ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αχιλλέας Οικονομάκος – Ο “γίγας μπακ”, από τον ΑΟ Χαϊδαρίου στον Ολυμπιακό

Τίτλος«Ο Ολυμπιακός έχει τον δικό του Φακέττι». Υπέρτιτλος: «Ένας γίγαντας στους ερυθρολεύκους». Υπότιτλος: «Αχιλλέας Οικονομάκος: Γρήγορα θα καταπλήξει»

Αυτό είναι ένα από τα πολλά εξώφυλλα που αφιέρωσαν στον Αχιλλέα Οικονομάκο οι αθλητικές εφημερίδες το 1966. Ήταν για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.
 
Όσοι φίλαθλοι γνωρίζουν την ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου στη δεκαετία του 1970, η παρομοίωση με τον σταρ Φακέτι λέει πολλά. Είναι δείγμα της μεγάλης προοπτικής του νεαρού Χαϊδαριώτη ποδοσφαιριστή. Τέτοιος ήταν ο Οικονομάκος, «ο γίγας μπακ με μπόι 1.90, με τη μπαλιά των 40 – 45 μέτρων, τις σωστές τοποθετήσεις, την αθλητική αγωγή», σύμφωνα με το ΦΩΣ.

Μάρτον Μπούκοβι

Εκείνη την εποχή προπονητής των ερυθρολεύκων ήταν μια “αλεπού των πάγκων”, ο Ούγγρος Μάρτον Μπούκοβι. Ήρθε ένα Κυριακάτικο πρωινό στο Χαϊδάρι για να παρακολουθήσει τον φορ του ΑΟΧ, για τον οποίο του είχαν πει πολύ καλά λόγια, τον Κώστα Τσιμαχίδη. Ωστόσο από τις πρώτες κιόλας μπαλιές του έκλεψε την προσοχή ένας αμυντικός. Μάλιστα σ’ εκείνο το ματς έβαλε τρία γκολ! Στο τέλος του αγώνα πήγε και του έδωσε συγχαρητήρια. Αμέσως μετά τον ρώτησε αν θέλει να μετεγγραφεί στον Ολυμπιακό. Επί ολόκληρα λεπτά ο Αχιλλέας δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη!
Αχιλλέας Οικονομάκος - Ο "γίγας μπακ", από τον ΑΟ Χαϊδαρίου στον Ολυμπιακό 2
Σε λίγο καιρό ο «ψηλός» ήταν και επίσημα παίχτης των Πειραιωτών. Ο «γέρος», όπως αποκαλούσαν τον Μαγυάρο προπονητή, τον ξεχώρισε και τον χαρακτήρισε μπακ αξίας. Έτσι βρέθηκε δίπλα στα ινδάλματά του Πλέσσα, Πολυχρονίου, Σιδέρη, Μποτίνο, Ζαντέρογλου. Σαν ψέματα του φαινόταν.

Η στρατιωτική θητεία

Όμως ήταν στρατιώτης όταν πήρε τη μετεγγραφή και έχασε όλη τη σεζόν. Έλειψε για πολλούς μήνες στη Λαμία και τη Λάρισα. «Γίνονται προσπάθειες να αποσπασθεί σε μονάδα των Αθηνών, αλλά δεν επιτυγχάνεται τίποτα. Και ο Οικονομάκος μακριά στη Λαμία βλέπει τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια. Η μοναξιά τον τυλίγει και η απογοήτευσις τον εκνευρίζει… Περνούν οι μήνες και η πολυπόθητος απόσπασις δεν έρχεται», γράφει το ΦΩΣ.
Τότε οι αναβολές στράτευσης ήταν είδος πολυτελείας και οι αποσπάσεις αδύνατες ακόμα και για παίχτες του Ολυμπιακού. Ας μην κάνουμε σύγκριση με όσα γίνονται σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν του δόθηκε ούτε καν άδεια για να πάρει μέρος με την ομάδα σε Βαλκανικό Πρωτάθλημα στη Σόφια. Παρά τις προσωπικές οχλήσεις του προέδρου του Ολυμπιακού Γιώργου Ανδριανόπουλου στον διοικητή του.

Έφυγε ο άνθρωπος που τον πίστεψε

Ο Μπούκοβι του έγραφε σε επιστολές να προπονείται συνεχώς, του έστειλε μάλιστα και μια μπάλα! Στην προετοιμασία του καλοκαιριού του 1967, πολίτης πια, ο Αχιλλέας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Ο Μπούκοβι δήλωνε σε πρωτοσέλιδα: «Υπολογίζω στον Οικονομάκο. Είναι παίκτης με καλές ποδοσφαιρικές βάσεις».

Αντίστροφη πορεία

Και πάλι όμως, η τύχη δεν ήταν με τον Αχιλλέα. Ο Μαγυάρος προπονητής ήταν αντίθετος με τη χούντα. Έτσι το Δεκέμβριο του 1967, μετά το «κίνημα του Βασιλιά» στο Ναυτικό, έφυγε από την Ελλάδα. Ο Οικονομάκος έχασε το στήριγμά του, τον άνθρωπο που πίστεψε στην ποδοσφαιρική του αξία. Αποχώρησε λοιπόν και αυτός από την αγαπημένη του ομάδα και επέστρεψε στο Χαϊδάρι.
Την ίδια εποχή ο Πέτρος Καραβίτης, έφηβος ακόμη, έπαιρνε τον αντίστροφο δρόμο, προς την ομάδα του Πειραιά. Όλοι γνωρίζουμε την καριέρα που έκανε.
Όσο ζούσε ο Αχιλλέας (έφυγε από κοντά μας το 2007) από έμφυτη σεμνότητα απέφευγε να μιλάει για τον εαυτό του και την ποδοσφαιρική του ιστορία. Κάποιοι φίλοι του, που τον εκτιμούσαν βαθιά σαν άνθρωπο, μας έδωσαν το υλικό γι’ αυτό το αφιέρωμα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button