ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

«Οι “χειρουργικές” παρεμβάσεις στις εφημερίες μείωσαν τα ράντζα στο Αττικόν»

Ο χώρος της Δημόσιας Υγείας είναι ίσως ο πιο ευαίσθητος τομέας του κοινωνικού κράτους, καθώς αποτελεί το αποκούμπι του πολίτη στις μικρές και μεγάλες δοκιμασίες της ζωής του. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το “Χαϊδάρι Σήμερα” ζητάει τη “διάγνωση” του κ. Μπάμπη Καραθάνου, σύμβουλου του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και υποψήφιου βουλευτή στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, για τα συμβαίνοντα στη Δημόσια Υγεία.   

…………………………………………………………………………………

«Οι "χειρουργικές" παρεμβάσεις στις εφημερίες μείωσαν τα ράντζα στο Αττικόν» 3

Από το 2021 είστε σύμβουλος και στενός συνεργάτης του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. Τι άλλαξε επί ΝΔ στον τομέα της Υγείας; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν έχετε στηρίξει το ΕΣΥ…

Μπάμπης Καραθάνος: Είναι ψέμα. Το ΕΣΥ μετά από μια δεκαετία κρίσης κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία και με την στήριξη αυτής της κυβέρνησης κατάφερε να μείνει όρθιο. Μέσα σε λίγους μήνες καταφέραμε να διπλασιάσουμε τις ΜΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε περίπου 500 κλίνες και τον Απρίλιο του 2021 είχαμε σχεδόν 900 διασωληνωμένους. Ξεχνιούνται αυτά; Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε. Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με 12.000 επικουρικούς, 2.000 επικουρικούς ιατρούς και 2.100 μόνιμες προσλήψεις. Σύντομα θα προκηρυχθούν 800 μόνιμες θέσεις γιατρών και νέες προσλήψεις νοσηλευτών. Εξασφαλίσαμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο διατηρώντας τον προϋπολογισμό σε βιώσιμα επίπεδα σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες της πολιτείας εφαρμόζοντας κλειστούς προϋπολογισμούς σε όλες τις φαρμακευτικές κατηγορίες. Αλλά η βασική στόχευσή μας είναι η πρόληψη και η μεταφορά πόρων στην έγκαιρη διάγνωση με στόχο όχι μόνο η θεραπεία της ασθένειας, αλλά να παραμείνει ο πολίτης υγιής. Μέσω του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης” έχουν διατεθεί 254 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα προσαύξησης 130 εκατ., τα οποία παρέχονται σε 5 βασικά προληπτικά προγράμματα για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Ήδη έχουν διενεργηθεί άνω των 60.000 μαστογραφιών και άνω των 4.000 γυναικών έχουν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεμείνει από επιχειρήματα και το μόνο που του έχει απομείνει είναι συνθήματα κενά περιεχομένου… Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι η επόμενη τετραετία της ΝΔ θα έχει ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα την Υγεία…

Το υπουργείο Υγείας επικεντρώνει το τελευταίο διάστημα στο πρόβλημα των ράντζων σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Αττικόν στην περιοχή μας. Αναλύστε μας τα αποτελέσματα.

Μπάμπης Καραθάνος: Επιδιώκουμε όχι μόνο να βελτιώσουμε την εικόνα αλλά να εξαλείψουμε αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει τους ασθενείς και το ΕΣΥ από τη δεκαετία του ’80… Είναι βασική μας προτεραιότητα οι ασθενείς να νοσηλεύονται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αλλά τα σημάδια της προσπάθειας μας είναι εμφανή. Νοσοκομεία που άνοιγαν 100 ράντζα κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους, πλέον τις κλείνουν χωρίς να αναπτύξουν ούτε ένα… Αυτή η προσπάθεια δεν σταματάει εδώ. Με τη βοήθεια των στρατιωτικών νοσοκομείων, των ιδιωτικών κλινικών αλλά και τη σωστή διαχείριση μέσα στα νοσοκομεία θα επιμείνουμε μέχρι να εξαλείψουμε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα.

Θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στο Νοσοκομείο Αττικόν, το οποίο εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη Δυτική Αθήνα -και όχι μόνο- και έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από τα ράντζα.

Μπάμπης Καραθάνος: Η διαχείριση των ράντζων ήταν ένα από τα χρόνια προβλήματα και στο «Αττικόν», όπου μετά από κάθε εφημερία αναπτύσσονταν πάνω από 100 ράντζα. Πλέον το «Αττικόν» έχει επιτύχει δραστική μείωση των ράντζων έως και 97% μετά τις εφημερίες του, αξιοποιώντας τις ίδιες δυνάμεις και παράλληλα δομές αποκατάστασης, ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και άλλα νοσοκομεία για τη στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Η ενεργοποίηση του ψηφιακού προγράμματος «Φιλόλαος», μέσω του οποίου σχηματίζεται η εικόνα της κινητικότητας και της πληρότητας των κλινικών, αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο για το υπουργείο και τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Καταφέραμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο πρόβλημα που βασάνιζε επί δεκαετίες τον κόσμο που ζητούσε υπηρεσίες στις δημόσιες δομές υγείας.

Στην πράξη, έχουν υλοποιηθεί σημαντικές συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πεδίο της υγείας, με ωφελημένους και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες που χρειάζονται περίθαλψη.

Στο «Αττικόν» η θεαματική βελτίωση αποδίδεται, εκτός από τις συνέργειες με άλλες δομές, και στις παρεμβάσεις εντός του νοσοκομείου. Για παράδειγμα, επιταχύνθηκε η διαδικασία έκδοσης εξιτηρίων, πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις τα Σαββατοκύριακα, εκμισθώθηκαν ασθενοφόρα για τη μεταφορά ασθενών στα σπίτια τους ή σε άλλα νοσοκομεία, ενισχύθηκαν με δύο γιατρούς τα Επείγοντα.

Πάγιο αίτημα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία είναι τόσο η μισθολογική αναβάθμιση, όσο και η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

 Μπάμπης Καραθάνος: Έχετε ακούσει τον πρωθυπουργό αλλά και τον Υπουργό Υγείας να αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός φέτος, για την Υγεία ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ ενώ 2019 ήταν μόλις 3,8 δισ. ευρώ. Το προσωπικό της Υγείας ήταν λιγότερο από 100 χιλιάδες, ενώ σήμερα είναι 108 χιλιάδες και τις επόμενες ημέρες προκηρύσσονται περισσότερες από 800 μόνιμες θέσεις γιατρών για τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.  Σε ότι αφορά τη μισθολογική αναβάθμιση προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους γιατρούς που φθάνουν κατά μέσο όρο στο 10%, εάν προστεθεί και το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης. Προχωρήσαμε επίσης στη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας για τους υγειονομικούς. Ξέρω πολύ καλά ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την στήριξη τους. Μην ξεχνάμε όμως ότι όλα αυτά αποφασίζονται σε ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό περιβάλλον και με δεδομένες τις γεωστρατηγικές εντάσεις αλλά και την ενεργειακή κρίση…

Ποια είναι η κατάσταση αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων;

Μπάμπης Καραθάνος: Το πρόβλημα βρίσκεται πλέον στην φάση της εκτόνωσης… Και φυσικά δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε σε αυτό το ζήτημα οι καταστροφικές προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπήρξε καμία κρίση φαρμάκου λόγω των αποφάσεων που πήραμε το καλοκαίρι για το claw back στα φθηνά φάρμακα. Οι ελλείψεις περιορίστηκαν στην κοινότητα αλλά και αυτές περιορίστηκαν λόγω των απαγορεύσεων που έγιναν σε παράλληλες εξαγωγές. Ας μην ξεχνάμε – επειδή κάποιοι τα αποσιωπούν αυτά – ότι οι ελλείψεις αυτές είχαν άμεση σχέση με την πανδημία covid-19, η οποία οδήγησε σε μεγάλη έξαρση των ιώσεων και την εξάρτηση της παραγωγής από την Ασία.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button