Σημαντικές πληροφορίες για το τεστ κοπώσεως
ίναι καλό κάθε χρόνο να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε διάφορες ιατρικές εξετάσεις με σκοπό να προλάβουμε την οποιαδήποτε τυχόν δυσλειτουργία του οργανισμού μας. Έτσι λοιπόν, προχωράμε και κλείνουμε ραντεβού με καρδιολόγους με ΕΟΠΠΥ για να προβούμε σε τεστ κοπώσεως με ΕΟΠΠΥ.
Ας δούμε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τεστ κοπώσεως
- Κατά τη διάρκεια του τεστ κοπώσεως ο γιατρός προσπαθεί να καθορίσει την καρδιακή συχνότητα, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή και το πόσο κουρασμένος αισθάνεται σε διαφορετικά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ο ενδιαφερόμενος.
- Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κατά την διάρκεια του τεστ κοπώσεως, στον ασθενή γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα. Είναι ένα απλό τεστ που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και βοηθά τον γιατρό να καταλάβει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα δείχνει πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά, αναλύει τον καρδιακό ρυθμό, και μετρά την ισχύ και τον συγχρονισμό των ηλεκτρικών διεγέρσεων καθώς αυτές διασχίζουν κάθε τμήμα της καρδιάς.
- Για τον έλεγχο του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, καλώδια με ηλεκτρόδια συνδέονται στο στήθος του ασθενή, στα χέρια και στα πόδια. Προς το τέλος ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να αναπνέει με επιστόμιο.
Ποια είναι η τυπική διαδικασία ενός τεστ κοπώσεως;
- Συνδέεστε στην συσκευή που παρακολουθεί την καρδιά σας.
- Τοποθετείται περιχειρίδα μέτρησης αρτηριακής πίεσης στο πάνω τμήμα του ενός χεριού.
- Στέκεστε πάνω στον τάπητα.
- Ο τάπητας κινείται και εσείς περπατάτε αργά.
- Ο τάπητας σταδιακά επιταχύνει.
- Ο τάπητας παίρνει ανοδική κλίση.
- Ο τάπητας έχει μπάρα ώστε να κρατηθείτε σε περίπτωση που νοιώθετε αστάθεια. Όμως προσπαθήστε να μη κρατιέστε συνέχεια, εκτός αν σας πούνε να το κάνετε, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία των ενδείξεων.
- Σας ζητούν να αναπνεύσετε με ένα σωλήνα για ένα ή δύο λεπτά.
- Αφού επιβραδύνει, κατεβαίνετε, στέκεστε ακίνητος για μερικά δευτερόλεπτα και μετά ξαπλώνετε.
- Η ιατρική ομάδα κάνει μετρήσεις για την αρτηριακή πίεση σας.
Ένα τεστ κοπώσεως με ΕΟΠΠΥ δεν είναι καθόλου χρονοβόρο αφού διαρκεί συνήθως 15 λεπτά.
Αποτελέσματα του τεστ κοπώσεως
Εάν το τεστ κόπωσης δεν ανιχνεύσει κάποια ανωμαλία, ο γιατρός δεν θα συστήσει άλλες εξετάσεις.
Σε αντίθετη περίπτωση ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια πυρηνική εξέταση, που ενδεχομένως να είναι πιο λεπτομερής και ακριβής στην εκτίμηση της καρδιάς του ασθενούς.
Εάν το τεστ κοπώσεως ανιχνεύσει αρρυθμία ή στεφανιαία νόσο, ο γιατρός και ο ασθενής θα συζητήσουν το θεραπευτικό πλάνο, και πιθανώς περισσότερες εξετάσεις.
Οι ασθενείς που δεν μπορούν να ασκηθούν για όσο θεωρείται φυσιολογικό για την ηλικία τους μπορεί να έχουν προβλήματα με τη ροή του αίματος στην καρδιά, αναιμία, πνευμονική νόσο, ή να είναι σε ιδιαίτερα κακή φυσική κατάσταση.
Είναι λοιπόν σημαντικό να έρθουμε σε επαφή με κάποιον καρδιολόγο με ΕΟΠΠΥ και να προχωρήσουμε σε τεστ κοπώσεως με ΕΟΠΠΥ, αφού λάβουμε φυσικά πρώτα και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.