ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Υγεία στο Χαϊδάρι: Τεράστιο το πρόβλημα από 1η Ιανουαρίου – Τι γίνεται με πρώην ΙΚΑ και οικογενειακό γιατρό

Η επικείμενη απόλυση των περισσότερων γιατρών του Κέντρου Υγείας Χαϊδαρίου (πρώην ΙΚΑ – ΠΕΔΥ) προοιωνίζεται σοβαρότατα προβλήματα στη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία στο Χαϊδάρι. Οι γιατροί που απομένουν στο κτήριο της οδού Φαβιέρου είναι ελάχιστοι και σε ειδικότητες μετρημένες στα δάχτυλα. Από την άλλη, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού καρκινοβατεί, αν δεν θεωρηθεί ήδη “κλινικά νεκρός”. Ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από τη μεριά του, υποστηρίζει ότι απλά καταργείται το σύστημα διακρίσεων μεταξύ των γιατρών.   

Χτες το πρωί, 27 Δεκεμβρίου, οι συμβασιούχοι γιατροί του Κέντρου Υγείας Χαϊδαρίου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Υγείας. Αυτό διότι από 1-1-2019 αποβάλλονται από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Στην ουσία καλούνται να αποφασίσουν ή πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως γιατροί του ΕΣΥ ή ιατρείο. Αυτό διότι στις 31.12.18 είναι η τελευταία παράταση για το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων και στη συνέχεια παραμονή στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μισθό του ΕΣΥ.

Ζήτησαν λοιπόν από τον Ανδρέα Ξανθό μια μεταβατική περίοδο ενός χρόνου, ώστε να ισορροπήσει το σύστημα και οι ίδιοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όπως μάς είπε η κ. Μαρία Τσερκέζου. Η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική. “Κρίμα, δυστυχώς είμαστε ιατροί και όχι υπάλληλοι της ΕΡΤ”, ήταν το παράπονο κάποιου από τους παριστάμενους γιατρούς. “Είναι ντροπή που αλλάζουν τις ζωές ανθρώπων που ηλικιακά οι περισσότεροι είναι 50+”, είπε άλλος στο “Χαϊδάρι Σήμερα”.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση. Κοντά τους γιατρούς ο Ανδρέας Μποζίκας και ο Κώστας Φουρλής.

Γιατροί στο Χαϊδάρι: Τεράστιο πρόβλημα

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, από 1-1-2019, ουσιαστικά “ραντεβού τέλος” στα ιατρεία της οδού Φαβιέρου. Θα απομείνουν μόνο 5 μόνιμοι γιατροί ένας από κάθε μία από τις παρακάτω ειδικότητες: παθολόγος, παιδίατρος, πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος, ουρολόγος. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι θα συνταξιοδοτηθούν εντός του 2019. Επίσης για ένα χρόνο υπάρχει ένας ψυχίατρος (επικουρικός). Θυμίζουμε ότι διαχρονικά έλλειπαν κρίσιμες ειδικότητες όπως ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος κτλ.

Από την άλλη αποχωρούν (απολύονται, λένε οι ίδιοι) 15 γιατροί: 3 καρδιολόγοι, 2 ορθοπαιδικοί, 1 δερματολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 6 παθολόγοι, 2 χειρουργοί. Κάποιοι από αυτούς φεύγουν άμεσα, μερικοί μέχρι τον Μάρτιο.

Οι γιατροί που φεύγουν εργάζονται στο ΙΚΑ Χαϊδαρίου εδώ και 25 χρόνια. Διορίστηκαν με μικρή αμοιβή και το δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Το 2014 είχαν απολυθεί και πάλι από τον τότε υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά είχαν κερδίσει την παραμονή τους με προσφυγή τους στα δικαστήρια, όπου κρίθηκε αντισυνταγματική η απόλυσή τους.

Οι γιατροί κλήθηκαν από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να παραμείνουν στο σύστημα ως μόνιμοι στο ΕΣΥ, με τον μισθό του διευθυντή ΕΣΥ. Όμως οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αυτά (περίπου 1.500 ευρώ καθαρά) δεν αρκούν. Διότι αυτής της κατηγορίας οι γιατροί δεν έχουν έξτρα αμοιβή από εφημερίες και απογευματινά ιατρεία. Ενώ οι γιατροί των Νοσοκομείων, εκτός του μισθού τους, πληρώνονται υπερωρίες, εφημερίες, αργίες. Επίσης κάνουν απογευματινά ιατρεία χωρίς λειτουργικά έξοδα και λογαριασμούς.

Όπως είπε η κ. παθολόγος του πρώην ΙΚΑ, κ. Μ. Τσερκέζου, στο “Χαϊδάρι Σήμερα”, βρίσκονται προ αδιεξόδου, καθώς αποβάλλονται από το σύστημα, ενώ και το ιδιωτικό ιατρείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. “Οι αμοιβές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης, μεροκαματιάρηδες είναι οι πελάτες μας”, κλείνει η κ. Τσερκέζου.

Ένας οικογενειακός γιατρός για όλο το Χαϊδάρι!

Ουσιαστικά, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην πρωτοβάθμια υγεία, μοναδική διέξοδος για τον πολίτη θα είναι το ιδιωτικό ιατρείο. Με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται για μια εξέταση ή απλώς για συνταγογράφηση. Και αυτό διότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας δεν προχωρά ούτε στον τομέα των προσλήψεων στα Αστικά Κέντρα Υγείας ούτε τους οικογενειακούς γιατρούς.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στο Χαϊδάρι έχει δηλώσει συμμετοχή στο νέο σύστημα μόνο μία παθολόγος! Αυτό τη στιγμή που, για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της πόλης, απαιτούνται 33 οικογενειακοί γιατροί, συγκεκριμένα παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι. Με βάση το σχέδιο αναλογούν περίπου 2.300 πολίτες σε κάθε γιατρό.

Ο βασικός λόγος για την αποχή των γιατρών είναι η χαμηλή αποζημίωση ανά συμβαλλόμενο (0,70 ευρώ), που οδηγεί σε συνολική αμοιβή περίπου 1.500 ευρώ. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτική επίσκεψη κατ’ οίκον, αν το ζητήσει ο ασθενής. Ακόμη, ο γιατρός πρέπει να τηρεί ιατρικό φάκελο του ασθενούς, πράξη που απαιτεί γραμματειακή υποστήριξη. Έτσι οδηγείται στην απαξίωση ένας θεσμός στον οποίο στηρίζει πολλά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την πρωτοβάθμια υγεία. Και πάλι θύμα είναι ο ασθενής, ειδικά αυτός που χρειάζεται τακτικά να γράφει συνταγές, καθώς μοναδική πραγματική διέξοδος είναι και πάλι το ιδιωτικό ιατρείο. Και όπως όλα δείχνουν, η εξισορρόπηση του συστήματος δεν είναι κοντά…

Ανδρέας Ξανθός: Όχι γιατροί δύο ταχυτήτων

Υγεία στο Χαϊδάρι: Τεράστιο το πρόβλημα από 1η Ιανουαρίου - Τι γίνεται με πρώην ΙΚΑ και οικογενειακό γιατρό 3
Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

Στη συνάντηση των γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με Ανδρέα Ξανθό, τέθηκε, όπως αναφέραμε, το αίτημα να δοθεί νέα παράταση στο σημερινό εργασιακό καθεστώς. Δηλαδή να τους επιτρέπεται να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία παράλληλα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, αυτή η εκκρεμότητα δημιουργήθηκε το 2014. Τότε περίπου 3.000 γιατροί εξωθήθηκαν σε αποχώρηση από τις δημόσιες δομές (πολυιατρεία ΙΚΑ). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στις νέες δομές (ΠΕΔΥ) γιατροί δύο ταχυτήτων. Περίπου τα 2/3 όσων έμειναν (1.400) έκλεισαν τα ιατρεία τους και εντάχθηκαν στο ΕΣΥ ως γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης. Δηλαδή με μισθολογική-βαθμολογική εξομοίωση με τους γιατρούς ΕΣΥ. Το υπόλοιπο 1/3 (περίπου 700) παρέμεινε, λόγω ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει, στο προηγούμενο καθεστώς, διατηρώντας το ιδιωτικό ιατρείο τους.

«Η κυβέρνηση νομοθέτησε, μετά από μια πολυετή μεταβατική περίοδο, που κλείνει στις 31-12-2018, τη δυνατότητα πλήρους ένταξής τους στο ΕΣΥ. Με την ενιαία εργασιακή σχέση τής πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ). Φυσικά και με την προϋπόθεση διακοπής της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, όπως έκαναν και οι χιλιάδες άλλοι γιατροί», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στην πραγματικότητα αυτό που κλείνει οριστικά από 1-1-2019 είναι «ένα στρεβλό, ξεπερασμένο και τελικά αναποτελεσματικό σύστημα». Επεσήμανε ότι η δημόσια περίθαλψη θέλει γιατρούς αφοσιωμένους στο ΕΣΥ και απερίσπαστους στη διαρκή προσπάθεια για την καθολική, ισότιμη και δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών.

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν τη διαχρονική προσφορά όλων των γιατρών που υπηρετούν στις δημόσιες δομές Υγείας, αλλά έχουν και την υποχρέωση να διασφαλίσουν περιβάλλον ισονομίας και ενιαίων εργασιακών σχέσεων σε όλους, χωρίς διακρίσεις. Αυτή είναι η πολιτική μας επιλογή. Η παραμονή με τους ίδιους όρους, με τα ίδια δικαιώματα, αλλά και με τις ίδιες υποχρεώσεις, όσων γιατρών επιθυμούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην αναδιοργάνωση της Δημόσιας ΠΦΥ στη χώρα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Μεταβατική λύση για όλους το Λοιμωδών 

Ρωτήσαμε τον Θοδωρή Σπηλιόπουλο, οδοντίατρο, μέλος τους Δ.Σ. του Αττικού Νοσοκομείου και υποψήφιο δήμαρχο με τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου, για τις εναλλακτικές λύσεις που έχει το κοινό μέχρι να ισορροπήσει το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Διότι διαφαίνεται ο κίνδυνος ότι κάποιοι ασθενείς θα βρεθούν ξεκρέμαστοι για εξετάσεις και συνταγογράφηση. Μας απάντησε ότι το Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα (πρώην Λοιμωδών) λειτουργεί σαν ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια μονάδα υγείας και μπορεί να δώσει λύσει σε κάθε ανάγκη οποιουδήποτε πολίτη.

Αναλυτικά σχόλιο του Θοδωρή Σπηλιόπουλου για την κυοφορούμενη μεταρρύθμιση στην υγεία:

Επειδή είμαι δυόμιση χρόνια άμισθο μέλος του Δ.Σ του Αττικού Νοσοκομείου, γνωρίζω από “τα μέσα” τις χρονιές παθογένειες του συστήματος. Όπως και τη μάχη των μηχανισμών και των κάθε λογής εργολάβων και τρωκτικών του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αν κάτι, λοιπόν, είναι για κριτική είναι ότι χρειάζονται πιο αποφασιστικά βήματα, νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ώστε να επιταχυνθεί ό,τι θετικό – εκσυγχρονιστικό έχει σχεδιαστεί για το συμφέρον των ανθρώπων, για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Το δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και ειδικά η μεγάλη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας θα περπατήσει. Κι αυτό γιατί αφορά την κοινωνία και τις ανάγκες της. Αλλά και γιατί αποτελεί το αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού με βάση τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ήδη εφαρμόζεται.
Είμαι σίγουρος ότι η 2η ΔΥΠΕ θα πάρει έκτακτα μέτρα εξυπηρέτησης με όλες τις μονάδες υγείας της περιοχής για το μεταβατικό διάστημα που προκύπτει. Ώστε να εξυπηρετήσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι να αποκτήσει την κανονικότητα και την ποιότητα. Αυτήν που το νέο σύστημα έχει τις δυνατότητες να εξασφαλίσει και για το Χαϊδάρι και την Δυτική Αθήνα.

Ώρα να πάρουμε θέση απέναντι στη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη

Έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω την πορεία των αιτημάτων, των διεκδικήσεων  των εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Επίσης την κοινή δράση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λέω λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε θέση. Όσοι αγωνιστήκαμε για να μην κλείσει το Λοιμωδών, για να μην ιδιωτικοποιηθούν δομές του Αττικού, που επιχείρησε ο Άδωνις, για την αναβάθμιση των νοσοκομείων της Ψυχιατρικής Υγείας.
Χωρίς περιστροφές, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς μικροπολιτικές. Γιατί η δημόσια ποιοτική δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας απαιτεί γιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης.
Και αισιοδοξώ ότι εκτός από νέους συναδέλφους, έμπειροι και αξιόλογοι γιατροί θα στηρίξουν την πλήρη εφαρμογή του συστήματος. Το μέτρο των επικουρικών γιατρών μπορεί, μέχρι το σύστημα να αποκτήσει βηματισμό και κανονικότητα, να δώσει λύσεις.
Όμως είμαι σίγουρος ότι η στροφή των ασθενών από τα νοσοκομεία στις αξιόπιστες δομές υγείας για πρωτοβάθμια περίθαλψη, που θα απαρτίζονται από γιατρούς μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, θα έχει και ένα ακόμη θετικό. Θα επιτρέψει και στα νοσοκομεία της περιοχής να ασχοληθούν με τα περιστατικά που απαιτούν πραγματικά νοσοκομειακή φροντίδα.

Μ.Χ.

(Οι δύο πρώτες φωτογραφίες από την σελίδα fb της κ. Μαρίας Τσερκέζου)

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button