ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδαριώτη, ο λογαριασμός των σκουπιδιών σε αφορά – Πάρε κομπιουτεράκι!

Χαϊδαριώτη, ο λογαριασμός των σκουπιδιών σε αφορά - Πάρε κομπιουτεράκι! 3της Ελισάβετ Μπούρα

Η ΕΕ με σαφείς οδηγίες που έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία της χώρας μας και αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε με την παρακάτω σειρά.

– Πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων

– Μείωση της τελικής διάθεσης μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανάκτησης υλικών, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης.

IMG_20180922_155935
Δημαρχείο Χαϊδαρίου, 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ωστόσο η περιβαλλοντικά και οικονομικά επιζήμια ταφή των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ συνεχίζεται. Δυστυχώς και στον Δήμο Χαϊδαρίου δεν βλέπουμε καμία ενέργεια  για μείωση των ποσοτήτων αποβλήτων. Με δικαιολογίες ή χωρίς, η πόλη καθημερινά βουλιάζει από τα σκουπίδια, ειδικά δίπλα στους κάδους, αλλά και σε ανοικτούς χώρους,  χώρους πρασίνου, γύρω από σχολεία κλπ.

Η χώρα μας έχει αναλάβει την υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και έναντι των πολιτών της, να μειώσει τα οργανικά της απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή κατά 50% έως το 2020. Φυσικά έχουμε καθυστερήσει στα προγράμματα διαλογή στη πηγή -πόρτα πόρτα και Πράσινα σημεία Ανακύκλωσης-, βρισκόμαστε πολύ μακριά από τους στόχους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθούμε  σε απολογία ενώπιον των οργάνων της Ένωσης.

Ο πραγματικός λογαριασμός. Σε αφορά

Τι σημαίνει πρακτικά για το Δήμο Χαϊδαρίου μια μείωση κατά 50%; Εξοικονόμηση 862.772 ευρώ! Για την ακρίβεια  ο Δήμος μας στην εκκαθάριση του έτους 2015 για τη χρέωση στον ΕΔΣΝΑ  με 19.164,32 τόνων αποβλήτων χρεώθηκε με 862.394 ευρώ, για το επόμενο έτος 2016 με 863.148 ευρώ. Σύνολο για τα δύο χρόνια 1.725.542,00. Αν λοιπόν είχαμε καταφέρει να μειώσουμε τα απόβλητα μας που πάνε προς ταφή στο ΧΥΤΑ στο μισό, θα είχαμε και ανάλογη μείωση από τη χρέωση στον ΕΔΣΝΑ. Δηλαδή ΔΕΝ θα πληρώναμε  862.772 ευρώ, τόσο απλά. Χρήματα που θα έμεναν στα ταμεία του Δήμου να τα διαθέσει για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό, ή ακόμα και να μειώσει τα πανάκριβα δημοτικά τέλη που ήδη πληρώνουμε. Και αντίστοιχα μείωση στα  δρομολόγια των απορριμματοφόρων με την αντίστοιχη εξοικονόμηση στα έξοδα κίνησης και φθορές.

IMG_20180922_075520
Μόνιμη εικόνα Σάμου και  Στρατάρχου  Καραϊσκάκη. Γιατί πληρώνουμε όλοι για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος; Γιατί εμποδιζόμαστε και κινδυνεύουμε πεζοί και οδηγοί από την τυχαία χωροθέτηση των κάδων; Γιατί τον πεζόδρομο τον ρυπαίνουν συστηματικά συγκεκριμένοι παρόδιοι, αλλά η δημοτική αρχή δεν επιβάλλει το αναλογούν πρόστιμο και δεν επεμβαίνει ώστε να σταματήσει η συστηματική παραβατικότητα και η αισθητική ρύπανση;  Η ίδια κατάσταση παντού, κεντρικοί και δευτερεύοντες δρόμοι, στενά και χώροι πρασίνου. Η πόλη ανήκει σε όλους, δεν είναι ιδιοκτησία ούτε επαγγελματιών ούτε της δημοτικής αρχής.
IMG_20180922_184533
Στρ. Καραϊσκάκη – Θηβών. Παντού όπου υπάρχει επαγγελματική δραστηριότητα η ίδια εικόνα. Έγινε σύσταση;
IMG_20180925_073456
Γιατί πρέπει να πληρώσουμε όλοι την ανακαίνιση του γείτονα; Γιατί αυτή είναι η μόνιμη κατάσταση δίπλα στους κάδους και στα πεζοδρόμια;

Στους δήμους με τη μεγαλύτερη αύξηση ανακύκλωσης βιοαποβλήτων δεν περιλαμβάνονται μόνον «πλούσιοι» δήμοι. Για παράδειγμα, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού εμφανίζει αύξηση 3,79% και ο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης 3,05%. Αντίστοιχα, η μείωση δεν εμφανίζεται στους φτωχότερους. Ειδικά τα Βριλήσσια και η Φιλοθέη-Ψυχικό κατατάσσονται στους λιγοστούς δήμους που εφαρμόζουν δικά τους προγράμματα ανακύκλωσης μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων προς θάψιμο. Οι παραπάνω δύο δήμοι είναι ανάμεσα στους μόλις 11 που κατάφεραν να πετύχουν προδιαλογή απορριμμάτων (κομποστοποίηση, ξεχώρισμα κλαδεμάτων κλπ) άνω του 1%.

Βριλλήσια  

Ξεκινήσαμε πιλοτικά πριν από δύο χρόνια, σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ και εδώ και ένα έτος έχουμε καθολική εφαρμογή σε όλη την πόλη», εξηγεί ο δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης. «Έχει πολλές δυσκολίες. Χρειάζεται επανασχεδιασμό των δρομολογίων, αναδιανομή του προσωπικού, σωστό πλύσιμο των κάδων για να μη μυρίζουν, συλλογή 2-3 φορές την εβδομάδα. Στείλαμε ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες μέσα από τους λογαριασμούς του νερού, μετά μοιράσαμε φυλλάδια πόρτα-πόρτα. Κάναμε καμπάνια σε ό,τι εκδήλωση γινόταν στον δήμο, πολιτιστική, αθλητική ή άλλη». Ωστόσο, οι ποσότητες που συγκεντρώνει ο δήμος είναι ακόμα μικρές, 1.000-1.500 τόνοι ετησίως (λιγότερο από το 10% των απορριμμάτων στον δήμο), τα οποία αποστέλλονται στο εργοστάσιο κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) στη Φυλή.«Πετύχαμε όμως εξοικονόμηση 250.000 ευρώ ετησίως και μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 5%», καταλήγει ο κ. Μανιατογιάννης.

Χαλάνδρι

Διαφορετικό δρόμο ακολούθησε ο Δήμος Χαλανδρίου. Στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος («Waste4think») ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 με 100 κάδους, οι οποίοι ανοίγουν μόνο με κλειδί. Το υλικό μεταφέρεται σε μονάδα του Δήμου Χαλανδρίου για ξήρανση και τεμαχισμό, ενώ το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ αναζητεί τρόπους βέλτιστης αξιοποίησής του. «Όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα μείωσαν κατά 90% τα απορρίμματα που παράγουν», λέει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος. «Σύντομα θα επεκταθούμε, καλύπτοντας το 10% του πληθυσμού του δήμου. Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορείς απλά να τοποθετήσεις καφέ κάδους, γιατί θα γεμίσουν σκουπίδια. Όπως οι μπλε κάδοι έχουν 40% σκουπίδι και 60% ανακυκλώσιμα και οι κοινοί κάδοι το αντίθετο. Αυτού του είδους οι αλλαγές θέλουν τον χρόνο τους, ειδάλλως θα αποτύχεις».( ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25/9/2018).–

ofeli-stat_2.jpg

Χαϊδάρι

Διαμαρτυρόμαστε συνεχώς  για τη κατάσταση της πόλης, τώρα βγήκαν και δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και ο αρμόδιος προϊστάμενος  να μας  πουν τι; Ότι είναι άθλια η κατάσταση σε  μια περιοχή της πόλης, βρώμα και εγκατάλειψη. Μόνο εκεί; ολόκληρη η πόλη -από τη” βιτρίνα ” στο πεζόδρομο Καραϊσκάκη μέχρι τη Γεωργίου Παπανδρέου η ίδια κατάσταση η θλιβερή.

Ο Δήμος μας λέει δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε απορριμματοφόρα για τη συλλογή  και μεταφορά, καταδικασμένοι είμαστε λοιπόν  στην  καταστροφή. Πόσα χρήματα, θα είχαμε εξοικονομήσει  για την αγορά στόλου αλλά και πόσους ακόμα υπαλλήλους θα είχαμε από την ορθή διαχείριση; Έγκαιρα και δίκαια αμειβόμενους χωρίς να διακινδυνεύουν με νυχτερινά δρομολόγια ούτε να μετακινούν ασήκωτους κάδους με πέτρες και χώματα και ίσως επικίνδυνα χημικά. Όχι μόνο από την κομποστοποίηση αλλά και από τα Πράσινα Σημεία όπου ο κάθε δημότης θα μετέφερε τα ογκώδη του – κι όποιος δεν μπορούσε θα υπήρχε η υποχρεωτική εξυπηρέτηση-βοήθεια  από το Δήμο, με κάποια δρομολόγια συγκεκριμένες μέρες και ώρες ανά γειτονιά. Έτσι οι υπάλληλοι δεν θα ήταν στο δρόμο με το ανοιχτό φορτηγό να μαζεύουν σαν τριτοκοσμικοί χαμάληδες, χωρίς στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας. Όλα αυτά που βλέπουμε καθημερινά και αναρωτιόμαστε “πώς θα μαζευτούν” και “πότε”; Γιατί ζούμε σ’αυτήν την τεράστια χωματερή;

Ο Προϊστάμενος μας  λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε το ισχύον σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Γιατί ποιο ήταν το προηγούμενο; Εφαρμόσθηκε ποτέ ο κανονισμός καθαριότητας που είχε αποφασισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2012;  Οι υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής – της υπηρεσίας που προΐσταται; Η επιβολή προστίμων;

Υπάρχει κανονισμός καθαριότητας  και δεν είναι η μία σελίδα που έχει αναρτήσει  ο Δήμος στην ιστοσελίδα. Είναι απόφαση δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία  και την αιτιολόγηση -απαραίτητη προϋπόθεση γενικής κανονιστικής πράξης-απαριθμούνται οι υποχρεώσεις και οι ενέργειες  του Δήμου αλλά και των Δημοτών όπως και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά. Στο παράρτημα λεπτομερώς απαριθμούνται τα πρόστιμα. Πόσα χρήματα θα είχε κερδίσει ο Δήμος από την επιβολή προστίμων στους παραβάτες, αλλά και την εμπέδωση  της κοινωνικής ευθύνης και σεβασμού προς τη πόλη από τους ήδη πειθαρχημένους δημότες;

Οι κάδοι για τους οποίους έχουμε πληρώσει 80.000 ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι σπασμένοι και ξέχειλοι, αφού βέβαια κανένας δεν ενδιαφέρεται για τη συντήρησή τους, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν ακόμη περισσότεροι, αφού ακόμα και πλαστικά   μέρη αμαξώματος μέχρι και ελαστικά βλέπουμε εντός. Χώματα, κλαδιά, πέτρες, μικρές ηλεκτρικές συσκευές… Να προσθέσω και την ακινητοποίηση του οχήματος πλυντηρίου κάδων, πέραν της τετραετίας, δηλαδή ποτέ δεν τους έπλυναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια ούτε καν ζήτησαν ένα “δανεικό” πλυντήριο, όπως έχουμε “δανεισθεί” απορριμματοφόρα. 

Αν όμως είχαμε στα σπίτια μας τους ατομικούς, όπως στην αρχική φωτογραφία,  θα υπήρχε συντήρηση και προστασία και 80.000 στο ταμείο του δήμου -μόνο από τους κάδους- και η πόλη θα ήταν καθαρή χωρίς εμπόδια στα στενά πεζοδρόμια. Επιπλέον θα γινόταν ένα δρομολόγιο τη βδομάδα από απορριμματοφόρα για τα τρία ρεύματα ανακύκλωσης και ένα για τα βιοαπόβλητα. Τέλος.

Τα απορριμματοφόρα που ήδη έχουμε η θα προμηθευθούμε με μια μικρή μετατροπή αλλάζουν εύκολα και σηκώνουν δυο μικρότερους κάδους αντί τον ένα των 1100 λιτ.,  αλλά για τα βιοαπόβλητα χρειάζεται ειδικό απορριμματοφόρο που δεν έχει προβλεφθεί.

IMG_20180918_074802
12ο Νηπιαγωγείο Χαϊδαρίου. Εδώ είναι μόνιμη η τυχαία απόρριψη ογκωδών όπως και ο αποκλεισμός του πεζοδρομίου, σε μια διασταύρωση με συγκρούσεις οχημάτων καθημερινά, τα παιδιά κινδυνεύουν αλλά λύση δεν έχει ακόμα βρεθεί.

Και ενώ εμείς ζούμε  στο επικίνδυνο και βρώμικο παρελθόν, ο κόσμος προχωρά και κρούει τον κώδωνα  του αναπόφευκτου τέλους:

Σε επτά  μήνες θα κληθούμε  στις κάλπες, ο χρόνος άρχισε να μετρά. Περιμένουμε λοιπόν τον-την  “ξύπνιο-α” και “λογικό-ή” ή απλά νοικοκύρη-ά που θα πει “ως εδώ, τα σκουπίδια μας είναι τα χρήματά μας που πρέπει να μας επιστραφούν, τα ανταποδοτικά  τέλη είναι άδικα, πληρώνουμε για το τίποτα, φτιάξτε μια πόλη φιλική, καθαρή και ασφαλή, αντάξιά μας, αλλιώς μόνοι μας θα τη διεκδικήσουμε, χωρίς εσάς”.

Πηγή

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button