ΘΕΜΑ

Από την Pitsos στην Pyramis – Πώς πήραν πάλι μπροστά οι γραμμές παραγωγής ελληνικών ηλεκτρικών συσκευών

Το επώδυνο λουκέτο της Pitsos το 2020 δεν έφερε το οριστικό τέλος στην παραγωγή ελληνικών ηλεκτρικών συσκευών. Ένας Έλληνας επιχειρηματίας “άδραξε την ευκαιρία” του διαθέσιμου έμπειρου προσωπικού, αλλά και του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Έτσι η υπόθεση της Pitsos, η οποία ταλαιπώρησε τους εργαζόμενους και αποτέλεσε σημείο τριβών για τις προηγούμενες κυβερνήσεις μετά το λουκέτο στο παλιό εργοστάσιο της BSH (Bosch und Siemens Hausger) στον Pέντη, είχε αίσια κατάληξη, καθώς πήρε την “σκυτάλη” μια 100% ελληνική βιομηχανία, η Πυραμίς Mεταλλουργία A.E. και ένας επιχειρηματία με ιδιαίτερο «εκτόπισμα» στην αγορά, ο Nικόλαος Mπακατσέλος.

Με τον τρόπο αυτό, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια απ’ το «λουκέτο» της Pitsos (2020) η Ελλάδα απέκτησε και πάλι μαζική γραμμή παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών με την πλήρη λειτουργία της παραγωγικής μονάδας της Pyramis που στήθηκε στα Οινόφυτα και στελεχώθηκε από πρώην στελέχη της ιστορικής Pitsos. Η συμφωνία αφορούσε επίσης την εξαγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού των εργαστηρίων έρευνας, ανάπτυξης και διαχείρισης ποιότητας του εργοστασίου της Πίτσος στον Ρέντη.

Η Pyramis είναι μια βιομηχανία με πορεία σχεδόν 7 δεκαετιών, καθώς ξεκίνησε το 1960 ως μία οικογενειακή επιχείρηση και συγκαταλέγεται πια ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών παγκοσμίως, με ισχυρές στρατηγικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο, ηγέτιδα του κλάδου της στην κατασκευή και εμπορία ειδών κουζίνας και μπάνιου.

Σήμερα, επαναπροσδιορίζει τον επαγγελματικό της χαρακτήρα, αναβιώνοντας την ποιότητα «Made in Greece», με τα υψηλότερα πρότυπα σχεδιασμού και λειτουργικότητας, στις νέες ηλεκτρικές συσκευές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά εκ μέρους της διοίκησης.

Η πιλοτική λειτουργία του νέου εργοστασίου ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 με την πρόσληψη παράλληλα και των πρώτων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί απ’ την BSH – Pitsos, όταν αποφάσισε στα τέλη του 2020 να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο στου Ρέντη που παρήγαγε τα προϊόντα Pitsos.

Σύμφωνα με την Pyramis το επιχειρηματικό πλάνο είναι συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα πενταετίας. Ως τις αρχές του 2023 δημιουργήθηκαν 50 θέσεις εργασίες με την προοπτική να αυξάνονται περαιτέρω. Σημειώνεται ότι η νέα μονάδα θα παράγει σε αυτή την πρώτη φάση κεραμικές εστίες, διαθέτοντας προοδευτικά παραγωγική δυναμικότητα ως 230.000 τεμαχίων ετησίως.

Η Pyramis έχει αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό, με τα προϊόντα της εταιρείας να εξάγονται σε πάνω από 82 χώρες και στις 5 ηπείρους, ενώ επίσης διαθέτει δίκτυο με 8 θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία, Πολωνία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ιταλία και Ρωσία. Έτσι και για τη νέα γκάμα προϊόντων στόχος είναι κατά βάση η εξωστρέφεια.

Όπως έχει πει ο κ. Μπακατσέλος στόχος είναι η ανάπτυξη προϊόντων με καλή ισορροπία ποιότητας – τιμής, ανταγωνιστικά με ευρωπαϊκά προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Μετά τις κεραμικές εστίες, σε δεύτερη φάση αναμένεται να προστεθούν και νέες γραμμές για την παραγωγή ηλεκτρικών φούρνων και απορροφητήρων, βαδίζοντας στα χνάρια της Pitsos.

Πίτσος: Τα 155 χρόνια δόξας, η επένδυση που έμεινε στα χαρτιά και το λουκέτο

Το 1865, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Περικλέους, η οικογένεια Πίτσου άνοιξε ένα μικρό κατάστημα, κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές τη εποχής, όπως ψυγεία νερού και αργότερα γκαζιέρες και θερμάστρες, αλλά και θερμοσίφωνες λαδιού.

Τα χρόνια του Μεσοπολέμου η επιχείρηση μετακόμισε στους «εξωτικούς» Αμπελόκηπους, στα τότε όρια της πόλης των Αθηνών, δημιουργώντας το πρώτο εργοστάσιο φέρνοντας μηχανήματα από τη Γερμανία. «Δείτε μία γκαζιέρα Πίτσος, προτού αγοράσετε», αναφέρει μία διαφήμιση του 1940. 

Από την Pitsos στην Pyramis - Πώς πήραν πάλι μπροστά οι γραμμές παραγωγής ελληνικών ηλεκτρικών συσκευών 3

Πίτσος εμπιστοσύνη

Με τη δεύτερη γενιά, εκπροσωπούμενη από τον Απόστολο Πίτσο, να έχει αναλάβει το τιμόνι της εταιρείας, πάρθηκε η μεγάλη απόφαση να κατασκευαστεί εργοστάσιο στην περιοχή του Ρέντη και το 1959 ξεκινά την παραγωγή ηλεκτρικών ψυγείων.

Στη συνέχεια προχωρά στην παραγωγή καταψυκτών, ηλεκτρικών κουζινών – οι οποίες αποτέλεσαν μέχρι σήμερα το ατού της- ενώ έφτασε να κατασκευάζει ακόμη και τηλεοράσεις, καθώς και επαγγελματικά τρίκυκλα.

Η Χρύσα Παραδείση, διάσημη συγγραφέας βιβλίων με συνταγές μαγειρικής – διαφήμιζε με ολοσέλιδη καταχώριση – τις κουζίνες Πίτσος. 

Από την Pitsos στην Pyramis - Πώς πήραν πάλι μπροστά οι γραμμές παραγωγής ελληνικών ηλεκτρικών συσκευών 5

Οι απεργίες και η έλευση των Γερμανών

Στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, δύο απεργίες, μία που κράτησε 40 μέρες και άλλη μία πέντε μήνες, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή. Εκείνη την περίοδο ο Απόστολος Πίτσος είχε ήδη μπει σε μια διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή Γερμανών στην εταιρεία.

Η Πίτσος, που μαζί με την Ιζόλα Δράκου και τη Βιομετάλ-Eskimo Σταυρόπουλου, η Πίτσος διεκδίκησε –και κέρδισε– την εμπιστοσύνη γενεών Ελλήνων (και Ελληνίδων) καταναλωτών, έχτισε επιχειρηματική δομή, τελικά δεν μπόρεσε να κρατήσει τον ανταγωνισμό μετά τα χρόνια της Κοινής Αγοράς – παρά τις συνεργασίες με σημαντικές ξένες φίρμες.

Έτσι, το 1977 ο γερμανικός όμιλος Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH εξαγόρασε το 60% της ελληνικής εταιρείας και η Siemens A.E. Hellas το 20%.

Ήταν η πρώτη φορά που η γερμανική BSH εξαγόραζε εργοστάσιο και τοπικό σήμα εκτός Γερμανίας.

Οι εργαζόμενοι στην Πίτσος τότε ξεπερνούσαν τους 1.400 και το ελληνικό εργοστάσιο ήταν από τα πλέον παραγωγικά συγκρινόμενο σε σχέση με τα υπόλοιπα που διέθετε ο γερμανικός όμιλος ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

 Από την Pitsos στην Pyramis - Πώς πήραν πάλι μπροστά οι γραμμές παραγωγής ελληνικών ηλεκτρικών συσκευών 7

Τα ψυγεία Non Frost

Τα πρώτα χρόνια η εταιρεία τα πήγε πολύ καλά. Στο εργοστάσιο του Ρέντη ξεκίνησε η παραγωγή ψυγείων Non Frost, ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα ξεκινήσει η παραγωγή ψυγειοκαταψυκτών.

Το 1996 θα υπάρξει μετονομασία της εταιρείας σε BSP ΑΒΕ (από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens, Pitsos).

Τα μέσα της δεκαετίας του 2000 βρίσκουν την BSH σε εμπορικό επίπεδο να κατέχει το 40% της ελληνικής αγοράς και σε παραγωγικό να είναι η κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία λευκών συσκευών στην χώρα με παραγωγή 400.000 προϊόντων ετησίως.

 Από την Pitsos στην Pyramis - Πώς πήραν πάλι μπροστά οι γραμμές παραγωγής ελληνικών ηλεκτρικών συσκευών 9

Υποσχέθηκε αλλά δεν δεσμεύτηκε

Το 2012, η ελληνική Βουλή υπερψήφισε διάταξη κύρωσης συμβιβασμού της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, διευθετώντας την υπόθεση της λειτουργίας των «μαύρων» ταμείων της γερμανικής εταιρείας.

Με βάση αυτή τη συμφωνία η Siemens υποσχέθηκε –αλλά δεν δεσμεύθηκε– για μία παραγωγική επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα που θα δημιουργούσε 700 νέες θέσεις εργασίας. Αν και δεν κατονομάστηκε ποτέ, όλοι θεωρούσαν ότι αφορούσε τη μετεγκατάσταση το εργοστασίου της BSH – Pitsos που βρίσκονταν στου Ρέντη στη Μαγούλα Αττικής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η BSH – Pitsos είχε αποκτήσει το ακίνητο αλλά δεν είχε λάβει τις σχετικές άδειες. Ο μετέπειτα δήμαρχος Ελευσίνας ήταν αντίθετος στη δημιουργία του εργοστασίου στην περιοχή καθώς το οικόπεδο βρίσκεται κοντά στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Η BHS αναθεώρησε τα σχέδιά της και προχώρησε στην πώληση του οικοπέδου, ματαιώνοντας την επένδυση.

Σεπτέμβριο του 2014, η εταιρεία που ελεγχόταν από την Bosch και τη Siemens κατά 50%-50%, πέρασε στον έλεγχο της πρώτης, η οποία εξαγόρασε το ποσοστό της δεύτερης.

Από την Pitsos στην Pyramis - Πώς πήραν πάλι μπροστά οι γραμμές παραγωγής ελληνικών ηλεκτρικών συσκευών 11

Έτσι και επίσημα ο νέος αποκλειστικός μέτοχος δεν είχε κάποια υποχρέωση για την υλοποίηση κάποιας επένδυσης απέναντι στην Ελλάδα. Από την χρονιά εκείνη ξεκίνησαν οι εθελούσιες έξοδοι με αποκορύφωμα αυτή του 2017 η οποία προσέφερε ένα γενναίο πακέτο αποδοχών στους εργαζόμενους.

Ήταν τότε που η BHS ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιο της Pitsos στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα το πράξει στο τέλος του 2018. Ωστόσο τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2018 ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόφαση για «λουκέτο» στην Πίτσος στις αρχές του 2021.

Σημειώνεται ότι η BSH Hellas – Pitsos ακόμα και μέσα στην ύφεση ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρος επιχείρηση. Μόνον την τριετία 2014-2016, την εποχή της βαθιάς ύφεσης και των capital controls, έχει αποδώσει στους μετόχους της πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2017 η διοίκηση της BSH Hellas αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button