ΥΓΕΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πανδημία: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προστατεύει το σύστημα υγείας και τους πολίτες

Dimitrios Kouvelas*

Προς άρσιν παρεξηγήσεων:

1. Οι επιδημίες συμπεριφέρονται όπως όλα τα φυσικά φαινόμενα: ανεξάρτητα από τη θέληση των ανθρώπων.

2. Υπάρχει πάγιος τρόπος αντιμετώπισης των επιδημιών με τη φιλοσοφία της ελαχιστοποίησης της βλάβης.

3. Μέτρα γενικού περιορισμού χρειάζονται μόνον όταν το αίτιο είναι άγνωστο, δεν υφίσταται φάρμακο, δεν γνωρίζουμε ευπαθείς και δεν είναι ανιχνεύσιμοι οι φορείς.

4. Τα μέτρα λαμβάνονται για να βρούμε χρόνο προετοιμασίας και όχι γιατί δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι καλύτερο.

5. Το σύστημα υγείας και οι πολίτες προστατεύονται όταν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η ΠΦΥ δεν είναι η «πύλη εισόδου» στο σύστημα υγείας, δεν είναι η συνταγογράφηση χρονίων, δεν είναι τα επείγοντα, δεν είναι η διαλογή.

6. ΠΦΥ είναι η συνεχής και αδιάλειπτος παροχή υπηρεσιών υγείας (όχι διαχείρισης νόσων – νοσοκομείο). Χρειάζεται η πολιτεία με το συγκεκριμένο εργαλείο να «δρα» όπου βρίσκεται ο πολίτης (σπίτι, εργασία, σχολείο, εκκλησία, καφενείο κλπ) προκειμένου να πετύχει προαγωγή υγείας με μέσα από την «αγωγή υγείας», πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη (εδώ εντάσσεται και η συνταγογράφηση και η φροντίδα χρονίων) και φυσικά αντιμετώπιση επειγόντων.

7. Σε επιδημίες η ΠΦΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!!! Παραπέμπονται μόνο βαριά περιστατικά, στοχευμένα.

8. ΠΦΥ δεν είναι μικρά νοσοκομεία, αλλά α. οικογενειακοί γιατροί σε κάθε γειτονιά. Συμβασιούχοι, όχι υπάλληλοι!!! β. Υπηρεσίες Tοπικής Aυτοδιοίκησης με ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ κλπ.

9. Τριτοβάθμια νοσοκομεία σημαίνει ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ νοσούντων. Δεν την κάνουν τα έπιπλα, ούτε οι συσκευές. Την κάνουν ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ και εκπαιδευμένοι ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ. Tα άλλα είναι για βελτιώσεις της δουλειάς τους.

10. Προσλήψεις ή συμβάσεις υγειονομικών σημαίνει ονόματα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Mέχρι τότε ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ.

* Καθηγητής της Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Παρόμοια Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button