ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας στο Χαϊδάρι – Ξεκινά θέμα πολεμικών αποζημιώσεων λέει το «Der Spiegel»

Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Αθήναα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ (10 – 12 Οκτωβρίου). Πέρα από τις προγραμματισμένες συναντήσεις με το πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το οποίο στη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου βασανίστηκαν και βρήκαν το θάνατο χιλιάδες πατριώτες, ενώ χρησιμοποιήθηκε και σαν σταθμός για τη μεταφορά του εβραϊκού πληθυσμού της νότιας Ελλάδας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας.

Η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» η Ελλάδα θα ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή πολεμικών αποζημιώσεων ύψους 280 δισ. ευρώ.

Το Der Spiegel δημοσιεύει στη διαδικτυακή του σελίδα άρθρο με τον τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ. από την Γερμανία», αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση, μετά το τέλος των μνημονίων, είναι έτοιμη να προχωρήσει το ζήτημα των επανορθώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο, η Αθήνα είναι έτοιμη, ακόμη και εντός του επόμενου μήνα, να ξεκινήσει μία «εκστρατεία» διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων. Ο φάκελος με την υπόθεση είχε μείνει στα «συρτάρια» λόγω της οικονομικής στήριξης που λάμβανε η χώρα από την Ε.Ε., όμως πλέον, θεωρείται, κατάλληλη η χρονική συγκυρία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έκθεση επί του ζητήματος θα έρθει και θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Η εν λόγω έκθεση θα ορίζει πως η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δισ. ευρώ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δισ. ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014.

Η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016, σημειώνει το περιοδικό, συμπληρώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει στάση επί του ζητήματος και είναι έτοιμος να στείλει την έκθεση στη Βουλή.

Μετά την επικύρωσή της, η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης επί των θέσεών της, ανά τον κόσμο. Θέλει να μιλήσει στη Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον ΟΗΕ.

Επόμενη φάση η Αθήνα θα ζητήσει από το Βερολίνο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις, όμως οι Γερμανοί έχουν από καιρό απορρίψει μία τέτοια πιθανότητα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα να διεκδικεί αποζημιώσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή η αναμενόμενη άρνηση είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αναφέρει το Spiegel.

«Το ζήτημα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του Γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button