Πάσχα στην Πάρο: Έθιμα, δραστηριότητες και μέρη που πρέπει να επισκεφθείς
Η Πάρος, ένα από τα εντυπωσιακά νησιά των Κυκλάδων, ξεχωρίζει για τον εξαιρετικό συνδυασμό νεωτερικότητας και νησιωτικού πολιτισμού. Αυτό το νησί συνδυάζει τέλεια τη διασκέδαση με την ηρεμία και τη γαλήνη, κάτι που είναι δύσκολο να βρεθεί σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.
Οι γιορτές του Πάσχα είναι λαμπερές, ζωηρές και μακροχρόνιες σε όλο το νησί. Αυτές οι παραδόσεις και τα έθιμα είναι πιο έντονες, στα βόρεια χωριά της Πάρου. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια ξεχωριστή περίοδος για να βρεθείτε στις μαγικές Λεύκες, την παραδοσιακή Μάρπησσα, τον ήσυχο Πρόδρομο ή τον απομονωμένο Λαγκάδα.
O Επιταφίου της Μάρπησσας
Η Μάρπησσα, μια μικρή πόλη στα υψίπεδα του νησιού, έχει καταφέρει να προσελκύσει έναν αυξανόμενο αριθμό τουριστών τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ηρεμία και τις πανέμορφες παραλίες.Αυτή η φιλόξενη τοποθεσία, ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη για να ζήσετε τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Κάθε Πέμπτη βράδυ του Πάσχα οι γυναίκες της Μάρπησσας πηγαίνουν στον Μητροπολιτικό Ναό και στολίζουν τον Επιτάφιο που θα κάνει την περιφορά του την επόμενη μέρα.
Αναπαράσταση των Παθών του Χριστού
Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, οι υπέροχες Λεύκες, ένα χωριουδάκι στην Πάρο γνωστό για την απολαυστική κουζίνα και τη μαγευτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, έχει μια πομπή του Επιταφίου που ξεκινά τα μεσάνυχτα και είναι μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία.
Τα παιδιά παίζουν τους κύριους ρόλους σε ρεαλιστικά σενάρια που απεικονίζουν τα Πάθη του Χριστού στη Μάρπησσα και τις γειτονικές της πόλεις.
Τα Πάθη του Χριστού συνήθως σκηνοθετούνται κάτω από έναν καθαρό, γεμάτο αστέρια ουρανό των Κυκλάδων, 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αναπαραστάσεις γίνονται και στα Μάρμαρα, ένα χωριό δίπλα στη Μάρπησσα, καθώς και στον Πρόδρομο και στο Άσπρο Χωριό.
Το επόμενο πρωί (Σάββατο του Πάσχα), η Μάρπησσα συνεχίζει μια παραδοσιακή πρακτική της Πρωινής Ανάστασης στην οποία νεαρά κορίτσια στέκονται μπροστά από σπίτια και κατασκευές στο χωριουδάκι ενώ φορούν αγγέλους για να δημιουργήσουν μια όμορφη σκηνή.
Παραδοσιακή ρεβιθάδα στο χωριό Πρόδρομος
Το προτιμώμενο τοπικό φαγητό στο χωριό Πρόδρομος είναι η ρεβιθάδα. Το Φεστιβάλ Ρεβυθίου για την κοινότητα πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.
Προς τιμήν των αγαπημένων που έφυγαν, οι κάτοικοι του Προδρόμου μοιράζουν ένα πιάτο ζεστή ρεβυθάδα σε θεατές, μέλη της οικογένειας και φίλους καθ’ όλη την περίοδο του Πάσχα στα σπίτια ή τους κήπους τους. Ως αποτέλεσμα, η θλίψη της Μεγάλης Παρασκευής που νιώθουμε σε αυτό το νυσταγμένο χωριουδάκι της Πάρου αποκτά μια πιο οικεία ποιότητα και μας επηρεάζει όλους.
Ανάβαση στο Γολγοθά στο Λαγκαδά
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου γίνεται τόπος συγκέντρωσης εκατοντάδων πιστών που συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν σε ένα από τα πιο σαγηνευτικά έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, την αναπαράσταση της ανάβασης στον Γολγοθά, μια συγκλονιστική περίσταση, στη Λαγκάδα, ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Πάρου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 429 μέτρων. Στο δρόμο προς την εκκλησία, μια σειρά από πανηγυρικούς πιστούς ανεβαίνει αργά στο λόφο ενώ κουβαλάει αναμμένα κεριά και σκυμμένα κεφάλια.
Ανάσταση στην εκκλησία της Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά
Το βράδυ του Σαββάτου του Πάσχα, πυροτεχνήματα φωτίζουν ολόκληρο το νησί καθώς μνημονεύουν την ολοκλήρωση των τελετουργιών της Ανάστασης που πραγματοποιούνται γύρω από την Πάρο.
Η γραφική εκκλησία της Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι, προσελκύει πλήθος κόσμου από νωρίς το βράδυ.
Αν προτιμάτε μια διαφορετική εμπειρία του Πάσχα, οι μικρότερες και πιο απομονωμένες εκκλησίες του νησιού προσφέρουν υπηρεσίες σε αιθέρια περιβάλλοντα που είναι αποκομμένα από τον έξω κόσμο και σύγχρονες ανέσεις, με αναμμένα κεριά να χρησιμεύουν ως το μόνο φως και τον ήχο των κουδουνιών.
Γιορτή Αγάπης
Οι όμορφες πόλεις στα υψίπεδα του νησιού λειτουργούν ως το κέντρο των εορτασμών, ιδιαίτερα η Μάρπησσα, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ όλων, γνωστό ως «Τραπέζι της Αγάπης». Από νωρίς το πρωί συγκροτήματα ντόπιων μουσικών ερμηνεύουν παραδοσιακή μουσική στην πλατεία. Οι ντόπιοι κάνουν μπάρμπεκιου στις σούβλες στις αυλές τους και σερβίρουν τεράστιες ποσότητες φαγητού, ποτών και διαφορετικών λιχουδιών στους θεατές. Αυτή δεν είναι, τελικά, η γνήσια ουσία του Πάσχα; Αγάπη και ενότητα για όλους.
Πώς θα πατε σε όλα αυτά τα μέρη
Όλα αυτά τα υπέροχα μέρη είναι σχετικα προσβάσιμα με όλα τα μέσα. Υπάρχουν αστικές συγκοινωνίες που μπορούν να σας μεταφέρουν προς και από αυτά τα μαγευτικά χωριά της Πάρου. Βέβαια τα λεωφορεία δεν έχουν πολύ τακτικά δρομολόγια ιδιαίτερα το Πάσχα (λειτουργουν πιο πολύ μόνο όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά).
Έτσι το καλύτερο μέσω μετακίνησης στην Πάρο και τα χωριά της είναι το αυτοκίνητο. Γι αυτό σας προτείνουμε να φέρετε το αυτοκίνητό σας μαζί κατα το ταξίδι. Εναλλακτικά μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο για ενοικίαση αυτοκινήτου στην Πάρο το οποίο είναι αρκετά φθηνό εκείνη την περίοδο ειδικά καθώς δεν εχει ξεκινησει η Τουριστική περίοδος.