ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Δραπετσώνα – Πάτρα και τώρα Ελευσίνα κέρδισαν το θαλάσσιο μέτωπο. Στο Χαϊδάρι σιγή…

Μετά τη Δραπετσώνα και την Πάτρα, που κέρδισαν πρόσφατα μεγάλα τμήματα του παραλιακού μετώπου τους, σειρά παίρνει η Ελευσίνα. Και ενώ η κυβέρνηση δείχνει σαφή διάθεση να κάνει τόσο σημαντικές για τις τοπικές κοινωνίες (που αγωνίζονται) παραχωρήσεις, στο Χαϊδάρι υπάρχει μια περίεργη σιγή, τόσο από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου όσο και της αντιπολίτευσης, ειδικά την προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναγνώστες της εφημερίδας μας θυμούνται ότι με πολύ συχνά δημοσιεύματα το “Χαϊδάρι Σήμερα” επιδιώκει να βάλει σε κίνηση το θέμα, αλλά η προσπάθεια πέφτει στο κενό. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός είχε καταθέσει κάποτε ερώτηση στη Βουλή για να αποδοθεί στο Χαϊδάρι η μεγάλη προβλήτα στον Σκαραμαγκά, με τον χώρο που την περιβάλλει, έκτασης άνω των 200 στρεμμάτων.

Δραπετσώνα - Πάτρα και τώρα Ελευσίνα κέρδισαν το θαλάσσιο μέτωπο. Στο Χαϊδάρι σιγή... 2
Θα μπορούσε να είναι μελλοντική εικόνα της προβλήτας του Σκαραμαγκά. Ποιος αγωνίζεται όμως για κάτι τέτοιο; (Όποιοι χαμογελούν ειρωνικά, ας μάθουν ότι αυτές τις μέρες στο Περιστέρι εγκαινιάστηκε εκπληκτική βιοκλιματική πλατεία έκτασης 120 στρεμμάτων, στη Χωράφα. Ακόμη, για έργο δενδροφύτευσης στους Αγίους Αναργύρους η Περιφέρεια ενέκρινε έργο προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ!)  

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, μετά από πρωτοβουλία και αίτημα του δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ του δημάρχου και του γενικού γραμματέα Λιμένων, Χρήστου Λαμπρίδη.

Στη δέσμευση και εξαγγελία του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και της κυβέρνησης συνολικά, ώστε σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους φορείς να προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός και η απόδοση στις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση, των εκτάσεων που ανήκουν στην χερσαία ζώνη των Οργανισμών Λιμένων, οι οποίες δε χρησιμοποιούνται ή δε σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για λιμενική δραστηριότητα, αναφέρθηκε ο Χρ. Λαμπρίδης. Παράλληλα έκανε αναφορά και στις νομικές διαδικασίες υλοποίησης της πρότασης. Ανέφερε επίσης ότι, η αρχή έγινε με την απόδοση της ακτογραμμής των Λιπασμάτων στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την απόδοση και του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στο δήμο.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στο διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της πόλης για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στο δήμο, που θα αποτελέσει ανάσα ζωής για την Ελευσίνα.
Στο παραπάνω πλαίσιο στόχων του υπουργείου και του ΟΛΕ περιλαμβάνονται και εκτάσεις παραλιακού μετώπου σε περιοχές ενδιαφέροντος και άλλων δήμων, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετάσχουν στον διάλογο και στον σχεδιασμό.
Παράνομη πρόσχωση


Χαϊδάρι Σήμερα Να πώς κερδίζεται το θαλάσσιο μέτωπο, Μιχάλη! 3
Η έκταση που διεκδικεί το Χαϊδάρι στον Σκαραμαγκά. 

Η προβλήτα (220 στρ.) που διεκδικεί το Χαϊδάρι δεν αποτελεί τμήμα ανενεργού λιμανιού, όπως αυτό που ζητάει η Ελευσίνα, αλλά κομμάτι του ναυπηγείου, το οποίο όμως έχει δημιουργηθεί με παράνομη πρόσχωση στη θάλασσα και είναι επίσης ανενεργό (πριν 8 χρόνια επιχειρήθηκε να γίνει και λιμάνι). Σήμερα φιλοξενεί προσωρινά προσφυγικό καταυλισμό.

Χαϊδάρι Σήμερα Αλέξη, ήρθε η ώρα να τηρήσεις το λόγο σου για τον Σκαραμαγκά! 4
“Από την νομική τεκμηρίωση της δημοτικής κίνησης “Πολίτες σε Δράση” είναι σαφές ότι, υπό την ανοχή της Πολιτείας, ο λαός του Χαϊδαρίου και της δυτικής Αθήνας έχει στερηθεί την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα.” Αυτά έλεγε το 2009 ο Αλέξης Τσίπρας.   

Είναι απορίας άξιον γιατί ο Μιχάλης Σελέκος δεν ενεργεί διεκδικητικά και αγωνιστικά, ανάλογα με τον ομοϊδεάτη του δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, τον δήμαρχο Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, τον δήμαρχο της Ελευσίνας Γιώργο Τσουκαλά, που πέτυχαν μεγάλες νίκες για τις πόλεις τους.

Αλλά και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαϊδάρι, οι “Πολίτες σε δράση”, είναι ανεξήγητα αποστασιοποιημένη από το ζήτημα, αν και έχει σημαντική δράση στο παρελθόν για το θέμα του Σκαραμαγκά. Ο σημερινός αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, αρκείται σε αόριστες υποσχέσεις, αν και γνωρίζει το θέμα άριστα και έχει πρωταγωνιστήσει σε αγώνες για την απόδοση του χώρου, σαν επικεφαλής των “Πολιτών σε δράση”. Ομοίως, ο σημερινός πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, Γιώργος Τερζάκης, έχει εκπονήσει μια άψογη νομοτεχνική μελέτη για την διεκδίκηση και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου του Χαϊδαρίου στον Σκαραμαγκά. Τέτοια όπλα κάνουν το έργο της διεκδίκησης εύκολο, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολιτικά.

Η πόλη έχει ανάγκη από καλές ειδήσεις. Οι πολιτικές δυνάμεις που την εκπροσωπούν μπορούν να την πάνε μπροστά, αρκεί να το θέλουν. Να αφήσουν κατά μέρος μικροπολιτικούς υπολογισμούς και να αναπτύξουν συνεργασία και κοινό βηματισμό. Οι συχνές ψευτομάχες στο Δημοτικό Συμβούλιο -και μάλιστα για ήσσονος σημασίας θέματα- κανέναν δεν ωφελούν και υποβιβάζουν συνολικά στη συνείδηση του δημότη την τοπική πολιτική εκπροσώπηση.

Δεν αξίζει να κάνουμε μια διαδήλωση – πορεία προς τον Σκαραμαγκά; Μια καθιστική διαμαρτυρία; Έστω, ένα ψήφισμα;

Μενέλαος Χρόνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Να πώς κερδίζεται το θαλάσσιο μέτωπο, Μιχάλη!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button