ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σταματώντας τα νερά πριν κατεβούν αφρισμένα στο Χαϊδάρι!

 

Το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών στο Χαϊδάρι ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες. Άλλα έργα στην πόλη βρίσκονται επίσης στο δρόμο της υλοποίησης, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει παραγγείλει συνολική αντιπλημμυρική μελέτη για τη δυτική Αθήνα, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Σταματώντας τα νερά με έργα “ορεινής υδρονομίας”

Χρήσιμα όλα αυτά, αλλά μπορούν να γίνουν και μικρές παρεμβάσεις ουσιαστικής σημασίας, χωρίς να ξοδευτούν πολλά χρήματα. Μιλάμε συγκεκριμένα για έργα “ορεινής υδρονομίας”, δηλαδή διευθέτησης χειμάρρων, στο Ποικίλο και τους πρόποδές του, μέσα στο Στρατόπεδο.

Σταματώντας τα νερά πριν κατεβούν αφρισμένα στο Χαϊδάρι! 3
Μικρότερα ρέματα στην ίδια περιοχή. Είναι σαφής η διάβρωση του εδάφους που προκαλούν, στέλνοντας λάσπη στη πόλη.

Σταματώντας τα νερά πριν κατεβούν αφρισμένα στο Χαϊδάρι! 5

Πολλές φορές έχουμε δει, σε περίπτωση νεροποντής, αφρισμένα νερά και λάσπες να ξεπηδούν από τις μάντρες του Στρατοπέδου στην οδό Μπουμπουλίνας. Ή να βγαίνουν από την κεντρική πύλη του, να πλημμυρίζουν την οδό Ρίμινι και την Ιερού Λόχου. Η λογική της παρέμβασης που προτείνουμε είναι να μην περιμένουμε τους χειμάρρους να εισβάλουν στην πόλη. Αλλά να τα “φρενάρουμε” όσο βρίσκονται ακόμη στις πλαγιές του βουνού και να μην κατεβούν όλα μαζί, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Σταματώντας τα νερά πριν κατεβούν αφρισμένα στο Χαϊδάρι! 7
Δείγμα παρέμβασης στο πλαίσιο της ορεινής υδρονομίας.

Στα μικρά και μεγάλα ρέματα που παρουσιάζουμε στις φωτογραφίες μπορούν να γίνουν μικρά έργα ανάσχεσης του νερού. Θα το συγκρατούν, ώστε να μην κυλά απότομα και συσσωρευμένο προς τα κάτω, φράγματα εμπλουτισμού (διευκόλυνσης της εισόδου των νερών στον υδροφόρο ορίζοντα μειώνοντας την επιφανειακή απορροή). Επίσης κλαδοπλέγματα και άλλες ελαφρές κατασκευές μπορούν να συγκρατούν λάσπες και πέτρες κατά την ώρα της αιχμής του καιρικού φαινομένου.

Σταματώντας τα νερά πριν κατεβούν αφρισμένα στο Χαϊδάρι! 9
Αυτή είναι η μεγάλη λεκάνη του Ποικίλου που αποστραγγίζεται μέσα στο Χαϊδάρι, χωρίς καμία πρόνοια για τα νερά όσο βρίσκονται ακόμη έξω από τον αστικό ιστό.

Όλα αυτά είναι γνωστά και τα εφαρμόζει από δεκαετίες η Δασική Υπηρεσία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν προβλήματα από χειμαρρικές ροές. Για ποιο λόγο να μην εφαρμοστούν στην ίδια την Αθήνα, στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και αλλού, ώστε να μετριάζουν την ορμή του νερού; Έτσι θα καταστούν πιο αποτελεσματικά και τα αντιπλημμυρικά έργα που υπάρχουν ή τώρα αναπτύσσονται μέσα στον αστικό ιστό.

Σταματώντας τα νερά πριν κατεβούν αφρισμένα στο Χαϊδάρι! 11
Εικόνα της διαλυμένης μάντρας του Στρατοπέδου κατά την πλημμύρα του Οκτωβρίου 2015.

Εξετάζει τέτοιες απλές λύσεις η αντιπλημμυρική μελέτη της Περιφέρειας για τους περιαστικούς ορεινούς όγκους της δυτικής Αθήνας; Δήμοι και Δασική Υπήρεσία πρέπει να παρέμβουν σε αυτή την κατεύθυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ: Αντιπλημμυρικά στο Στρατόπεδο, προστασία για το Χαϊδάρι    //   Αντιπλημμυρικά έργα στο Χαϊδάρι: Ας ξεκινήσουμε σωστά!

 

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x