ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δυτική Αθήνα: Διαρκή ραπίσματα χωρίς αντίδραση

Την ίδια ώρα που η νότια Αττική “βουλιάζει” από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ η δυτική βαλτώνει στην λογική των χωματερών χωρίς κανένα αντίβαρο, έρχεται η Περιφέρεια Αττικής να προσθέσει τον δικό της (δικό μας) οβολό στο μέτωπο της Παραλιακής, σχεδιάζοντας σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία Οικολογικού Πάρκου στον Φαληρικό όρμο, αλλά και η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου της Αττικής από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, με έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος. Απέναντι σε αυτή την εξόφθαλμη ανισότητα παραμένει παροιμιώδης η παθητικότητα των αυτοδιοικητικών φορέων της Δυτικής Αθήνας, που δέχονται αμίλητοι τα διαρκή ραπίσματα.

Νέα πρόκληση για τη δυτική πλευρά του λεκανοπεδίου αποτελούν τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης (περιοδικό “Εργοταξιακά Θέματα”), στην οποία αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα, όπως τα ονόμασε ο ίδιος, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν εντός της τριετίας, εκσυγχρονίζοντας το πρόσωπο της Αττικής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ypodomes.gr, ερωτηθείς σχετικά με τα εργοτάξια τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα στην Αττική, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι στο επίκεντρο των πολιτικών της διοίκησης της Περιφέρειας είναι η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης εμβληματικών έργων με αναπτυξιακό πρόσημο, όπως είναι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, το οποίο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. «Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η Α’ Φάση, ενώ παράλληλα προχωράμε στο σχεδιασμό της Β’ Φάσης».  

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναπτύσσοντας το όραμα του για τον εκσυγχρονισμό της Αττικής, τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει μία «Περιφέρεια – Πρότυπο με ανθρώπινο πρόσωπο και απολύτως λειτουργική για τους πολίτες της». Σ΄αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε σχεδιάζονται πολλά και σημαντικά έργα, άλλα πιο ώριμα όπως η Δημιουργία Οικολογικού Πάρκου στο Φαληρικό όρμο και άλλα που είναι ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας και της ωρίμανσης όπως η «Ανάπλαση, ανάδειξη και ενοποίηση των δημόσιων χώρων του παράκτιου μετώπου της Αττικής από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο», η οποία αποτελεί μια συνολική προσέγγιση της περιοχής του Παραλιακού μετώπου της Αττικής και των οχτώ παράκτιων δήμων και περιλαμβάνει έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος.

«Αυτές οι παρεμβάσεις που προτείνουμε στόχο έχουν την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία ενός ενιαίου Παραλιακού μετώπου της Αττικής από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο συνολικής έκτασης περίπου 70 χλμ (το αστικό κομμάτι 22χλμ και το υπόλοιπο 48χλμ ) με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό την άθληση, την ψυχαγωγία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτά από τον περιφερειάρχη, με την επισήμανση πάντως ότι ο κ. Πατούλης δεν πρωτοτυπεί αρνητικά. Την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση έχει πάντα η περιοχή μας. Ενδεικτικά, η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου ξεκίνησε στη θητεία της Ρένας Δούρου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δήμαρχοι και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, από τη μεριά τους, δεν αντιδρούν. Προσπαθούν να κάνουν κάποιο έργο με μικροπαρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, ενόσω κράτος και περιφέρεια “κοιτάζουν αλλού”, διαθέτοντας αφειδώς πόρους σε υπερτοπικές δράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Να πανηγυρίζουμε ή “να ανάψουμε τσιγάρο”, κ. Βαρβιτσιώτη; // Στη Βουλή η γραμμή Μετρό της Λεωφόρου Αθηνών: Αποκαλυπτικός ο υπουργός // Επιδημία διάνοιξης σηράγγων στην Αττική – Πότε έρχεται η ώρα της υπογειοποίησης της Λ. Αθηνών; // Χάρτης με τους 100 σταθμούς Μετρό – Προσέξτε τη μεγάλη τρύπα αριστερά! // Ένα χρέος από το παρελθόν, μπορεί να γεννήσει μια καινούργια ελπίδα // Mega Aquarium και αναπτυξιακό boom στον Σκαραμαγκά

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button