 καθώς και μία παράπλευρη έκταση 120 στρεμμάτων, που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου.”  Δηλαδή γνωρίζαμε τι θα συμβεί και ουδείς δικαιούται να επικληθεί αιφνιδιασμό.

Η δημοτική αρχή αντέδρασε με σύσκεψη βουλευτών και αιρετών χθες βράδυ στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, όπου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, “εκφράστηκε ομόφωνα η κατανόηση για το δίκαιο της θέσης του Δήμου Χαϊδαρίου και συμφωνήθηκε η ενημέρωση της κυβέρνησης και των κομμάτων στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πριν την ψηφοφορία, Τετάρτη πρωί, στο Κοινοβούλιο”. Το ζήτημα είναι τι θα ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές της δυτικής Αθήνας… Υπάρχει περίπτωση κάποιος από αυτούς να καταψηφίσει την εξευτελιστική για την περιοχή μας τοπολογία; Το εν λόγω νομοσχέδιο συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Για να δούμε…

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο Χαϊδάρι σχολιάζεται αρνητικά -και με απορία- το γεγονός ότι στην σύσκεψη αυτή δεν προσκλήθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Χαϊδαρίου, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η απροθυμία κορυφαίων βουλευτών της περιοχής να προσέλθουν, με αποτέλεσμα να εκπροσωπηθούν σε χαμηλό επίπεδο από τους επικεφαλής των πολιτικών τους γραφείων. “Δυτικάρχηδες” μόνο στις εκλογές, σχολίασε με νόημα έμπειρο τοπικό πολιτικό στέλεχος.

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός με επιστολή που έστειλε σήμερα Τετάρτη πρωί στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητά την “ρητή εξαίρεση της έκτασης της Προβλήτας 4 από την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού”.

Το πιο πειστικό ίσως επιχείρημα αυτή τη στιγμή είναι ότι, όπως αναφέρει ο δήμαρχος στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, “σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος Χαϊδαρίου θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη η οποία πιθανόν να δυσχεράνει συνολικά την υπόθεση εξαγοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά”.

Από την άλλη, η επιστολογραφία είναι μια σοφτ αντίδραση, που δεν δημιουργεί τον φόβο σοβαρού πολιτικού κόστους, του πιο πειστικού που θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Χρειάζεται οπωσδήποτε αναγγελία στιβαρών και σφοδρών αντιδράσεων από την πλευρά του Δήμου, με κινητοποίηση των πολιτών. 

Ακολουθεί ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της διοίκησης του Δήμου Χαϊδαρίου:  

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Γερή "σφαλιάρα" στη Δυτική Αθήνα - Εξαπατήθηκε το Χαϊδάρι - Κυνική κλοπή στον Σκαραμαγκά από την κυβέρνηση 5

Σύσκεψη με Βουλευτές της Δυτικής Αθήνας, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έκφραση διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο Υπουργείο και τα κόμματα της Βουλής ήταν οι πρώτες ενέργειες του Δημάρχου Χαϊδαρίου Βαγγέλη Ντηνιακού μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση χθες Τρίτη 11/2 στη Βουλή τροπολογίας με την οποία παραχωρείται στον μελλοντικό αγοραστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η χρήση της Προβλήτας 4.

Σύμφωνα με την τροπολογία παραχωρείται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον μελλοντικό αγοραστή των Ναυπηγείων. Με τον τρόπο που περιγράφεται η ζώνη του αιγιαλού, δηλαδή όπως ορίζεται σε ένα ΦΕΚ του 1994, προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν και η Προβλήτα 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά.

Τυχόν παραχώρηση της Προβλήτας 4 για μελλοντική χρήση των Ναυπηγείων θα ήταν σοβαρό σφάλμα. Διότι πολύ απλά όλα αυτά τα 65 χρόνια δεν αποτέλεσε ποτέ τμήμα των Ναυπηγείων. Δεν έχει καν λειτουργική ενότητα με την υπόλοιπη έκταση. Άλλωστε σήμερα λειτουργεί εκεί το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων.

Ενώ λοιπόν η Προβλήτα 4 δεν θα προσφέρει τίποτε στην αναπτυξιακή υπόθεση της χώρας και στην προοπτική των Ναυπηγείων, η τυχόν παραχώρηση της θα τραυματίσει βαριά την αναπτυξιακή προοπτική και τα σχέδια αναβάθμισης της πόλης του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας.

Το αίτημα για παραχώρηση της Προβλήτας 4 στον Δήμο και στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας είναι ομόφωνο στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου. Πρόσφατα έλαβε σχετική ομόφωνη απόφαση και ο ΑΣΔΑ, που εκπροσωπεί και τους 7 Δήμους της Δυτικής Αθήνας. Όμως, παρά την ενημέρωση που είχαν προσωπικά από τον Δήμαρχο από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα για τις θέσεις του Δήμου Χαϊδαρίου και του ΑΣΔΑ η ΕΤΑΔ και το Υπουργείο Οικονομικών, δεν προηγήθηκε καμιά διαβούλευση με τον Δήμο, δεν υπήρξε καμία διαφάνεια στην διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά αιφνιδιαστικά κατατέθηκε η εν λόγω τροπολογία. Η όλη διαδικασία επηρεάζεται επίσης αρνητικά από ένα σφάλμα της ΕΤΑΔ η οποία ενοποίησε δυο ανεξάρτητα ακίνητα, την Δεξαμενή 5 και την Προβλήτα 4. Η Δεξαμενή 5 προφανώς ενδιαφέρει κάθε πιθανό αγοραστή των Ναυπηγείων, η Προβλήτα 4 όχι. Λόγω της περιττής αυτής ενοποίησης των ακινήτων, υπάρχει κίνδυνος να παραχωρηθεί χωρίς κανένα πραγματικό λόγο η Προβλήτα 4.

Σύσκεψη βουλευτών και αιρετών χθες βράδυ στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου

Στην σύσκεψη Βουλευτών και αιρετών της Δυτικής Αθήνας που διοργανώθηκε χθες Τρίτη βράδυ στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου με πρωτοβουλία του Δημάρχου συμμετείχαν οι: Γιάννης Λοβέρδος – βουλευτής ΝΔ, Χαρά Καφαντάρη – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης – Βουλευτής ΜΕΡΑ25, ο διευθυντής του γραφείου του Βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο διευθυντής του γραφείου του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα, ο διευθυντής του γραφείου της Νάντιας Γιαννακοπούλου Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, ο Δημήτρης Καραγιάννης υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ (σσ. προφανώς εννοούν τον πρώην αντιδήμαρχο Χαϊδαρίου, Νίκο Καραγιάννη), ο διευθυντής του γραφείου της Μαρίας Αθανασίου Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης υποψήφιος Βουλευτής ΚΙΝΑΛ, η Ελένη Σταύρου υποψήφια Βουλευτής ΚΙΝΑΛ. Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αντρέας Λεωτσάκος, ο Αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιάννης Πουλάκης.

Κατά την σύσκεψη εκφράστηκε ομόφωνα η κατανόηση για το δίκαιο της θέσης του Δήμου Χαϊδαρίου και συμφωνήθηκε η ενημέρωση της κυβέρνησης και των κομμάτων στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πριν την ψηφοφορία, Τετάρτη πρωί, στο Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια χθες Τρίτη βράδυ ομόφωνα όλες οι παρατάξεις του ΔΣ Χαϊδαρίου συμφώνησαν στην επικαιροποίηση της απόφασης για μη παραχώρηση χρήσης της Προβλήτας 4 ως τμήμα του αιγιαλού των Ναυπηγείων.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου με επιστολή που έστειλε σήμερα Τετάρτη πρωί στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι και Βουλευτής Δυτικής Αθήνας, ζητά την αποσαφήνιση του θέματος στο κείμενο της υπό ψήφιση τροπολογίας. Την ρητή εξαίρεση της έκτασης της Προβλήτας 4 από την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού.

Η πρόταση να συμπεριληφθεί η ρητή εξαίρεση της Προβλήτας 4 στο κείμενο της τροπολογίας έχει κατατεθεί μέσω των παριστάμενων στην σύσκεψη Βουλευτών επίσημα σε όλα τα κόμματα της Βουλής.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος Χαϊδαρίου θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη η οποία πιθανόν να δυσχεράνει συνολικά την υπόθεση εξαγοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου αναμένει από την κυβέρνηση και τα κόμματα στην σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή να εκφράσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την αναβάθμιση της περιοχής. Καθώς μάλιστα η ρητή εξαίρεση της Προβλήτας 4 από την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού δεν επηρεάζει καθόλου την προοπτική και τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Πράξη δικαιοσύνης – χρέος από το παρελθόν: Να επενδύσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην ακτή Σκαραμαγκά

Η Εσπλανάδα του Χαϊδαρίου! Ιστορικό – νομική τεκμηρίωση – πρόταση για την ανάκτηση της θάλασσάς μας

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button