ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χάρης Δούκας: Το δέντρο και το δάσος στην Αθήνα

Ο Χάρης Δούκας, εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων, αρθρογραφεί στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ

Κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία, διακηρύξαμε ως βασική προγραμματική μας δέσμευση την «Πράσινη Αθήνα». Είναι μια άμεση, πρωταρχική απάντηση στις προκλήσεις απέναντι στη βιωσιμότητα των πόλεων, στη θωράκισή τους στα ακραία κλιματικά φαινόμενα. «Καμμιά σπιθαμή γης να μην μείνει αναξιοποίητη στην πράσινη επένδυση», ήταν και είναι μια επαναλαμβανόμενη αρχή.

Η κρίσιμη αυτή επιλογή έγινε επιλογή των κατοίκων της Αθήνας με τις πρόσφατες εκλογές, ώστε δεν μιλάμε πια για διακήρυξη αλλά κοινωνική εντολή.

Αυτή την εντολή θέλει να υπηρετήσει ο συνδυασμός που θα διοικήσει τον Δήμο από 1-1-2024, χωρίς τις συνηθισμένες εκπτώσεις, αναπροσαρμογές και στρογγυλέματα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Θα υπηρετήσουμε την βούληση των Αθηναίων με όλους τους δημοκρατικούς τρόπους, με ευρεία διαβούλευση παντού. Από την άλλη, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών της Αθήνας απέναντι στα παλαιά στερεότυπα που υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων, προτάσσοντας οικονομικά και άλλα συμφέροντα.

Η επιμονή μας στις αξίες αυτές δεν αντιστρατεύεται, όπως ορισμένοι λανθασμένα υποστηρίζουν, την προώθηση σημαντικών έργων στην πόλη, έργων με μεγάλο και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως το μετρό. Δεν υπάρχει εδώ δίλημμα, αλλά μια συμπληρωματική σχέση που διατυπώσαμε χωρίς υπεκφυγές: «Και με το μετρό και με το πράσινο». Γιατί άραγε δεν μπορούν να συνδυαστούν οι δύο αυτές συνθήκες, όπως δείχνουν οι ανάλογες εμπειρίες στον ευρωπαϊκό χώρο;

Το πρόβλημα αυτό είναι ξανά στο προσκήνιο στα Εξάρχεια. Ζητήσαμε και ζητάμε συγκεκριμένες εγγυήσεις-δεσμεύσεις από τους αρμόδιους για να μη χαθεί κανένα δέντρο στην περιοχή. Η συγκεκριμένη λύση της «μεταφύτευσης» που προτείνεται, φαίνεται προβληματική, αφού απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως την κατάλληλη εξειδίκευση και το απαραίτητο προσωπικό φροντίδας, που εκ τους αποτελέσματος δεν τηρήθηκαν σε προηγούμενες μεταφυτεύσεις σε Κολωνάκι και Κυψέλη (με ποσοστό αποτυχίας, λόγω ξήρανσης των δέντρων, που άγγιξε το 90%, σύμφωνα με απόψεις εξειδικευμένων εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων).

Μετά από επίμονες ερωτήσεις μας, δόθηκαν απαντήσεις εκ μέρους των αρμόδιων, οι οποίες όμως και πάλι δεν καθησύχασαν τις ανησυχίες αλλά αντίθετα δημιούργησαν νέες. Και αυτό γιατί παρά τις προηγούμενες αποτυχίες, οι συμβατικές διατυπώσεις που παρουσιάστηκαν είναι γενικόλογες, με αναφορές σε χιλιάδες δέντρα, χωρίς σχέδιο και εξειδίκευση, χωρίς καμία ανάλυση και αξιολόγηση για τρόπο επίτευξης, χωρίς κανένα μηχανισμό ελέγχου, με μόνη αναφορά σε ένα δισέλιδο υπηρεσιακό κείμενο.

Το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο στα Εξάρχεια, όπως προσπαθούν να μας «πείσουν» ορισμένοι γνωστοί διαστρεβλωτές των γεγονότων, λες και υπάρχουν διαφορετικά δέντρα ανάλογα με το αν «χάνονται» στα Εξάρχεια, στο Κολωνάκι ή τη Ριζάρη, ανάλογα με την κοινωνική σύνθεση των χώρων. Tο στοίχημα είναι γενικότερο και αφορά στην εξασφάλιση ανθρώπινων πόλεων, με συνδυασμό λειτουργικότητας, περιβαλλοντικής και βιώσιμης προσέγγισης.

Αυτός είναι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας. Η προσπάθεια μας αυτή δεν είναι μια υπόθεση lifestyle. Είναι ένας διαρκής αγώνας που πρέπει να δοθεί με μέσο το διάλογο και την επιστημονική υποστήριξη. Καθήκον μου είναι από 1-1-2024 να παρακολουθώ και να παρεμβαίνω όπου χρειάζεται, ώστε αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος να μη επαναληφθούν, και το πράσινο να αποκατασταθεί πλήρως στην περιοχή.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button