LIFESTYLEΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτή Μουσταλευριάς στην Εστία Κρητών Χαϊδαρίου – Φωτορεπορτάζ

Γνωρίζετε κάποιο γλυκό που κάνει καλό στην υγεία μας; Που περιέχει 14 στοιχεία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός; Που βοηθάει ακόμα και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας; Που έχει χαμηλά λιπαρά, γι’ αυτό και είναι κατάλληλο για δίαιτα; Αν πείτε όχι, τότε σίγουρα δεν έχετε πληροφορηθεί τα οφέλη της μουσταλευριάς, ενός παραδοσιακού γλυκού, που παρασκευάζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Για το οποίο φημίζεται μεταξύ άλλων και η Κρήτη.

Θεματική βραδιά αφιερωμένη στη μουσταλευριά διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά, η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου. Μια γιορτή που διοργανώνει σε ετήσια βάση και έχει προστεθεί στο ημερολόγιο δραστηριοτήτων του εθνικοτοπικού συλλόγου της πόλης μας. Η φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου, γέμισε από νωρίς με μέλη και φίλους.

Κρητική παράδοση και διατροφή

Ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Απόστολος Χριστοδουλάκης, ανέφερε πως σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι να προωθήσουν την κρητική παράδοση και τον πολιτισμό, όπως εκφράζεται και μέσα από αυτό το έδεσμα. Ο σύλλογος τους λειτουργεί πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον ενθουσιασμό του έδειξε ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, δίνοντας συγχαρητήρια στο σύλλογο, επειδή συνεχίζει τις πλούσιες σε περιεχόμενο δραστηριότητες του. Σημείωσε πως οι σύντεκνοι της πόλης μας, διοργανώνουν κάθε χρόνο μια σειρά από εκδηλώσεις σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, αλλά και θεματικές. Κάτι που είναι σημαντικό και το έχουμε όλοι ανάγκη  στις μέρες μας. Για αυτό το λόγο κάλεσε να πλαισιώσουμε όλοι τους τοπικούς συλλόγους,  έτσι ώστε να έχουν ζωντάνια και κυρίως να φέρνουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις από τις περιοχές τους, στην πόλη που ζούμε. Πρότεινε ακόμα να ενταχθούν μικροί και μεγάλοι στα καλλιτεχνικά τμήματα της Εστίας Κρητών, που λειτουργούν εδώ και χρόνια με επιτυχία.

Η συνταγή με δυο απλά «βήματα»

Αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος Θοδωρής Μορφιαδάκης εξήγησε τον τρόπο που φτιάχνετε το παραδοσιακό αυτό γλυκό. Όπως εξήγησε,  χρειάζονται έξι μέρη μούστος και ένα μέρος αλεύρι. Τη βράζουμε μέχρι να αρχίσει να χοχλάζει. Όταν τελειώσει, τη σερβίρουμε σε με σουσάμι και κανέλα, αφού πρώτα την αφήσουμε λίγο να κρυώσει.

Μυρτώ Μυλωνά: «Απολαύστε την άφοβα»

Η συνδημότισσα μας διατροφολόγος Μυρτώ Μυλωνά ανέφερε γνωστές και άγνωστες πτυχές από τα οφέλη αυτού του παραδοσιακού επιδόρπιου. Όπως τόνισε, οι Κρήτες της Μινωικής εποχής, ήταν οι πρώτοι που αξιοποίησαν τα προϊόντα του αμπελιού,  φτιάχνοντας οίνο και πετιμέζι, που ουσιαστικά είναι συμπυκνωμένος μούστος.

Η μουσταλευριά έχει παρά πολύ υψηλή θερμική αξία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πρώτη ύλη, που είναι ο μούστος, ο οποίος έχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία του σταφυλιού, που θεωρείται δώρο του Θεού στους ανθρώπους. Είναι τροφή επιβίωσης, γιατί έχει τα 14 από τα 16 στοιχεία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Έτσι ο μούστος είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο.

Η θερμική αξία της όμως δεν σταματάει εκεί. Το σουσάμι που προσθέτουμε της προσδίδει αμινοξέα. Ακόμα η κανέλα με την οποία την πασπαλίζουν που βοηθάει τη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας. Είναι ένα εξαιρετικό σνακ ακόμα και για δίαιτα γιατί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για αυτό το λόγο ευχήθηκε σε όλους  «καλή απόλαυση».

Παρέλαση τοπικών καλλιτεχνών

Οι μουσικοί άρχισαν να πιάνουν θέσεις στο πάλκο. Ο Γιώργος Δαγαλάκης  στη λύρα, ο Γιάννης Βλάσσης στο λαούτο, ο Παναγιώτης Πριμηκήρης στην κιθάρα άνοιξαν την αυλαία. Τους διαδέχτηκαν ο Μανώλης Μορφιαδιάκης στη λύρα, η Έφη Βαμβακούλα, ο Μιχάλης Κουμιώτης και ο Λευτέρης Καραμανώλης στα λαούτα.

Τα φαγητά σερβιρίστηκαν στα τραπέζια. Την τιμητική τους είχαν το βραστό κρέας που συνοδευόταν από μακαρόνια, τα ψητά κρέατα στα κάρβουνα, το κρασί, η τσικουδιά και φυσικά η μουσταλευριά. Το γλέντι δεν άργησε να ξεκινήσει και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διοργανώνουν διπλή εκδήλωση

Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου αλλά και στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει, όπως και κάθε χρόνο, η Εστία Κρητών. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του συλλόγου.

Κοινωνικές δράσεις

Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική δεν άφησαν ασυγκίνητα τα μέλη του τοπικού συλλόγου. Μέσα σε λίγες ώρες συγκέντρωσαν κάθε είδους ανθρωπιστικό υλικό, για τις ανάγκες αυτών των συνανθρώπων μας. Σε συνεργασία με άλλους κρητικούς συλλόγους της Αττικής,  τα δέματα ανθρωπιάς έφτασαν στον τελικό προορισμό τους.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια

Τον αγαπημένο του αδελφό έχασε πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος του συλλόγου και επί σειρά ετών πρόεδρος Γιώργος Συριανόγλου. Το «Χαϊδάρι Σήμερα» εκφράζει στην οικογένεια του εκλιπόντος τα θερμά συλλυπητήρια.

Γιορτή Μουσταλευριάς στην Εστία Κρητών Χαϊδαρίου - Φωτορεπορτάζ 1

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button