ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ιστορική λατέρνα βγάζει ακόμα μεροκάματο!

Εικόνα και ήχοι από τα παλιά στον κεντρικό πεζόδρομο του Χαϊδαρίου το πρωί του Σαββάτου. Ο κύριος Θοδωρής χάρισε ωραίες στιγμές με τη λατέρνα του, που σε κάποιους μεγαλύτερους ξύπνησε αναμνήσεις, αλλά και σε μερικά παιδιά την απορία “τι είναι αυτό”.

Η συγκεκριμένη λατέρνα, όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης της, είναι η ίδια που “πρωταγωνίστησε” στην ιστορική ταινία “Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο” του 1955, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου. Την είχε αγοράσει το 1952 ο πατέρας του Νίκος και την δάνεισε για τα γυρίσματα της ταινίας.

Η λατέρνα συνεχίζει να παίζει και να βγάζει μεροκάματο. Μάλιστα ο κυρ Θοδωρής, που κατοικεί στο Μπουρνάζι, εργάζεται ακόμη 7 μέρες την εβδομάδα, διότι έχει χάσει το γιο του και βοηθάει στο μεγάλωμα των εγγονών του. Την προσέχει πολύ και την κουρδίζει κάθε δυο μήνες σε τεχνίτη στον Πειραιά. Είναι στολισμένη με φωτογραφίες της Καρέζη, του Αυλωνίτη και του Φωτόπουλου, αλλά και των εγγονιών του. Παίζει τους γνωστούς ρυθμούς στο κέντρο της Αθήνας, γυρνάει στον Κολωνό και άλλες γειτονιές του κέντρου και αρκετά Σάββατα έρχεται στη λαϊκή του Χαϊδαρίου.

Μας είπε κάποιες ιστορίες γύρω από τη λατέρνα. Μία φορά σε περιοδεία στη Σαλαμίνα του συστήθηκε μία κυρία 102 ετών, που του είπε ότι ήταν μία από τις “τσιγγάνες” του χορού, η πρώτη από αριστερά. Φυσικά συγκινήθηκε πάρα πολύ στο άκουσμα του τραγουδιού της…

Η ιστορική λατέρνα βγάζει ακόμα μεροκάματο! 3
Η ιστορική λατέρνα βγάζει ακόμα μεροκάματο! 5
Η ιστορική λατέρνα βγάζει ακόμα μεροκάματο! 7

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button