ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: “Αυτός είμαι”

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ξέρει να αγωνίζεται και να νικάει. Μαθητής ακόμη, το 1999 ανέτρεψε έναν απολιθωμένο μεταξικό νόμο! Ήταν ο πρώτος αριστούχος που παρέλασε κρατώντας τη σημαία στο αναπηρικό καροτσάκι του, συγκινώντας το πανελλήνιο. Σήμερα διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του και εργάζεται ως ψυχίατρος στο Αττικό Νοσοκομείο. Έχει κάνει διετές σεμινάριο στη σεξολογία, δίπλα στον “γκουρού” της ειδικότητας, Νίκο Βαϊδάκη.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” μιλάει μαζί του για το σεξ -και όχι μόνο.

Είχαμε δώσει ραντεβού να μιλήσουμε στο Νοσοκομείο. Ίσως όχι τυχαία, διάλεξε μια μέρα με εφημερία. Τον συνάντησα σε ένα διάδρομο, ενώ γύρω μας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το γνωστό πυρετικό κλίμα του κατάμεστου Αττικού.
Προσιτός, χαμογελαστός, με χιούμορ. Κοιτάζει τους ανθρώπους γύρω του κατάματα. Το καροτσάκι του κινείται ασταμάτητα από θαλάμους σε γραφεία, μεριμνώντας για κάθε ασθενή του.
«Πώς αντιδρά ένας άρρωστος όταν συναντάει το γιατρό του πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο;», τον ρωτώ. «Ήταν κάτι που φοβόμουν, όταν ξεκινούσα την ειδικότητα. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν αναγνωρίζει ότι εγώ είμαι ο γιατρός. Διότι συνήθως δεν φοράω την άσπρη ιατρική μπλούζα. Όταν όμως του πω ποιος είμαι, ξεκινάμε κανονικά τη συνεδρία. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να γίνει καλά. Δεν τον απασχολεί ποιος είναι απέναντι του», μου απαντάει.

Έλληνες και σεξολόγος

Επικεντρώνομαι στη Σεξολογία, μια ειδικότητα που στην Ελλάδα του 21ου αιώνα εξακολουθεί να παραμένει ταμπού.
– Πηγαίνουν οι Έλληνες στον σεξολόγο;
Καθόλου. Θεωρούμε ότι τα ξέρουμε όλα σχετικά με τη σεξουαλικότητα μας. Υπάρχουν πολλά
πιστεύω και πεποιθήσεις. Όταν κάποιος τις έχει, του δημιουργούν πρόβλημα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά και όμορφα μέσα σε αυτήν την τόσο απαραίτητη και αναγκαία λειτουργία του ανθρωπινού οργανισμού.
– Σκοπός της είναι μόνο να βοηθήσει τη βελτίωση της επαφής;
Αν το πρόβλημα είναι οργανικό, ανατομικό ή φλεγμονή, αντιμετωπίζεται με άλλου τύπου ιατρική παρέμβαση. Αν είναι λειτουργικό, εκεί επεμβαίνει ο ψυχίατρος. Αυτός υποστηρίζει τη διαδικασία για διάφορα συμπτώματα. Όπως μια πρόωρη εκσπερμάτωση, μια στυτική δυσλειτουργία ή τον περιορισμό της οργασμικότητας μιας γυναίκας. Αυτά μπορεί να τα διαχειριστεί ένας ειδικός στη σεξουαλική υγεία.

Σεξ δεν είναι μόνο η πράξη

– Τα ΑμεΑ μπορούν να απολαύσουν το σεξ;
Είναι μια κακή πεποίθηση και ταμπού της κοινωνίας, για το τι απολαμβάνει κανείς στο σεξ. Τι είναι σεξουαλικότητα; Μέσα στον ορισμό της περιλαμβάνονται πάρα πολλά για το τι νιώθει ο καθένας και πώς το εκφράζει. Δεν είναι μόνο η πράξη. Είναι το ερωτικό παιχνίδι, πώς το απολαμβάνεις εγκεφαλικά και σωματικά, αν συμμετέχεις και το τι θέλεις εσύ.
Αν περιοριστούμε μόνο στην πράξη, κάθε αναπηρία έχει τη διαφορετικότητά της. Με την έννοια πως δεν σημαίνει ότι, επειδή είσαι σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο, δεν λειτουργούν τα γεννητικά σου όργανα. Μπορεί να υπάρχει πλήρης ικανότητα και συνεπώς να απολαύσει πλήρως τη σεξουαλική πράξη.
– Κατά τη γνώμη σου πρέπει να μπει η σεξολογία στα σχολεία;
Ναι. Είναι ωραία αυτή η διαδικασία, αλλά τη μαθαίνουμε με λάθος τρόπο. Ή την υπερεκτιμούμε ή την υποτιμούμε. Ή το υπεραπολαμβάνουμε ή το αφήνουμε. Η σεξουαλική πράξη για μένα είναι ανάγκη, όπως το φαγητό. Χρειάζεσαι έρθεις σε επαφή και να εκφραστείς.
– Στην κοινωνία μας από τη μια επικρατεί η βιομηχανία του πορνό και από την άλλη ο πουριτανισμός.
Το πορνό εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες. Δεν υπάρχει ένα ναι ή όχι σε αυτό. Έχουν γραφτεί χιλιάδες δημοσιεύματα για το τι σημαίνει πορνογραφία. Είναι ένα μέσο για να
εξάπτει και να ενισχύει τη φαντασίωση. Δεν πρέπει όμως να γίνει έλξη.
Δεν πρέπει να γίνει σκοπός ούτε το μέσο για να εκφράζει τη σεξουαλικότητα, μέσα από
τη χρήση του. Το φαγητό είναι απαραίτητο, αν τρως πολύ όμως, είναι κακό. Πρέπει
να κατανοήσουμε τι προσφέρει το ένα ή το άλλο και κάτω από ποιες συνιστώσες.
Να μη γίνεται ανάγκη για την ανάγκη. Το σεξ είναι πράξη μεταξύ δύο, αλλιώς δεν μπορείς να το ευχαριστηθείς 100%.

Στέλιος Κυμπουρόπουλος “Αυτός είμαι!”

– Σαν παιδί, πώς αισθάνθηκες που δεν μπορούσες να παίξεις με τα άλλα παιδιά;
Δεν το προσδιόρισα ποτέ. Δεν ξεκίνησε μέσα στο μυαλό μου μια διαδικασία του γιατί… Δεν μπορώ να βάλω χρονικό όριο του πότε κατάλαβα πως έχω αναπηρία. Αυτός ήμουνα, δεν ένιωσα άσχημα. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που μεγάλωνα, να μην μπορώ να κάνω κάποια πράγματα. Έτσι έμαθα να λειτουργώ.
– Ποιο συναίσθημα κυριάρχησε όταν κράτησες την ελληνική σημαία;
Ήταν μια μεγάλη περηφάνια, αλλά και δικαίωση για την κατάργηση ενός ρατσιστικού νόμου. Ότι δηλαδή κόποι δικοί μου και των γονιών μου, που στήριξαν τις σχολικές μου επιδόσεις, έδωσαν καρπούς και επιβράβευση με ένα τρόπο, που λόγω αναπηρίας μου το απαγόρευαν. Το γεγονός ότι κατέρρευσε αυτή η απαγόρευση, ήταν μεγάλη κατάκτηση.

Πολιτεία και ΑμεΑ

– Κάνε ένα σχολιασμό των δομών στήριξης των ΑμεΑ στην Ελλάδα.
Δομή δεν είναι μόνο η ράμπα. Η δομή είναι να μπορώ να ζήσω, ακόμα και αν δεν έχω
κάποιο υποστηρικτικό πρόγραμμα, που στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Η ανάγκη για εξωτερίκευση και εξωστρέφεια των ΑμεΑ είναι μεγάλη. Πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα.
– Από την άλλη η Πολιτεία κόβει τα επιδόματα των ΑμεΑ…
Είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Βεβαία πρέπει να καταλάβουμε γιατί ένα ΑμεΑ έχει βασιστεί μόνο στα επιδόματα. Γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες και δομές που να υποστηρίζουν τη ζωή ενός ατόμου με αναπηρία. Αφού δεν υπάρχουν αυτές, βασίζεται στα επιδόματα. Αν φτιάξουμε υπηρεσίες και δομές, τότε η ζωή του ΑμεΑ θα είναι εκτός σπιτιού και αυτής της εξάρτησης.
Αυτή τη στιγμή ένα κομμάτι του μισθού μου το δίνω για να εξυπηρετούμαι μέσα στο νοσοκομείο, αφού έχω προσλάβει ένα άτομο για να με εξυπηρετεί. Αυτό είναι μια κρατική ανάγκη που θα έπρεπε να εκπληρώνεται. Αυτή την υπηρεσία θα μπορούσε να την προσφέρει το κράτος και το ΑμεΑ να βγει έξω να εργαστεί, να κυκλοφορήσει και να ζήσει μέσα στην κοινωνία. Κάτι που συμβαίνει σε άλλα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Το Αττικό Νοσοκομείο προσφέρει ποιότητα

– Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τους ψυχικά ασθενείς;
Έχει αποδειχτεί από ξένες μελέτες ότι κάθε οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία, κυρίως με καταθλιπτικές εκδηλώσεις ή τη γενικότερη αύξηση των ψυχικών νοσημάτων κατά τη διάρκειά της.
– Είσαι υπέρ ή κατά της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης;
Εμπιστεύομαι τη μεταρρύθμιση, όχι όμως και τον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει. Δηλαδή, όχι το 2013 έχουμε ψυχιατρικά νοσοκομεία και το 2014 τα κλείνουμε. Οι δομές που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι ακόμα συντονισμένες μεταξύ τους.
Αν κλείσουν τα δυο ψυχιατρικά νοσοκομεία της δυτικής Αθήνας, τα προβλήματα θα γίνουν πολύ μεγαλύτερα. Πρέπει να κλείσουν κάποια στιγμή, αλλά με σωστό τρόπο, χρόνο και στρατηγική. Το Αττικό Νοσοκομείο έχει μια από τις καλύτερες ψυχιατρικές δομές, προσφέρει ποιότητα στους νοσηλευόμενους.
– Αν σε διόριζαν διοικητή στο Αττικό Νοσοκομείο, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες;
Χρειάζεται ένας καλύτερος τρόπος οργάνωσης και επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων. Απαιτείται ένα καλύτερο ηλεκτρονικό σύστημα, που να είναι πιο εύκολο για το γιατρό, που έχει τόσες πολλές υποχρεώσεις να κάνει. Μιλάμε για ένα καλύτερο σύστημα στιγμιογράφησης, γιατί είναι χρονοβόρο και πολλές φορές δεν λειτουργεί.

Πες μας Στέλιο…


Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι η δυσκολία μετακίνησης δεν είναι ικανή να καθηλώσει ένα δραστήριο πνεύμα. Πέρα από επιστήμονας και εργαζόμενος, είναι συνιδρυτής του “i-Living”, οργανισμού που προωθεί τον θεσμό της Ανεξάρτητης Διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία. Ενώ παράλληλα μάχεται μέσα από τον Σύλλογο Νέων Ιατρών να αλλάξει ο χαρακτήρας της επιστήμης του από ιατροκεντρικός σε ανθρωποκεντρικό.
Αγαπημένο σου χόμπι: Ταξίδια.
Τελευταίοι προορισμοί: Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Ζυρίχη.
Αγαπημένη τοποθεσία στην Ελλάδα: Δωδεκάνησα.
Αξέχαστο ταξίδι: Ιταλία – Σουηδία, οδικώς 26 μέρες.
Μουσική: Σύγχρονο, έντεχνο ελληνικό τραγούδι.
Κινηματογράφος: Ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Αγαπημένη ταινία: Matrix.
Ενημερώνεσαι: Διαδίκτυο και social media.
Παρακολουθείς τηλεόραση: Μόνο 20 λεπτά το πρωί, είναι μονόπλευρη.
Διαβάζεις: Βιβλία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Ελλάδα: Η μοναδική χώρα με βουνό, θάλασσα, ποτάμι, ήλιο, συννεφιά και νησιά.
Γιατί θέλουν να μας την πάρουν;: Μήπως τους τη δώσαμε εμείς με τις κακές πολιτικές μας;
Τι δεν σου αρέσει: Η στασιμότητα και η επανάληψη.
Χαρακτηριστικά του Έλληνα: Χύμα, χαλαρός και ανεξάρτητος. Ευφυής, γι’ αυτό και
διαπρέπει στο εξωτερικό. Δεν έχει τη δομή, έχει όμως τη βάση για τη δομή.
Αυτή την περίοδο: Εκπαιδεύομαι στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Επόμενος  επιστημονικός στόχος: Διδακτορική διατριβή.

https://www.facebook.com/kympouropoulos

 

Την συνέντευξη πήρε τον Φεβρουάριο του 2016 ο Γιώργος Παπαπαναγιώτου, για το Χαϊδάρι Σήμερα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button