ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε χρειάζεται απινιδωτής και πώς μπορεί να σώσει ζωές

Σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους όπως αεροδρόμια, γήπεδα, λιμάνια και σχολεία, χρειάζεται πάντα να υπάρχει άμεσα προσβάσιμος απινιδωτής. Άτομα που κινδυνεύουν από ξαφνική ανακοπή καρδιάς, μπορούν να σωθούν αν υπάρχει κοντά τους απινιδωτής.

Τι είναι ο απινιδωτής

Πότε χρειάζεται απινιδωτής και πώς μπορεί να σώσει ζωές 3

Πρόκειται για μία συσκευή που στέλνει ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά ώστε να την επανεκκινήσει σε περίπτωση ανακοπής. Υπάρχουν εξωτερική απινιδωτές (AED) που τους βρίσκουμε σε διάφορα δημόσια μέρη. Ο εξωτερικός απινιδωτής έχει ένα μικρό υπολογιστή, ηλεκτρικά κυκλώματα και αυτοκόλλητα επιθέματα ηλεκτροδίων που προσκολλώνται σε συγκεκριμένες θέσεις στο σώμα. Αυτά που τοποθετούνται στο στήθος ελέγχουν τον καρδιακό παλμό. Ο υπολογιστής που ουσιαστικά λειτουργεί ως καρδιογράφος, αναλύει τους καρδιακούς παλμούς και δίνει εντολή για απινίδωση όταν κρίνεται απαραίτητο. Όταν χρειαστεί να γίνει απινίδωση, η καρδιά σταματά και επανεκκινείται χάρη στον απινιδωτή που της δίνει την ευκαιρία να αρχίσει να χτυπά ξανά στο σωστό ρυθμό. Σε κρίσιμες περιπτώσεις που δεν υπάρχει κοντά διαθέσιμος γιατρός, μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου που βρίσκεται σε ανάγκη. Ο τρόπος που πρέπει να χρησιμοποιείται διαφέρει από ενήλικες σε παιδιά και βρέφοι.

Άνθρωποι με σοβαρές καρδιακές παθήσεις πολλές φορές έχουν εμφυτεύσιμους απινιδωτές που μοιάζουν με βηματοδότες. Οι κοιλιακές αρρυθμίες είναι επικίνδυνες και ο απινιδωτής έχει τη δυνατότητα να τις αναγνωρίζει αμέσως και να επεμβαίνει ώστε να επαναφέρει το φυσιολογικό ρυθμό.

Πότε χρειάζεται απινιδωτής

Πότε χρειάζεται απινιδωτής και πώς μπορεί να σώσει ζωές 5

Ο εξωτερικός απινιδωτής χρειάζεται όταν κάποιος πάσχει από καρδιακές παθήσεις όπως καρδιακή αρρυθμία. Διακοπές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς που μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακή ταχυκαρδία ή κοιλιακή μαρμαρυγή, μπορούν να αντιμετωπιστούν με απινίδωση.

Περιπτώσεις που γίνεται απινίδωση:

  • Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή
  • Αρρυθμία και άλλες ασθένειες της καρδιάς
  • Αυξημένος κίνδυνος αρρυθμίας

Πώς χρησιμοποιείται ο εξωτερικός απινιδωτής

Πότε χρειάζεται απινιδωτής και πώς μπορεί να σώσει ζωές 7

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών και έχουν παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Αν θέλετε να μάθετε πως να χρησιμοποιείτε έναν εξωτερικό απινιδωτή, δείτε τις παρακάτω οδηγίες.

  1. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να πατήσετε το κουμπί που γράφει “ΟΝ”.
  2. Μόλις ανοίξει, θα ξεκινήσει αμέσως να σας δίνει φωνητικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε και πως να προχωρήσετε.
  3. Στις οδηγίες θα μάθετε ακριβώς πως πρέπει να τοποθετήσετε τα αυτοκόλλητα επιθέματα ηλεκτροδίων πάνω στον ασθενή και έπειτα θα πρέπει να απομακρυνθείτε ώστε να μην υπάρχει επαφή με τον ασθενή και το μηχάνημα να μπορεί να κάνει έλεγχο των καρδιακών του παλμών και να κρίνει αν είναι απαραίτητη η απινίδωση.
  4. Αν κριθεί απαραίτητη η απινίδωση, η συσκευή θα φορτίσει μόνη της αυτόματα και θα ζητήσει από εσάς να πατήσετε το κουμπί εκφόρτισης. Είναι σημαντικό για την ασφάλεια σας καθόλι τη διάρκεια να μην αγγίζετε ούτε εσείς αλλά ούτε κανείς άλλος τον ασθενή.
  5. Με την ολοκλήρωση της εκφόρτισης, θα κληθείτε να συνεχίσετε με ΚΑΡΠΑ την προσπάθεια της ανάνηψης.

Ο απινιδωτής θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμος και σε κοινόχρηστο μέρος ώστε να μπορεί κάποιος να φτάσει κοντά του γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης. Το διάστημα που μεσολαβεί από την ανακοπή ως τη διαδικασία της ανάνηψης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 λεπτά.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες και ενημερωθείτε για το τι είναι ο απινιδωτής, πώς λειτουργεί και γιατί είναι απαραίτητος.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button