ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Να πανηγυρίζουμε ή “να ανάψουμε τσιγάρο”, κ. Βαρβιτσιώτη;

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης υιοθετεί δύο μεγάλα έργα της δυτικής Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Β΄Αθήνας και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Πρόκειται για την αναδάσωση του Ποικίλου Όρους και την υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, στις περιοχές των Δήμων Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας. Μπορούμε όμως να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά, τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός αναφέρει ότι “φέρνουμε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης που έχει λάβει ποτέ η χώρα, το οποίο ανέρχεται στο μνημειώδες ποσό των 72 δις ευρώ”;

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης σε πανηγυρική ανακοίνωσή του στη σελίδα του στο fb γράφει:

Η Δυτική Αθήνα “μπαίνει” δυναμικά στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Μία νέα εποχή για την Ελλάδα αλλά και για τη Δυτική Αθήνα ξεκινάει με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έρχεται να αλλάξει συνολικά την Ελλάδα αλλά και ειδικότερα τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, καθώς σε αυτό το γιγαντιαίο πρόγραμμα εντάσσονται δύο εμβληματικά έργα: Πρόκειται για την αναδάσωση του Ποικίλου Όρους και την υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, στις περιοχές των Δήμων Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας.

Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Με τον Πρωθυπουργό τόσο στις Συνόδους Κορυφής όσο και στα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στα οποία εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση, δώσαμε την περασμένη χρονιά μία σειρά από κρίσιμες μάχες –με πιο καθοριστική εκείνη πέρυσι το Καλοκαίρι στις Βρυξέλλες- για να φέρουμε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης που έχει λάβει ποτέ η χώρα, το οποίο ανέρχεται στο μνημειώδες ποσό των 72 δις ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 32 δις ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, που σήμερα παίρνει σάρκα και οστά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για όλη την Ελλάδα και για τη Δυτική Αθήνα. Κι αυτό έγινε μετά από συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου σήμερα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι η υλοποίηση των δύο σημαντικών έργων θα γίνει με κοινοτικούς πόρους. Έχουμε και όραμα και σχέδιο. Και το κάνουμε πράξη.

Μακροχρόνια ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

Κανένας δεν θα διαφωνήσει ότι τα δύο εξαγγελλόμενα από τον υπουργό έργα είναι σημαντικά, ειδικά η υπογειοποίηση των πυλώνων υψηλής τάσης, που αποκαθιστά μια ιστορική αδικία σε αυτές τις γειτονιές. Δύσκολα όμως ένας κάτοικος της Δυτικής Αθήνας θα συμφωνήσει ότι είναι αρκετά. Και μάλιστα όταν μιλάμε για το “μεγαλύτερο πακέτο στήριξης που έχει λάβει ποτέ η χώρα. Πάντα υπάρχει μπροστά στα μάτια μας η σύγκριση με τα κονδύλια που “πέφτουν σαν το χαλάζι” σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως για παράδειγμα τα τεράστια αναπτυξιακά έργα στον Νότιο Τομέα. Θα περιμέναμε την εξαγγελία αντίστοιχων παρεμβάσεων στη Δυτική Αθήνα, που θα υπόσχονταν μακροχρόνια ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Τίποτε από τα δύο δεν είναι ορατό, ακόμα και με 72 δισ. στη διάθεσή μας!!! Ακόμα και με έναν πρωθυπουργό που εκλέγεται στην περιφέρειά μας, με διακηρυγμένο στόχο την άμβλυνση των αναπτυξιακών ανισοτήτων σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Δεν θα καταμετρήσουμε τώρα τις πραγματικά αναπτυξιακές δράσεις για τη Δυτική Αθήνα. Θα ρωτήσουμε μόνο τον κ. υπουργό ποια είναι η τύχη του “αραχνιασμένου” έργου “Κόμβος Σκαραμαγκά”. Τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε αναφερθεί ότι εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα, πού βρίσκεται;

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button