Ρινολαρυγγικές επεμβάσεις. Διαταραχές της φωνής, Στραβό διάφραγμα
Με ποιους τρόπους θεραπεύονται εύκολα και απλά δύο από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές πολλών αντρών: Η αλλαγή χροιάς της φωνής, που επιμένει για πάνω από μία εβδομάδα, και η δυσκολία στην αναπνοή λόγω στραβού διαφράγματος.
Γράφει ο δρ Νικόλαος Κανέλης,
διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου “Metropolitan”
Διαταραχές της φωνής
Η φωνή κάθε ανθρώπου είναι μοναδική, όπως τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Ο ρόλος της για το σύγχρονο άνθρωπο είναι δύσκολο να υποτιμηθεί: είμαστε κοινωνικά όντα και επικοινωνούμε συνεχώς. Για πολλούς είναι άμεσο εργαλείο δουλειάς (καθηγητές, ηθοποιοί, πωλητές, τηλεφωνητές κλπ.). Οποιαδήποτε αλλαγή της φωνής που γίνεται αντιληπτή, χρειάζεται διερεύνηση από ΩΡΛ, εάν επιμένει πάνω από επτά ημέρες.
Οι διαταραχές φωνής χωρίζονται σε δύο μεγάλες οµάδες: τις οργανικές και τις λειτουργικές. Στις οργανικές κατατάσσονται οι εξής:
– Φωνητικά οζίδια, που προκαλούνται από κακή χρήση φωνής (από τις κραυγές στο γήπεδο έως και τους ερασιτέχνες τραγουδιστές).
– Πολύποδες και πολυποειδής εκφύλιση των φωνητικών χορδών, μια παθολογία των καπνιστών και των ανθρώπων που μιλούν πολύ (δικηγόροι, πολιτικοί, δάσκαλοι κ.λπ.). Αντιµετωπίζεται µόνο χειρουργικά, µε αφαίρεση.
– Λευκοπλακία, που υποδηλώνει εξαλλαγή των κυττάρων και θεωρείται προκαρκινική βλάβη. Χρήζει αφαίρεσης και βιοψίας.
– Παράλυση της φωνητικής χορδής έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, επέµβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς αδένα, σε περιπτώσεις καρκίνου, καθώς και από άγνωστα αίτια. Συµπεριλαµβάνει έλεγχο µε αξονική ή µαγνητική τοµογραφία.
– Όγκοι λάρυγγα, καλοήθεις και κακοήθεις. Η θεραπεία είναι χειρουργική, µε λέιζερ. Ο καρκίνος των φωνητικών χορδών στα πρώιµα στάδια είναι ιάσιµος σε 80% των περιπτώσεων.
Στις λειτουργικές διαταραχές συμπεριλαμβάνονται:
– Υπερλειτουργική δυσφωνία. λανθασµένος τρόπος φώνησης µε καταβολή και κόπωση των µυών του λάρυγγα.
– Υπολειτουργική δυσφωνία µε άτονη, αδύναµη φωνή εξαιτίας ατελούς σύγκλεισης γλωττίδας µε διαφυγή αέρα.
– Μεικτή δυσφωνία με συµπτώµατα και των δύο ανωτέρω δυσφωνιών. Σε αυτή την οµάδα ανήκει και η ψυχογενής δυσφωνία και η αφωνία που αντιµετωπίζεται από λογοθεραπευτή ή/και ψυχολόγο.
Η εξέταση των φωνητικών χορδών γίνεται ενδοσκοπικά µε χρήση λαρυγγοσκοπίου, µε δυνατότητα ψηφιακής καταγραφής ή απλής φωτογράφησης. Είναι σύντοµη και εύκολη εξέταση χωρίς χρήση τοπικού αναισθητικού. Για πιο λεπτοµερή µελέτη υπάρχει η στροβοσκόπηση (βιντεοσκόπηση µε διακοπτόµενο φωτισµό) και η ανάλυση των συχνοτήτων της φωνής.
Στραβό διάφραγμα
Αν έχεις ξεχάσει πώς είναι να αναπνέεις σαν φυσιολογικός άνθρωπος, με τον αέρα να μπαίνει και να βγαίνει απρόσκοπτα από τη μύτη σου, υπάρχει λύση και είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο φαντάζεσαι. Το ρινικό διάφραγµα είναι αυτό που χωρίζει τη µύτη στα δύο ρουθούνια και αποτελείται από το µπροστινό χόνδρινο τµήµα και το πίσω οστέινο τµήµα.
Σε αντίθεση µε αυτά που νοµίζει ο πολύς κόσµος, ένα στραβό διάφραγµα δε φαίνεται εξωτερικά και φυσικά δε σηµαίνει πως έχεις στραβή µύτη. Πολύ απλά σηµαίνει πως τα δύο ρουθούνια δεν έχουν τον ίδιο χώρο, κι έτσι χαλάει η λειτουργικότητα της µύτης και δεν αναπνέεις σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να έχεις συχνά βουλωµένη µύτη, µε εναλλαγή από ρουθούνι σε ρουθούνι µέσα στο 24ωρο, να υποφέρεις από πονοκεφάλους και να εµφανίζεις εύκολα ιγµορίτιδα µετά από ένα κοινό κρυολόγηµα. Επίσης, το στραβό διάφραγµα µπορεί να συµµετέχει στην εµφάνιση ροχαλητού ή υπνικής άπνοιας.
Η επέμβαση στη μύτη
Μια αξονική τοµογραφία θα ελέγξει τους παραρρίνιους κόλπους και θα υποδείξει στον χειρουργό ΩΡΛ πού να εστιάσει την επέμβασή του, η οποία δε διαρκεί πάνω 45 λεπτά. Τα πώµατα παραµένουν στη µύτη για 24 ώρες και απαιτείται η παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ.
Ο χειρουργικός ευθειασµός ρινικού διαφράγµατος είναι πλέον ίσως η συχνότερη επέµβαση στην ωτορινολαρυγγολογία και στόχος της είναι η απρόσκοπτη αναπνοή από τη µύτη. Σήµερα, χάρη στα σύγχρονα τεχνικά µέσα, η εν λόγω επέµβαση θεωρείται πολύ απλή, σχεδόν ανώδυνη και χωρίς την παραμικρή παραμόρφωση της μύτης εξωτερικά. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με πλαστική αποκατάσταση, προσφέροντας ακόµη µεγαλύτερη βελτίωση στην αναπνοή.
Ευχαριστούμε τον δρα Νικόλαο Κανέλη, διευθυντή ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου «Metropolitan», με χειρουργική εξειδίκευση στην παιδοωτορινολαρυγγολογική, στη χειρουργική ροχαλητού (υπνικής άπνοιας) και στην ενδοσκοπική χειρουργική ρινός.
* Αγων. Στρατοπέδου
Χαϊδαρίου 76,
Τηλ: 210 5321251
Κιν: 6932432106