ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Οι περιπέτειες του Δήμου Πετρούπολης με σημαντικά έργα υποδομών

Συνέντευξη Τύπου με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνικής γνώμης για την κατάσταση την οποία παρέλαβε η νυν δημοτική αρχή Πετρούπολης σχετικά με έργα που απασχολούν την πόλη, προχώρησε ο δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος το πρωί της Κυριακής (25 Φεβρουαρίου).

Ο δήμαρχος μίλησε για «σοβαρά προβλήματα» σχετικά με την ανάπλαση της οδού 25ης Μαρτίου –τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης-  καθώς δεν είχε γίνε απαιτούμενη διαβούλευση με καταστηματάρχες και κατοίκους, ούτε ελήφθη υπόψη το ισχύον Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.  Προειδοποίησε παράλληλα ότι εάν το έργο που αξιοποιεί πόρους του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σταματήσει ενώ έχουν προχωρήσει οι εργασίες σε μεγάλο ποσοστό, τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας των πόρων του χρηματοδοτικού εργαλείου, με συνέπεια να είναι ο δήμος αυτός που θα αναγκαστεί να αποπληρώσει τον εργολάβο με δικούς του πόρους (δηλαδή των δημοτών).

Πρόβλημα υφίσταται και με την ανέγερση του νέου δημαρχείου. Σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο δήμαρχος, η πολεοδομία δεν έχει εκδώσει οικοδομική άδεια καθώς ο χώρος στον οποίο προορίζεται η ανέγερσή του ανήκει στην Διεύθυνση Δασών και όχι στον Δήμο. Επιπλέον, για την ανέγερση του νέου δημαρχείου απαιτείται να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση: το δημαρχείο προβλέπεται να χτιστεί με το υπόγειό του να είναι 1,5 μέτρο κάτω από την γη κάτι που δεν προβλέπεται με το ισχύον πλαίσιο. Για το θέμα ο κ. Σίμος θα έχει αύριο συνάντηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οσον αφορά το ιστορικό Θέατρο Πέτρας, έργο το οποίο όπως επισήμανε ο δήμαρχος, είχε συναντήσει τις διαφωνίες των δημοτικών υπηρεσιών, «είναι και αυτό στον αέρα». Το έργο δεν έχει συμβασιοποιηθεί. Αρχική προθεσμία συμβασιοποίησης του έργου ήταν 31η Δεκεμβρίου 2023 και έχει πάρει νεότερη «άτυπη» προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου 2024. Εχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, από πόρους του οποίο χρηματοδοτήθηκε η μελέτη ύψους 260.000 ευρώ, όμως προϋπόθεση για να απορροφηθούν οι πόροι είναι να ολοκληρωθεί το έργο – αλλιώς θα κληθεί ο δήμος να καλύψει το κόστος από τα ταμεία του. Με την μελέτη υπάρχουν ζητήματα, όπως για παράδειγμα με το πάρκινγκ, κάτι που συνεπάγεται την μείωση της χωρητικότητας του Θεάτρου από τις 5.000 θέσεις στις 2.500. Και για αυτό το θέμα θα υπάρξει συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Ο δήμαρχος Πετρούπολης αναφέρθηκε στην γενικότερη κατάσταση που λειτουργούν οι Δήμοι σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και επιβολής νέων «χαρατσιών» όπως το λεγόμενο «τέλος ταφής» το οποίο θα αφαιρέσει από τα δημοτικά ταμεία συνολικούς πόρους ύψους 1,18 εκατ. ευρώ.

Η δημοτική αρχή Πετρούπολης προγραμματίζει στο προσεχές διάστημα συγκεντρώσεις σε γειτονιές της πόλης για ενημέρωση και συζήτηση με τους κατοίκους, για ένα σύνολο θεμάτων (π.χ. το ζήτημα των καταπατήσεων στο Ποικίλο Όρος).

Αναλυτικότερα, η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Σίμος:

Πηγή: efyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button