ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

5 γέφυρες του Κηφισού βρέθηκαν με επικίνδυνες βλάβες!

Γέφυρες του Κηφισού βρέθηκαν με επικίνδυνες βλάβες μετά από έλεγχο που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής. Συνολικά 18 είναι οι γέφυρες του οδικού δικτύου της Αττικής που χρειάζονται επισκευές.

Οι βασικές επιθεωρήσεις των γεφυρών, αρμοδιότητας συντήρησης της Περιφέρειας Αττικής «αποκάλυψαν» την ύπαρξη βλαβών σε 18 από αυτές, οι οποίες χρήζουν αποκατάστασης. Μεταξύ τους και γέφυρες του Κηφισού.

Έλεγχος όλων των γεφυρών

Οι 108 γέφυρες της Αττικής ελέγχθηκαν για τυχόν βλάβες για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, προϋπολογισμού περίπου 350 χιλιάδων ευρώ. Το έργο της επιθεώρησης υλοποίησε μέσα σε 7 μήνες ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», στη βάση της σχετικής σύμβασης που υπέγραψε με την Περιφέρεια Αττικής και προέβη στη σύνταξη των αντίστοιχων εκθέσεων καταγραφής τυχόν βλαβών. 

Συνοπτικά οι βλάβες συνίστανται σε αποσύνθεση, αποκόλληση και πτώση τεμαχίων σκυροδέματος, απουσία καλύμματος φρεατίων, κίνδυνος πτώσης αντικειμένων από τα πεζοδρόμια, ελλιπής πάκτωση ορθοστατών στηθαίων ασφαλείας, κλπ.

Ο έλεγχος αυτός κρίθηκε αναγκαίος, καθώς πολλές από τις γέφυρες έχουν κατασκευαστεί από το 1960 χωρίς να έχει υπάρξει εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασής τους. Τα πορίσματα των επιθεωρήσεων που ολοκληρώθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστούν τα τεχνικά στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, μέσω της διενέργειας μελετών στατικής επάρκειας και ενισχύσεων.

Αποκατάσταση βλαβών

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιθεωρήσεων και τις προτεινόμενες ενέργειες που έχουν καταγραφεί, συντάχθηκε προμελέτη που αφορά στην εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών και επί τόπου ελέγχων, την συντήρηση – ανακατασκευή των γεφυρών, τον ηλεκτροφωτισμό τους, την ενόργανη παρακολούθησή τους και την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειάς τους

Έτσι, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής προκήρυξε ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, για την ανάθεση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΓΕΦΥΡΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», προϋπολογισμού 400.000.00 ευρώ πλέον ΦΠΑ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι γέφυρες του Κηφισού.

5 γέφυρες του Κηφισού βρέθηκαν με επικίνδυνες βλάβες! 3
Οι γέφυρες του Κηφισού χρειάζονται παρεμβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίληψη της διακήρυξης του διαγωνισμού, η οποία αναρτήθηκε στο site της Περιφέρειαςαναγράφεται επί λέξει«Αντικείμενο του έργου είναι η άρση επικίνδυνων βλαβών μέσω επεμβάσεων σε 18 (δεκαοκτώ) γέφυρες, αρμοδιότητας συντήρησης Περιφέρειας Αττικής, βλάβες που εντοπίστηκαν στη διάρκεια των Βασικών Επιθεωρήσεων των γεφυρών της Π.Α. και που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών των γεφυρών.

Συνοπτικά οι βλάβες συνίστανται σε αποσύνθεση, αποκόλληση και πτώση τεμαχίων σκυροδέματος, απουσία καλύμματος φρεατίων, κίνδυνος πτώσης αντικειμένων από τα πεζοδρόμια, ελλιπής πάκτωση ορθοστατών στηθαίων ασφαλείας, κλπ.

5 γέφυρες του Κηφισού βρέθηκαν με επικίνδυνες βλάβες! 5
Κάποιες από τις γέφυρες του Κηφισού έρχονται από άλλες εποχές…

Οι γέφυρες του Κηφισού -και όχι μόνο- στις οποίες θα γίνουν οι επεμβάσεις είναι:

1. Γέφυρα Α/Κ Λ. Κηφισού & Δυρραχίου / Κωνσταντινουπόλεως

2. Γέφυρα Α/Κ Λ. Κηφισού & Πίνδου

3. Γέφυρα Α/Κ Λ. Συγγρού & Χαροκόπου

4. Γέφυρα Α/Κ Λ .Κηφισού & Λ. Αθηνών (Καβάλας)

5. Γέφυρα ρεύματος Λ. Ποσειδώνος προς Σούνιο στο ύψος της Λίμνης Βουλιαγμένης

6. Γέφυρα A/ K Λ. Κηφισού & Πέτρου Ράλλη

7. Γέφυρα Α/Κ Λ. Κηφισού & Λένορμαν / Εθνάρχου Μακαρίου

8. Γέφυρα Α/Κ Λ. Συγγρού & Σπάρτης

9. Γέφυρα Λ. Κηφισίας & Σπύρου Λούη

10. Γέφυρα Α/Κ Λ. Μεσογείων & Κατεχάκη

11. Γέφυρα εξόδου ρεύματος Καλλιρόης προς Πειραιώς για ρεύμα Λ. Συγγρού προς Πειραιά

12. Γέφυρα ΠΕΟΑΚ άνωθεν τοπικής οδού δυτικά οικισμού Στίκα Μεγάρων

13. Γέφυρα Λ. Ποσειδώνος άνωθεν Π. Μυρτιδιωτίσσης / Εθν. Μακαρίου

14. Γέφυρα Α/Κ Λ. Ποσειδώνος & Παλαιάς Παραλιακής

15. Γέφυρα ρεύματος Λ. Ποσειδώνος προς Πειραιά άνωθεν ρεύματος Λ. Συγγρού από και προς Πειραιά

16. Γέφυρα εξόδου ρεύματος Λ. Συγγρού για Γλυφάδα άνωθεν ρεύματος Λ. Ποσειδώνος προς Πειραιά

17. Γέφυρα ΠΕΟΑΘ επί εποχιακού ρέματος Γυμνασίου Ερυθρών

18. Γέφυρα ΠΕΟΑΘ επί τοπικής αγροτικής οδού Ερυθρών βόρεια 1».

Γέφυρες του Κηφισού
Πέτρου Ράλλη. Μία από τις γέφυρες του Κηφισού στις οποίες εντοπίστηκαν βλάβες

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τη Δ/νση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς μέσω ΕΣΗΔΗΣ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 15η Μαϊου 2023, στις 10:00. Η αποσφράγιση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαϊου 2023 στις 10:00 από την αρμόδια επιτροπή διαγωνισμού.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button