ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Κλείνει (και) η ΔΟΥ Αιγάλεω;

Αν ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού, το κλείσιμο της ΔΟΥ Αιγάλεω θα είχε ανακοινωθεί επίσημα -ή έστω σε υπηρεσιακό επίπεδο-, ώστε να προγραμματίζεται η διάδοχη κατάσταση. Όμως τίποτε από τα δύο δεν ισχύει και οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Εφορίας, που έχουν απομείνει ελάχιστοι για ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, αναρωτιούνται τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Προς το παρόν, στο καταθλιπτικό κτήριο της Εφορίας Αιγάλεω βασανίζονται πολίτες και εργαζόμενοι, ενώ τα δημόσια έσοδα… αναζητούνται.

Το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και μια τριετία εμφανίζεται αδιάφορο (;) στην απαξίωση των ΔΟΥ, χωρίς από την άλλη μεριά να έχει ολοκληρώσει την μηχανοργάνωση του συστήματος, ώστε να γίνονται όλα ηλεκτρονικά. Και όχι μόνο αυτό. Κάποιες ηλεκτρονικές εφαρμογές δυσλειτουργούν τόσο σοβαρά, ώστε οι συναλλασσόμενοι με την Εφορία γίνονται εκτός εαυτού και τα βάζουν με αυτούς που βρίσκουν μπροστά τους όταν φτάνουν έξαλλοι στον γκισέ, δηλαδή με τους υπαλλήλους.


Για το Χαϊδάρι η ορατή πιθανότητα να κλείσει και η Εφορία Αιγάλεω κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η ενσωμάτωσή της στην Ελευσίνα, όπως εδώ και καιρό ακούγεται, ή σε μια υπερ-Εφορία στο Περιστέρι σημαίνει επιπλέον βασανιστήριο για επιχειρηματίες και απλούς φορολογούμενους. Εκτός αν το κτήριο της πρώην Εφορίας Χαϊδαρίου, διαμορφωμένο με ειδικές προδιαγραφές για ΔΟΥ και πάνω σε κεντρικό οδικό άξονα με τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση, επανέλθει στο προσκήνιο. Ας το δουν οι τοπικοί άρχοντες.

Η αλήθεια με νούμερα

Απόλυτα έγκυρη πηγή, που γνωρίζει πολύ καλά τα “ενδότερα” της ΔΟΥ Αιγάλεω, μιλώντας στο “Χαϊδάρι Σήμερα” περιέγραψε την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα. Καταρχάς, εδώ και πολύ καιρό μένει τυπικά ακέφαλη, καθώς το Υπουργείο ούτε καν προϊστάμενο δεν έχει τοποθετήσει! Τόση σημασία δείχνει η πολιτική ηγεσία…

Από τις 41 θέσεις εφοριακών που προβλέπονται με το οργανόγραμμα είναι καλυμμένες μόνο 16, δηλαδή είναι κενές οι 2 στις 3 θέσεις! Σ’ αυτούς προστίθεται ένα κλητήρας, τρεις καθαρίστριες και 3 συμβασιούχοι. Ενδεικτικά, στα Έσοδα εργάζεται μόνο ένα άτομο! Η έλλειψη προσωπικού οφείλεται στις συνταξιοδοτήσεις από το 2012, οι οποίες δεν ανανεώθηκαν με προσλήψεις. Είναι γενικό φαινόμενο στις ΔΟΥ, αλλά ειδικά αυτή του Αιγάλεω είναι μια από τις χειρότερες.

Χρονοδιάγραμμα προσλήψεων υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει και αισιοδοξία ότι θα έλθει βελτίωση. Αυτό διότι στην προηγούμενη διαδικασία προσλήψεων στην ΔΟΥ Αιγάλεω από 5 άτομα που εγκρίθηκαν ήρθαν 3 και τελικά έμεινε μόνο ένας!

Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα υπερβολικά μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο της Εφορίας, όπως στην εκκαθάριση τροποποιητικών δηλώσεων, πιστοποιητικά, επιστροφές φόρου. Κάποιες υποθέσεις εκκρεμούν από τις οικονομικές χρήσεις του 2014 δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε μερίδα φορολογουμένων, αλλά και στο ίδιο το δημόσιο ταμείο.

“Δεν φταίμε εμείς”. Αυτή είναι η φράση που βγαίνει πάρα πολλές φορές την ημέρα από το στόμα των εφοριακών, που έχουν απομείνει, κάθε φορά που παραπονούνται δίκαια οι πολίτες, οι οποίοι ωστόσο δεν παρηγορούνται και αναγκάζονται συχνά να ασκούν μεγάλη πίεση για να διεκπεραιωθεί η δουλειά τους. Οι υπάλληλοι παραπονούνται με τη σειρά τους ότι εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, συχνά αφόρητες. Αρκετοί παίρνουν φακέλους και στο σπίτι για να καταφέρουν να βγάλουν δουλειά.

Δημόσια Έσοδα; Ποιος νοιάζεται… 

Ρωτάμε τον συνομιλητή μας αν σε αυτή την κατάσταση η Εφορία της περιοχής μας μπορεί να κάνει την πραγματική της δουλειά, δηλαδή να φέρει έσοδα στο ταμείο του κράτους. Της απάντησης προηγείται ένα πικρό χαμόγελο. “Η ιεραρχία δίνει εντολές για ελέγχους, που… δεν μπορούν να γίνουν. Δεν μπορούν να βγουν συνεργεία έξω, γιατί θα κλείσουν τμήματα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι, αν δεν εμφανίζονται συνεργεία ελέγχου στον δρόμο, τα έσοδα πάνε περίπατο… Υπάρχουν επιπτώσεις στα έσοδα, δεν είναι θεωρία”, μάς απαντά.

Πληρώνεις, αλλά εμφανίζεσαι με χρεωστικό!

Πώς θα σας φαινόταν αν εξοφλούσατε ηλεκτρονικά μια οφειλή προς το Δημόσιο, αλλά σας ερχόταν κατασχετήριο διότι δεν έχετε πληρώσει; Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για μια πραγματικότητα εφιαλτική για κάποιους άτυχους συμπολίτες μας. Αιτία είναι το γεγονός ότι δεν ταυτοποιούνται σωστά από το ηλεκτρονικό σύστημα οφειλές και πληρωμές, με αποτέλεσμα “εγκεφαλικά” στους άτυχους της υπόθεσης, που εξακολουθούν να εμφανίζονται σαν χρεώστες, αλλά και σκηνές απείρου κάλλους μπροστά στα γκισέ της Εφορίας. Ακολουθεί ένα επιπλέον έργο για να διορθωθεί το σφάλμα και έτσι ο “εκσυγχρονισμός” αντί να βγάζει έργο από τις πλάτες των λιγοστών υπαλλήλων προσθέτει και επιπλέον.
Γενικότερα, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος και η αξιοπιστία του δεν περπατούν με την απαιτούμενη ταχύτητα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτρονικά, όπως στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.

Συμπέρασμα: Πενιχρό έργο επί της ουσίας, τρομερή πίεση στους υπαλλήλους, που κάποιοι μετατρέπονται σε τύπο “τα κάνει όλα και συμφέρει”, αφάνταστη ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Αν την πάνε για κλείσιμο τη ΔΟΥ Αιγάλεω, υπάρχει κάποια “λογική” σε όσα αναφέρονται πιο πάνω. Αν όχι, τότε η αποδιοργάνωση του κράτους έχει φτάσει πολύ βαθιά. Και να σκεφτεί κανείς πως 6 χρόνια το μεταρρυθμίζουμε το έρμο…

Μενέλαος Χρόνης

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ


Με διαδικασία – παρωδία, κλείνει την Παρασκευή η ΔΟΥ Χαϊδαρίου. Στο δρόμο της παρακμής η πόλη, χωρίς αντίσταση…

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button