ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αττικόν: Σκληρή σύγκρουση γιατρών και “πανεπιστημιακής ελίτ”

Η μετάβαση του Αττικού Νοσοκομείου σε νέο μοντέλο λειτουργίας, με όχημα τα ΣΔΙΤ, αποτελεί “κόκκινο πανί” για το Σωματείο Εργαζομένων. Σε νεότερη ανακοίνωσή τους είναι άμεσα ορατή η σύγκρουση ανάμεσα στους γιατρούς και μια ομάδα πανεπιστημιακών, που κατά το Σωματείο Εργαζομένων λειτουργεί σαν “άτυπο, δοτό και μη αιρετό όργανο, το λεγόμενο «σώμα διευθυντών», που παρακάμπτει κάθε εκλεγμένη αρχή πχ επιστημονικό συμβούλιο, και το οποίο μαζί με το καθεστώς της διεύθυνσης νοσηλευτικής ασκούν την πραγματική εξουσία στο νοσοκομείο”. Αυτή η “ελίτ” αποτελεί “πολιορκητικό κριό” για την εφαρμογή των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, επισημαίνει η ανακοίνωση του Σωματείου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων

Δεν θα επιτρέψουμε:

-Το νοσοκομείο να απωλέσει τον όποιο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα είχε, ως ίδρυμα αποκλειστικά ενταγμένο στο ΕΣΥ και να μετατραπεί, μέσω ΣΔΙΤ, σε ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και επιχειρηματικό ίδρυμα.

-Να  διοικείται από μία ελίτ κάποιων Πανεπιστημιακών και τη νομοθεσία της Ιατρικής σχολής. Γνωρίζουμε ότι οι ΣΔΙΤ αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης (το “νέο ΕΣΥ” του κ. Μητσοτάκη). Για το ΑΤΤΙΚΟ διαλέξανε μία μερίδα των πανεπιστημιακών ως πολιορκητικό κριό για την εφαρμογή τους.

-Να μετατραπεί σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση. Το νοσοκομείο θα βγει στην πιάτσα της αγοράς, θα συνάπτει ΣΔΙΤ, θα αναζητεί χορηγίες. Άλλο ένα βήμα προς την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την Υγεία, με πιο φτηνούς και υπερεργαζόμενους υγειονομικούς, προκειμένου οι ισολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων – επιχειρήσεων να αποτυπώνουν όσο το δυνατόν υψηλότερα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό οι εργολάβοι και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η κινητικότητα, οι εκβιαστικές μετακινήσεις και αποσπάσεις, οι τοποθετήσεις “ημέτερων” και προϊσταμένων managers θα γίνουν ο κανόνας.

-Μία ομάδα πανεπιστημιακής ελίτ και οι κλειστές ομάδες σε όλα τα επίπεδα (και της νοσηλευτικής) να περιορίσουν τη δυνατότητα εργασιακής ισοτιμίας και δίκαιης ανέλιξης σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό, όλων των πτυχίων και όλων των κλάδων. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο, δοτό και μη αιρετό όργανο, το λεγόμενο «σώμα διευθυντών», που παρακάμπτει κάθε εκλεγμένη αρχή πχ επιστημονικό συμβούλιο, και το οποίο μαζί με το καθεστώς της διεύθυνσης νοσηλευτικής ασκούν την πραγματική εξουσία στο νοσοκομείο.

-Οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι υπό προθεσμία να αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στο χώρο. Οι οργανικές θέσεις να προβλέπονται όλο και λιγότερες. Για τους ασθενείς να συνεχιστεί και να γιγαντωθεί το αίσχος των ράντζων (που βαφτίζονται έκτακτη κατάσταση).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΩΡΑ! Το απορρίπτουμε στο σύνολό του.

Καλούμε την «επιτροπή σοφών» του ΑΤΤΙΚΟΥ δηλαδή μία μερίδα πανεπιστημιακών καθηγητών και ανώτερων διοικητικών παραγόντων του νοσοκομείου (ούτε 10 τον αριθμό) που προτείνει αυτή την αθλιότητα να την αποσύρει άμεσα. Καλούμε τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΑΤΤΙΚΟΥ (νοσηλευτικής, διοικητικής, τεχνικής υπηρεσίας) που τυγχάνουν και μέλη του σωματείου να διαχωρίσουν άμεσα τη θέση τους από αυτό το τερατούργημα. Αλλιώς δεν έχουν θέση στο σωματείο.

Για μας είναι αιτία πολέμου, οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του νοσοκομείου ενάντια στους ασθενείς και το προσωπικό, ενάντια στη δημόσια υγεία. Η δική μας πρόταση για το νέο οργανισμό του νοσοκομείου κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Η ίδια η κυβέρνηση προστάτεψε και πριμοδότησε τον ιδιωτικό τομέα μέσα στην πανδημία. Το νέο ΕΣΥ μόνο νέο δεν είναι αλλά φτιάχνεται με όλα τα παλιά και σάπια υλικά των ΣΔΙΤ, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης. Με ότι δηλαδή απέτυχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχε τραγικά αποτελέσματα για το λαό μας.

Δεν θα τους περάσει!

Οργανώνουμε σύσκεψη φορέων και σωματείων της Δυτικής Αθήνας, την Τετάρτη 14/7 για την υπεράσπιση του νοσοκομείου, μαζί με το λαό της περιοχής.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γενικός Γραμματέας

Μιχάλης Ρίζος                                                Γιώργος Σιδέρης

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button