ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιάνουν δουλειά οι “νταντάδες της γειτονιάς”

Οι “Νταντάδες της Γειτονιάς” είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης των γονέων για την πρόσληψη βρεφοκόμων – baby sitters που θα φροντίζουν βρέφη, το οποίο θα ενταχθεί το φθινόπωρο στο πλέγμα των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων κυρίως γονέων, των μονογονέων και των αναδόχων για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι του παιδαγωγού-φύλακα.

Η επιδότηση (περίπου 200-250 ευρώ μηνιαίως) θα καταβάλλεται απευθείας στους γονείς, οι οποίοι θα προσλαμβάνουν μέσω πλατφόρμας «νταντά» για λίγες ή περισσότερες ώρες την ημέρα προκειμένου να διευκολυνθεί η μητέρα στην επαγγελματική της σταδιοδρομία.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα έχει διάρκεια τριών ετών και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το φθινόπωρο σε κάποιους δήμους, ενώ το 2022 θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα.

Οι «νταντάδες» θα πιστοποιούνται αφού περάσουν από σεμινάρια. Διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης θα ακολουθείται για τις πτυχιούχους βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς και διαφορετική για τις γυναίκες που επιλέγουν να φροντίζουν βρέφη για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Δεν θα υπάρχει διάκριση φύλου, δηλαδή οι φροντιστές μπορεί να είναι και άντρες, ενώ δεν θα τεθεί όριο ηλικίας για τους ενδιαφερόμενους που θα πιστοποιηθούν και θα ενταχθούν στην πλατφόρμα.

«Με το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”», επισημαίνει η υφυπουργός Eργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, «στηρίζουμε την οικογένεια και ενισχύουμε τη γυναικεία απασχόληση. Προωθούμε την εξισορρόπηση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή προκειμένου οι γυναίκες να μη βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια. Οι γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια αναγκάζονται πολλές φορές να βάλουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα, να εργάζονται λιγότερες ώρες ή να βγαίνουν εντελώς εκτός αγοράς εργασίας. Με τις “Νταντάδες της Γειτονιάς” οι γυναίκες μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους, ενώ παράλληλα μειώνεται η αδήλωτη εργασία μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν, κατόπιν πιστοποίησης, ως παιδαγωγοί-φύλακες».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button