ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: διαρκές φλέρτ με τις φλόγες – Πώς απαντά η τοπική δύναμη πυρόσβεσης

Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι εξαιρετικά περιπετειώδης στο Χαϊδάρι. Στο όριο του αστικού ιστού της πόλης μας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 6 περιστατικά (!), μικρά και μεγαλύτερα, ενώ άλλα τόσα στην γύρω περιοχή του όρους Αιγάλεω και του Ποικίλου, το ένα από αυτά σήμερα. Ευτυχώς όλα αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, πριν πάρουν καταστροφικές διαστάσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνέδραμαν προσωπικό και μέσα του Δήμου Χαϊδαρίου. Θα κάνουμε μία αναφορά στο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, που προστατεύει κάθε καλοκαίρι το πράσινο της πόλης μας, το οποίο αποτελεί την ομορφιά και το καμάρι της πόλης, αλλά και έναν διαρκή “πονοκέφαλο” το καλοκαίρι.

Στην πρόσφατη και πιο επικίνδυνη φωτιά στον Διομήδειο Κήπο, όπως και την προηγούμενη ημέρα στον Σκαραμαγκά, η τοπική δύναμη πυρόσβεσης έδρασε ταχύτατα και αποτελεσματικά, στο κομμάτι βέβαια που της αναλογεί, στο πλευρό της Πυροσβεστικής. Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός έδωσε συγχαρητήρια στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, “που συνέδραμε με όλα τα διαθέσιμα οχήματα την Π.Υ. στη δύσκολη μάχη της πυροπροστασίας”.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος διαθέτει δύο υδροφόρες, που συνδράμουν με νερό τα τροχοφόρα της Πυροσβεστικής, ενώ έχουν και “κανονάκι” οροφής για ξεχωριστή δράση, όπως συνέβη στην πρόσφατη φωτιά στον Διομήδειο Κήπο. Η μία υδροφόρα βρίσκεται μόνιμα σε ετοιμότητα έξω από τη Μονή Δαφνίου, ενώ η άλλη σε 24ωρη επιφυλακή έξω από την Πύλη του Στρατοπέδου Καραϊσκάκης Β’.

Επίσης ο Δήμος διαθέτει δικό του όχημα 4Χ4 με αντλία πυρόσβεσης. Φέρει 600 κιλά νερό, όχι πολλά, αλλά πολύ χρήσιμα, μια και μπορεί να φτάσει πολύ γρήγορα στον τόπο της φωτιάς -βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή με προσωπικό του Δήμου- για άμεση ρίψη, όπως για παράδειγμα έγινε στην πυρκαγιά του Σκαραμαγκά. Το όχημα αυτό προορίζεται για περιπολίες σε Αφαία, Δαφνί, Σχιστό κτλ.

Μια φετινή εξέλιξη είναι ότι, όταν υπάρχει ανακοίνωση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Αττική, η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει στον Δήμο Χαϊδαρίου ένα μισθωμένο ειδικό πυροσβεστικό όχημα 4Χ4 με αντλία πυρόσβεσης και 800 κιλά νερό. Ήδη η μονάδα αυτή έχει πάρει μέρος στις διαδοχικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Επειδή η συνεισφορά τοπικών μέσων άμεσης επέμβασης κρίνεται σημαντική, ο δήμαρχος Βαγγελης Ντηνιακός ζήτησε και δεύτερο ίδιο όχημα από την Περιφέρεια και ελπίζεται ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί, καθώς ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Λεωτσάκος είδε με τα μάτια του τον μεγάλο αγώνα για την κατάσβεση της φωτιάς στον Διομήδειο Κήπο. Αν υλοποιηθεί και αυτό, το Χαϊδάρι θα έχει στη διάθεσή του 3 μικρά πυροσβεστικά, δύναμη αξιόλογη, αλλά και απαραίτητη σε έναν Δήμο με τόσο πράσινο. Συμπληρώνουμε εδώ ότι αντίστοιχο όχημα έχει και Διομήδειος Κήπος για τις δικές του ανάγκες.

Όσον αφορά το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, η κατανομή του σε βάρδιες γίνεται με διαφορετικό τρόπο τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, γενικά όμως βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή 10 περίπου άτομα ως οδηγοί, πυροφύλακες και στο τηλεφωνικό κέντρο.

Οι εποχικοί πυροφύλακες βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία, όπως το Άλσος Δαφνίου, το Θεαθήναι κτλ, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της επίβλεψης – άμεσης ενημέρωσης για φωτιά, αλλά και την ενημέρωση των δημοτών για την απαγόρευση εισόδου στα περιαστικά δάση όταν υπάρχει ανακοίνωση επικινδυνότητας επιπέδου 4 και 5 στην Αττική. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι η παραβίαση του μέτρου αυτού επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, το οποίο επιβάλλει η αστυνομία που καλείται από τον πυροφύλακα (ΦΕΚ 20/2022 ν. 4926 αρ. 129).

Ένα σημαντικό κομμάτι κάθε αντιπυρικής προσπάθειας, στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι οι εθελοντές. Ειδικά αν έχουν εκπαίδευση από Πυροσβεστική, η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη. Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στην τακτική δραστηριοποίηση της ΛΕΦΕΔ με εκπαιδευμένους εθελοντές. Η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, λέει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ότι στο Μητρώο Εθελοντών, που δημιούργησε φέτος ο Δήμος, έχουν εγγραφεί 20 άτομα, που βοηθούν στις περιπολίες και τη διασπορά της πυροφυλακής. Ο συντονισμός των εθελοντών με την Πολιτική Προστασία του Δήμου γίνεται μέσω ομάδας Viber, στην οποία ο εθελοντής δηλώνει την ημέρα που μπορεί να δραστηριοποιηθεί και τον διαθέσιμο χρόνο του και ανάλογα του ανατίθεται “πόστο”. Βασικός στόχος είναι όσοι από τος εθελοντές ενδιαφέρονται να να περάσουν από εκπαίδευση – πιστοποίηση από την Πυροσβεστική, ώστε η εμπλοκή τους στην Πυρασφάλεια να είναι πιο έντονη και αποδοτική.

Το στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιώργος Μπρουσκάκης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε κάθε περιστατικό, μέρα νύχτα, σημειώνει στην εφημερίδα μας την ιδιαίτερη αξία που έχει ακόμη και μια απλή εθελοντική κίνηση, όπως η προσφορά ενός μπουκαλιού με κρύο νερό στους πυροσβέστες την ώρα που ιδρώνουν δίπλα στις φλόγες.

Η κ. Χρονοπούλου δήλωσε στην εφημερίδα μας: “Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Χαϊδαρίου καταβάλει καθημερινά μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή μας. Καλούμε τους συμπολίτες μας να γίνουν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια με επαγρύπνιση, άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση πυρκαγιάς και συμμόρφωση με τα μέτρα πρόληψης. Τέλος, η νεοσύστατη εθελοντική ομάδα του Δήμου μας είναι στη διάθεση όλων όσων θέλουν να συμβάλλουν ενεργά, ώστε να έχουμε μια καλή αντιπυρική περίοδο”.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button