ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Στις ράγες” το εμπορικό τρένο που περνάει από το Δαφνί

Πέρασαν τα πρώτα τρένα από το Χαϊδάρι! Τα εμπορευματικά δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής, που συνδέει το λιμάνι του Νέου Ικονίου, στο Κερατσίνι, με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, είναι πια γεγονός. Χρειάστηκαν 10 και πλέον χρόνια από την έναρξη κατασκευής της γραμμής για να μπει η πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία με κοντέινερ στις ράγες. Αυτό έγινε στις 26 Απριλίου 2014 και από τότε πραγματοποιήθηκαν, όλο κι όλο, 11 δρομολόγια. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ελπίζει ότι θα πυκνώσουν, χάρη στην συνδρομή της κινεζικής Cosco, που χρησιμοποιεί τον Πειραιά σαν βάση εξόρμησης για τις αγορές της Ευρώπης.

Μεγάλα όνειρα για τις εμπορευματικές μεταφορές προς την Ευρώπη

"Στις ράγες" το εμπορικό τρένο που περνάει από το Δαφνί 3
Δοκιμαστική διέλευση τρένου.

 

Η μονή εμπορική γραμμή, μήκους 17 χλμ. ξεκινάει από το λιμάνι του ΟΛΠ. Κινείται παράλληλα με την Λ. Σχιστού και στο ύψος του Σκαραμαγκά ανεβαίνει δεξιά  προς το Δαφνί. Διασχίζει την Εθνική Οδό με μεγάλη γέφυρα μήκους 300 μ., περνάει με τούνελ 900 μέτρων το Ποικίλο Όρος και βγαίνει στο ύψος των Νεόκτιστων Ασπροπύργου. Από εκεί συνδέεται με τον σιδηροδρομικό άξονα Αθηνών – Κορίνθου.

Βασικός προορισμός της συγκεκριμένης γραμμής είναι το τεράστιο εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο (συνολικού προϋπολογισμού 257 εκατ. ευρώ). Το έργο υλοποιείται από το 1999 και ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2015. Είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και αφορά την δημιουργία ενός σύγχρονου συγκροτήματος, συνολικής έκτασης 2.000 στρεμμάτων. Εκεί θα συγκεντρωθούν όλες οι σιδηροδρομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες. Είναι το “σκαλοπάτι” για να καταστεί ο Πειραιάς κορυφαίο λιμάνι μεταφοράς ασιατικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Οι προοπτικές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την ολοκλήρωση της σύνδεσης Ν. Ικονίου – Θριασίου, είναι ευοίωνες, μετά τη συμφωνία με τις Cosco και ΗΡ. Γενικότερα, ο όγκος των εμπορευμάτων που θα απαιτηθεί να μετακινηθούν από το λιμάνι προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης εκτιμάται ότι σε βάθος 3 χρόνων θα αγγίξει το 1,7 εκατ. κοντέινερ ανά έτος! Δηλαδή τα αναμενόμενα έσοδα μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο μένει να αποδειχθεί. Ανάλογη με τον όγκο των μεταφερόμενων εμπορευμάτων θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Ντηζελομηχανή στην έξοδο της σήραγγας του Ποικίλου, στο ύψος των διυλιστηρίων Ασπροπύργου

 

Για Κεντρική Ευρώπη τα πρώτα δρομολόγια

Οι 11 πρώτοι συρμοί κατευθύνθηκαν σε προορισμούς της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, μεταφέροντας εξαρτήματα μερικών από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας (Huawei, Sony, Hewlett-Packard), με περίπου 30 κοντέινερ ανά αμαξοστοιχία.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπει άμεσα τουλάχιστον τρία τρένα ανά εβδομάδα, με αυξητική τάση. Η διαδρομή μέχρι τους προορισμούς της Κεντρικής Ευρώπης, όπου γίνεται η τελική συναρμολόγηση των προϊόντων, είναι 3 – 3,5 ημέρες. Η Cosco σχεδιάζει να δημιουργήσει υποδομή συναρμολόγησης των κινέζικων προϊόντων που διακινεί και στην Ελλάδα, πιθανότατα στο Θριάσιο.

Αντισταθμιστικά οφέλη… μηδέν

Μεγάλο μέρος της εμπορικής γραμμής Ν. Ικονίου – Θριασίου διέρχεται από το Χαϊδάρι και προκάλεσε σοβαρή υποβάθμιση στους ορεινούς όγκους και το περιαστικό πράσινο. Σε ανάλογες περιπτώσεις μεγάλων έργων, οι Δήμοι ζητούν από τους κατασκευαστές -και κατά κανόνα παίρνουν- αντισταθμιστικά ωφελήματα. Γνωρίζουμε περιπτώσεις που Δήμοι της Αττικής διεκδίκησαν και πήραν σημαντικό μηχανολογικό εξοπλισμό και οχήματα (πχ απορριμματοφόρα κτλ.), για μικρότερης όχλησης έργα.

Ζήτησε η δημοτική αρχή στο Χαϊδάρι από τον “Άκτορα”, για παράδειγμα, που κατασκεύασε την τεράστια γέφυρα στο Δαφνί, κάτι ανάλογο; Πολύ αμφιβάλουμε… Το σίγουρο είναι ότι δεν πήραμε τίποτε.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button