ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Κώστας Φωτεινάκης ομιλητής σε ημερίδα του Δήμου Πύργου προς τιμήν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Πύργου πραγματοποιεί ημερίδα προς τιμήν του  Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου, παρούσης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η ημερίδα έχει θέμα “Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Χαϊδαριώτης πρόεδρος των “Φίλων της Φύσης”, Κώστας Φωτεινάκης, με τίτλο “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/λεως, το φυσικό περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη”

Ο κ. Φωτεινάκης διέθεσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” το κείμενο του χαιρετισμού:

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ χαιρετίζει και συμμετέχει στην Ημερίδα που πραγματοποιείται προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου με τίτλο «Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Υπογραμμίζουμε ότι από το 1989, η 1η Σεπτεμβρίου, εορτή της Ινδίκτου, εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά, έχει οριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ημέρας προστασίας του φυσικού Περιβάλλοντος, κατά την οποία κάθε χρόνο ο κ. Βαρθολομαίος εκδίδει σχετικό μήνυμα το οποίο αναγιγνώσκεται στις εκκλησίες και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

Με αφορμή την ημερίδα στον Πύργο θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο κορυφαίες κατά τη γνώμη μου στιγμές του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του κ Βαρθολομαίου, επιπλέον της καθιέρωσης της 1ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος:

  • Η πρώτη αναφορά είναι για το 4ο Διεθνές Διεπιστημονικό και Διαθρησκειακό Οικολογικό Συμπόσιο, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 5 έως 10 Ιουνίου 2002, στην Αδριατική. Η έμφαση του Συμποσίου, με τίτλο «Αδριατική: Μια θάλασσα σε κίνδυνο, ένας κοινός στόχος», δόθηκε, εκτός από τα οικολογικά προβλήματα της Αδριατικής και των χωρών που βρέχονται απ’ αυτήν, στην προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας «περιβαλλοντικής ηθικής».
  • Η δεύτερη αναφορά είναι το κοινό Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου και Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου το 2017, με το οποίο μεταξύ των αλλων οι δύο ιεράρχες υπογράμμιζαν ότι “Δέν συνδεόμεθα πλέον μέ τήν φύσιν μέ σκοπόν νά τήν συντηρήσωμεν, λλάτήνξουσιάζομενδιάνάστηρίξωμεντάργατνχειρνμας. Αυτή η φράση μας παραπέμπει στο τελευταίο μυθιστόρημα του Λέοντα Τολστόι, ΑΝΑΣΤΑΣΗ, 1899, στο οποίο ο Ρώσος συγγραφέας αναφέρει: «Οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ιερό και σπουδαίο δεν είναι αυτό το ανοιξιάτικο πρωινό… αλλά είναι ιερό όσα αυτοί οι ίδιοι έχουν σοφιστεί για να εξουσιάζει ο ένας τον άλλον…»

Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης – Που βρισκόμαστε στη μέση της διαδρομής

Στην ομιλία του ο Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ, μεταξύ των άλλων τόνισε: «Το 2015 , οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων».

Στη μέση της διαδρομής της υλοποίησης των 17 ΣΒΑ, το 2023, διαπιστώνουμε ότι ελάχιστοι στόχοι έχουν δρομολογηθεί. Αναφέρομαι στους Στόχους “1 – ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ”, “2 – ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΕΙΝΑ”, “3 – ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ”, “10 – ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ”. Η καταγραφή των στόχων δεν είναι αρκετή γιατί σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Oxfam, 2022, ένας στους δώδεκα ανθρώπους του πλανήτη ζει σε ακραία φτώχεια, το κοινωνικό κράτος αποδυναμώνεται, και η συγκέντρωση του παγκόσμιου πλούτου θριαμβεύει.

Επίσης ο Στόχος “16 – ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ” όχι μόνο δεν έχει δρομολογηθεί αλλά πηγαίνουμε προς τα πίσω με την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τις απειλές για την χρήση πυρηνικών όπλων ή και την ανατίναξη εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Είναι θετικό το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών εντάχθηκε στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων/ ICAN.

Τέλος θα ήθελα να επαναλάβω

α) ένα συμπέρασμα που διατύπωσε ο Σαντρουντίν Αγά Χαν, πρώην Πρόεδρος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, στο 4οΔιεθνές Διεπιστημονικό και Διαθρησκειακό Οικολογικό Συμπόσιο το 2002: “Όμως η έννοια της βιωσιμότητας έχει γίνει ευσεβής επίκληση αντί να αποτελεί πρόσκληση για συγκεκριμένη δράση, όπως θα ήταν σωστό”.

β) το κάλεσμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ, Βαρθολομαίου στην επιστημονική Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με θέμα “Συνεργασίες για Δράση: Προς μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον”, 28 Αυγούστου 2023. Το κάλεσμα του κ.Βαρθολομαίου: “Αυτή η ιστορική πόλη των πολλών πολιτισμών να καταστή απτή μαρτυρία της δέσμευσής μας σήμερα: της δέσμευσης να εργαστούμε μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο, για τη διαμόρφωση ενός κόσμου που βιώνει την ποικιλομορφία, προάγει την ενότητα και προστατεύει τη γη μας, τον κοινό οίκο μας”.

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button