ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Logistics park 300 στρ. με δικό του λιμάνι στην Παραλία Ασπροπύργου, δίπλα στα ΕΛΠΕ

Στη δημιουργία μίας «πρότυπης, υπερσύγχρονης μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και συνδυασμένων μεταφορών, χερσαίων- θαλάσσιων- σιδηροδρομικών, στην παραλία Ασπροπύργου» στοχεύει το επενδυτικό σχέδιο των 244,5 εκατ. ευρώ, που σκοπεύει να υλοποιήσει η Streem Global Real Estate Developments, του ομίλου της HIG. Το επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital έχει υποβάλει αίτημα για την υπαγωγή της επένδυσης στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το επενδυτικό σχέδιο έχει αναρτηθεί για διαβούλευση στο Enterprise Greece, και αφορά επιφάνεια 291 στρέμματα, δίπλα στα Διυλιστήρια στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου (ακίνητο της πρώην Ελληνικής Χαλυβουργίας ΑΕ). Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 900 νέες θέσεις εργασίας.

Το ακίνητο διαχωρίζεται από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου σε δύο τμήματα, 238 στρέμματα το χερσαίο και 53 στρέμματα το παραλιακό. Τα δύο τμήματα θα συνδεθούν μεταξύ τους με γέφυρα. Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα άρθρα μας, στο κομμάτι αυτό της παραλίας υπάρχουν ριγμένες επιφανειακά τεράστιες ποσότητες τοξικής τέφρας, που πρέπει να απομακρυνθούν (βλέπε Απόκοσμο τοπίο: Tοξική σκουριά με διοξίνες δίπλα στην Εθνική Οδό).

Επί του μετώπου στον Κόλπο της Ελευσίνας θα κατασκευαστούν λιμενικά έργα πρόσδεσης πλοίων και υποδομές για τη φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων. Στα βόρεια η έκταση συνορεύει με τη σιδηροδρομική γραμμή Θριάσιο – Νέο Ικόνιο, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η άμεση μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων σε χώρες της Ευρώπης.

Στη συνολική επιφάνεια των 291 στρεμμάτων θα κατασκευαστούν:

  • 4 αποθήκες συνολικής επιφάνειας 122.690 τ.μ.
  • Εμπορικά γραφεία συνολικής επιφάνειας 14.000 τ.μ.
  • 2.416 θέσεις στάθμευσης ΙΧ επιφάνειας 60.400 τ.μ.
  • Λιμένας πρόσδεσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων
  • 4 γραφεία αποθηκών συνολικής επιφάνειας 10.700 τ.μ.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις οροφές των αποθηκών συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 175.200 Mwh
  • Xώρος φιλοξενίας οδηγών συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ.
  • Χώρος εστιατορίου συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ..

Όπως αναφέρεται σχετικά «ο συνδυασμός αυτός, που δίνει στο προτεινόμενο πάρκο τη δυνατότητα να ενώσει και να εκμεταλλευτεί τα τρία βασικά δίκτυα μεταφορών και περαιτέρω με το αεροδρόμιο, καθιστά εφικτή τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακας για τις εταιρείες που θα εδράσουν σε αυτό, καθώς και περιβαλλοντικά οφέλη (μείωση εκπομπών CO2, ηχορύπανσης, κατανάλωσης μη-ΑΠΕ, κ.λπ.)».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button