ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Κηρύξτε αδόμητα Αιγάλεω και Ποικίλο, που εποφθαλμιούν καταπατητές”

Κρίτων Αρσένης: Δυόμισι χρόνια κωλυσιεργεί η κυβέρνηση – Κηρύξτε αδόμητα τα όρη Αιγάλεω και Ποικίλο που εποφθαλμιούν καταπατητές
 

Την ώρα που η Αττική χάνει στις φωτιές και τους τελευταίους πνεύμονες πράσινου που της έχουν απομείνει, το υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνει απροστάτευτα τα όρη Ποικίλο και Αιγάλεω, ένα φυσικό οικοσύστημα που ψύχει την Αθήνα, με πολύ μεγάλη σημασία για την ανθεκτικότητα της Δυτικής Αττικής στην κλιματική αλλαγή. Δυόμισι χρόνια τώρα δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα για τη θωράκισή του με τη δημιουργία Περιφερειακού Φυσικού Πάρκου, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη.

Τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις έχει καταθέσει για το θέμα ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, με περιεχόμενο την υποχρέωση του Υπουργείου να κάνει το Ποικίλο και το όρος Αιγάλεω Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο όπως ακριβώς προβλέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής. Τον Δεκέμβριο του 2019 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Οικονόμου απαντούσε στη βουλή ότι έχουν βρεθεί οι πόροι και θα επικαιροποιηθεί άμεσα παλαιότερη μελέτη. Από το “άμεσα” φτάσαμε σήμερα, 2022, να μην έχει υλοποιηθεί το παραμικρό από τις δεσμεύσεις και επιταγές του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Δυόμισι χρόνια μετά, έρχεται στη βουλή ο κ. Σκρέκας να μιλά ξανά για “δέσμευση” για τη δημιουργία Περιφερειακού Φυσικού Πάρκου στα όρη Αιγάλεω και Ποικίλο, σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2019. “Θέλετε να μας πείτε ότι δυόμισι και πλέον χρόνια, έχετε να μας κάνετε την ίδια δήλωση που είχε κάνει ο προκάτοχός σας; Έρχεστε να μας πείτε, τι; Ότι δεν έχετε προχωρήσει ούτε ένα εκατοστό από αυτό που είχε δηλώσει ο κ. Οικονόμου τον Δεκέμβρη του 2019; Αυτό είναι αδιανόητο. Είναι εμπαιγμός”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για “νομικά ζητήματα που εγείρονται τόσο στο ιδιοκτησιακό όσο και στο πολεοδομικό καθεστώς τους”. Εφόσον όμως χαρακτήρισε “δεδομένη” και “νομικά αδιαπραγμάτευτη” την προστασία αυτών των βουνών, “αφού ως επί το πλείστον έχουν κατ΄αρχήν δασικό χαρακτήρα”, όπως είπε, γιατί δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο ο χαρακτηρισμός των δύο βουνών ως Περιφερειακού Φυσικού Πάρκου; Πρόσφατα, σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη για το ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με περιβαλλοντικές οργανώσεις και δήμους όσο και με επιχειρηματικά σχήματα. “Τι θα κάνουν ακριβώς τα επιχειρηματικά σχήματα στο Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο και ποια είναι αυτά τα επιχειρηματικά σχήματα; Θέλετε λίγο να μας τα ονοματίσετε; Διότι αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι τις γνωστές παράνομες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε τμήμα του Ποικίλου, καθώς και διεκδικήσεις όλων των ειδών που ‘χαϊδεύετε’ μη φέρνοντας το Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο”, ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Είναι ξεκάθαρο ποιος κερδίζει από την καθυστέρηση του χαρακτηρισμού, σχολιάζει ο βουλευτής. Κερδίζουν οι καταπατητές, όσοι εποφθαλμιούν ένα από τα τελευταία δάση της Αττικής, το τείχος πρασίνου που ψύχει τον αέρα της πόλης στους καύσωνες και στις υψηλές θερμοκρασίες. Την ώρα που η Αττική φλέγεται και η κοινωνία οργισμένη παρακολουθεί την ανυπαρξία κρατικής μέριμνας για τα δάση της, είναι έγκλημα να μην προστατευτεί άμεσα και το τελευταίο μέτρο πράσινου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένο να κηρύξει άμεσα το Ποικίλο και το Αιγάλεω Όρος Φυσικό Περιφερειακό Πάρκο, διαφορετικά “κλείνει το μάτι” στους καταπατητές. Και η κοινωνία δε θα το ανεχτεί άλλο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button