ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Έτσι “χτίζεται” ένα άλλο Νοσοκομείο Αττικόν

Στο μεγάλο Νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας έχουν εκκινήσει διεργασίες που μπορούν να αλλάξουν άρδην τον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας του και να φέρουν μια νέα φυσιογνωμία, με κατεύθυνση την ενίσχυση των ιδιωτικών υπηρεσιών. Αυτό έχει γίνει σε ένα βαθμό εδώ και χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία, αλλά αναμένεται να ενισχυθεί με το νέο σχέδιο οργανισμού, που προωθεί την ανάπτυξη Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το σχέδιο για ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία είχε ανακοινωθεί λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας, τον Ιανουάριο του 2020, από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τώρα, 1,5 χρόνο μετά, φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο με πρώτη – πιλοτική εφαρμογή στο νοσοκομείο της Δυτικής Αθήνας.

Απώτερος στόχος, κατά το Σωματείο Εργαζομένων, είναι η μετατροπή του σε ιδιωτική επιχείρηση αποκομμένη από το δημόσιο προϋπολογισμό, με πρωταγωνίστρια μία πανεπιστημιακή ελίτ, ενάντια στους ασθενείς, το προσωπικό και τη δημόσια υγεία.

Η σύμπραξη σε πρώτη φάση θα σχετίζεται με ακριβό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αν ισχύσουν αυτά που είχαν εξαγγελθεί πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας, «εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρηση του, θα μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing να πάρουμε μηχανήματα από τους ιδιώτες». Για τη λειτουργία και τη συντήρηση των μηχανημάτων θα είναι υπεύθυνοι οι ιδιώτες, όπως σημειώνει ο κ. Κικίλιας, ενώ το όφελος για τους πολίτες είναι ότι δεν θα χρειάζεται να απευθύνονται σε εξωτερικά ιδιωτικά εργαστήρια και να περιμένουν μήνες για να κάνουν τις εξετάσεις τους.

Από τη μεριά του το Σωματείο Εργαζομένων Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ «Αναγέννηση» με πρόσφατη ανακοίνωση καταγγέλει ότι «Με παρασκηνιακό, υπόγειο και αντιδημοκρατικό τρόπο επιχειρείται η αλλαγή φυσιογνωμίας και χαρακτήρα του νοσοκομείου μας», ότι στόχος είναι «να μετατραπεί σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση. Το νοσοκομείο θα βγει στην πιάτσα της αγοράς, θα συνάπτει ΣΔΙΤ, θα αναζητεί χορηγίες. Άλλο ένα βήμα προς την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την Υγεία, πιο φτηνοί και λεηλατημένοι υγειονομικοί, προκειμένου οι ισολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων – επιχειρήσεων να αποτυπώνουν όσο το δυνατόν υψηλότερα κέρδη».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων (24/6/2021):

NA ΠΑΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΕΝ ΚΡΥΠTΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Με παρασκηνιακό, υπόγειο και αντιδημοκρατικό τρόπο επιχειρείται η αλλαγή φυσιογνωμίας και χαρακτήρα του νοσοκομείου μας. Ο χρόνος εκδήλωσης και το περιεχόμενο του νέου σχέδιου οργανισμού κατά σατανική σύμπτωση είναι καρμπόν με τις δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη για το “νέο ΕΣΥ” που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η «επιτροπή σοφών» του ΑΤΤΙΚΟΥ δηλαδή μία μερίδα πανεπιστημιακών καθηγητών και ανώτερων διοικητικών παραγόντων του νοσοκομείου (ούτε 10 τον αριθμό) προβλέπεται:

  1. Το νοσοκομείο να απωλέσει το δημόσιο όποιον δωρεάν χαρακτήρα είχε, ως ίδρυμα αποκλειστικά ενταγμένο στο ΕΣΥ και να μετατραπεί μέσω ΣΔΙΤ σε ακόμα πιο ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και επιχειρηματικό ίδρυμα.
  2. Να  διοικείται από μία ελίτ κάποιων Πανεπιστημιακών κατά τη νομοθεσία της Ιατρικής σχολής. Γνωρίζουμε ότι οι ΣΔΙΤ αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Για το ΑΤΤΙΚΟ διαλέξανε μία μερίδα των πανεπιστημιακών ως πολιορκητικό κριό για την εφαρμογή τους.
  3. Να μετατραπεί σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση. Το νοσοκομείο θα βγει στην πιάτσα της αγοράς, θα συνάπτει ΣΔΙΤ, θα αναζητεί χορηγίες. Αλλο ένα βήμα προς την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την Υγεία, πιο φτηνοί και λεηλατημένοι υγειονομικοί, προκειμένου οι ισολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων – επιχειρήσεων να αποτυπώνουν όσο το δυνατόν υψηλότερα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό οι εργολάβοι και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η κινητικότητα, οι εκβιαστικές μετακινήσεις και αποσπάσεις, οι τοποθετήσεις “ημέτερων” και προϊσταμένων managers θα γίνουν ο κανόνας.
  4. Μία ομάδα πανεπιστημιακής ελίτ και οι κλειστές ομάδες σε όλα τα επίπεδα (και το νοσηλευτικό) θα περιορίσουν τη δυνατότητα εργασιακής ισοτιμίας και δίκαιης ανέλιξης σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό, όλων των πτυχίων και όλων των κλάδων. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο, δοτό και μη αιρετό όργανο, το λεγόμενο «σώμα διευθυντών», που παρακάμπτει κάθε εκλεγμένη αρχή πχ επιστημονικό συμβούλιο, και το οποίο μαζί με το καθεστώς της διεύθυνσης νοσηλευτικής ασκούν την πραγματική εξουσία στο νοσοκομείο.
  5. Οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι υπό προθεσμία θα αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στο χώρο. Οι οργανικές θέσεις προβλέπονται όλο και λιγότερες. Για τους ασθενείς θα συνεχίσει και γιγαντωθεί το αίσχος των ράντζων (που βαφτίζονται έκτακτη κατάσταση).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΩΡΑ! Το απορρίπτουμε στο σύνολό του.

Για μας είναι αιτία πολέμου, οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του νοσοκομείου ενάντια στους ασθενείς και το προσωπικό, ενάντια στη δημόσια υγεία.

Η ίδια η κυβέρνηση προστάτεψε και πριμοδότησε τον ιδιωτικό τομέα μέσα στην πανδημία.Το νέο ΕΣΥ μόνο νέο δεν είναι αλλά φτιάχνεται με όλα τα παλιά και σάπια υλικά των ΣΔΙΤ, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης. Με ότι δηλαδή απέτυχε κατά τη διάρκειεα της πανδημίας και είχε τραγικά αποτελέσματα για το λαό μας.

Δεν θα τους περάσει!

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

  1. Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας τηΠέμπτη 1/7, ώρα 1.30 μμ στη διοίκηση.
  2. Οργάνωση μαζικής σύσκεψης και κινητοποίησης, μαζί με τους φορείς της Δυτικής Αθήνας, το επόμενο 15ήμερο, για την υπεράσπιση του νοσοκομείου για το λαό της περιοχής.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button