“Ο γίγας μπακ με τη μεγάλη μπαλιά” 
Εξώφυλλο της εφημερίδας
ΦΩΣ με ολοσέλιδη (!) φωτογραφία
του
Αχιλλέα Οικονομάκου, το 1966.

 

ΤΙΤΛΟΣ«Ο Ολυμπιακός έχει τον δικό του Φακέττι»
ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΣ: «Ένας γίγαντας στους ερυθρολεύκους»
ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: «Αχιλλέας Οικονομάκος: Γρήγορα θα καταπλήξει»
Αυτό είναι ένα από τα πολλά εξώφυλλα που αφιέρωσαν στον δικό μας Αχιλλέα Οικονομάκο οι αθλητικές εφημερίδες το 1966, για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

Όσων φιλάθλων η ηλικία επέτρεψε να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο στη δεκαετία του 1970, το όνομα του Φακέτι λέει πολλά. Και η παρομοίωση, με πηχυαίο τίτλο, ενός νεαρού ποδοσφαιριστή με τον Ιταλό σταρ είναι δείγμα της μεγάλης αξίας του. Τέτοιος ήταν ο Οικονομάκος, «ο γίγας μπακ με μπόι 1.90, με τη μπαλιά των 40 – 45 μέτρων, τις σωστές τοποθετήσεις, την αθλητική αγωγή», σύμφωνα με το ΦΩΣ.
Εκείνη την εποχή προπονητής των ερυθρολεύκων ήταν μια “αλεπού των πάγκων”, ο Ούγγρος Μάρτον Μπούκοβι. Ήρθε ένα Κυριακάτικο πρωινό στο Χαϊδάρι για να παρακολουθήσει τον φορ του ΑΟΧ, για τον οποίο του είχαν πει πολύ καλά λόγια (ήταν ο Κώστας Τσιμαχίδης). ωστόσο από τις πρώτες κιόλας μπαλιές του έκλεψε την προσοχή ένας αμυντικός, που μάλιστα σ’ εκείνο το ματς έβαλε τρία γκολ! Στο τέλος του αγώνα πήγε και του έδωσε συγχαρητήρια και τον ρώτησε αν θέλει να μετεγγραφεί στον Ολυμπιακό. Επί
ολόκληρα λεπτά ο Αχιλλέας δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη!
Σε λίγο καιρό ο «ψηλός» ήταν και επίσημα παίχτης των Πειραιωτών. Ο «γέρος», όπως αποκαλούσαν τον Μαγυάρο προπονητή, τον ξεχώρισε ανάμεσα από ένα μεγάλο πλήθος και τον χαρακτήρισε μπακ αξίας. Βρέθηκε δίπλα στα ινδάλματά του Πλέσσα, Πολυχρονίου, Σιδέρη, Μποτίνο, Ζαντέρογλου και τους υπόλοιπους εκείνης της φουρνιάς. Σαν ψέματα του φαινόταν.
Όμως ήταν στρατιώτης όταν πήρε τη μετεγγραφή και έχασε όλη τη σεζόν. Έλειψε για πολλούς μήνες στη Λαμία και τη Λάρισα. «Γίνονται προσπάθειες να αποσπασθεί σε μονάδα των Αθηνών, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Και ο Οικονομάκος μακριά στη Λαμία βλέπει τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια. Η μοναξιά τον τυλίγει και η απογοήτευσις τον εκνευρίζει…Περνούν οι μήνες και η πολυπόθητος απόσπασις δεν έρχεται», γράφει το ΦΩΣ. Τότε οι αναβολές στράτευσης ήταν είδος πολυτελείας και οι αποσπάσεις αδύνατες ακόμα και για παίχτες του Ολυμπιακού. Ας μην κάνουμε σύγκριση με όσα γίνονται σήμερα, που η θητεία πολλών νεαρών γίνεται στα αποδυτήρια της ομάδας τους, ακόμη κι αν παίζουν στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα… Είναι χαρακτηριστικό πως δεν του δόθηκε ούτε καν άδεια για να
πάρει μέρος με την ομάδα σε Βαλκανικό Πρωτάθλημα στη Σόφια, παρά τις προσωπικές
οχλήσεις του προέδρου του Ολυμπιακού Γιώργου Ανδριανόπουλου στον διοικητή του.
Ο Μπούκοβι του έγραφε σε επιστολές να προπονείται συνεχώς, του έστειλε μάλιστα και μια μπάλα! Στην προετοιμασία του καλοκαιριού του 1967, πολίτης πια, ο Αχιλλέας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Ο Μπούκοβι δήλωνε σε πρωτοσέλιδα: «Υπολογίζω στον Οικονομάκο. Είναι παίκτης με καλές ποδοσφαιρικές βάσεις». Και πάλι όμως, η τύχη δεν ήταν μαζί του. Ο Μαγυάρος προπονητής ήταν αντίθετος με τη χούντα, και το Δεκέμβριο του 1967, μετά το «κίνημα του Βασιλιά» στο Ναυτικό, έφυγε από την Ελλάδα. Ο Οικονομάκος έχασε το στήριγμά του, τον άνθρωπο που πίστεψε στην ποδοσφαιρική του αξία, αποχώρησε και αυτός από την αγαπημένη του ομάδα και επέστρεψε στο Χαϊδάρι.
Την ίδια εποχή ο Πέτρος Καραβίτης, έφηβος ακόμη, έπαιρνε τον αντίστροφο δρόμο,
προς την ομάδα του Πειραιά, όπου έκανε μεγάλη καριέρα…
Όσο ζούσε ο Αχιλλέας (έφυγε από κοντά μας το 2007) από έμφυτη σεμνότητα απέφευγε να μιλάει για τον εαυτό του και την ποδοσφαιρική του ιστορία. Κάποιοι φίλοι του, που γνώριζαν την αθλητική του αξία και τον εκτιμούσαν βαθιά σαν άνθρωπο, μας έδωσαν το υλικό γι’ αυτό το αφιέρωμα.