ΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου: Όταν η διαβούλευση φέρνει αποτελέσματα

για την ΑΣΚ-ΟΤΑ Χαϊδαρίου, Δημήτρης Σταυρίδης, Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου

Λάβαμε σήμερα το τελικό σχέδιο της διοίκησης του Δήμου, περί της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Ενός Οργανισμού που, αφού πέρασε από χίλια μύρια κύματα, κατατίθεται πλέον στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ζητά την ψήφιση του.

Δεν θα σταθούμε εδώ στις βιασύνες, στα λάθη και στις αβλεψίες της διοίκησης του δήμου μας ούτε στη λειψή προετοιμασία του όλου εγχειρήματος (με τα γνωστά πήγαινε – έλα μεταξύ Δήμου, Υπηρεσιακού Συμβουλίου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης). Ούτε θα σταθούμε στην έντονη κριτική που ασκήθηκε, τόσο από το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου, όσο και από τις Δημοτικές Παρατάξεις της αντιπολίτευσης (και για το περιεχόμενο του ΟΕΥ και για τη σπουδή και την όλη μεθόδευση για την ψήφισή του). Δεν θα σταθούμε ούτε στην ένθεν – κακείθεν πολεμική ούτε στα casus belli.

Θα πούμε μόνον πως, όταν (από τη μια πλευρά) διαφαίνεται τελικά διάθεση υποχώρησης, ουσιαστικής διαβούλευσης και σύγκλισης σε βασικά ζητήματα και όταν (από  την άλλη πλευρά) υπάρχει πραγματική διάθεση για συμμετοχή στο διάλογο και ειλικρινής πρόθεση για κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων και βελτιωτικών τροπολογιών, τότε συνήθως κάτι καλό βγαίνει.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημερινό σχέδιο του ΟΕΥ, που (χωρίς να είναι όπως ακριβώς το είχαμε στο νού μας και όπως ακριβώς εμείς θα το σχεδιάζαμε), αποτελεί σαφώς βελτιωμένη εκδοχή εκείνου, που μας γύρισε πίσω με παρατηρήσεις η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ποιες είναι λοιπόν οι αλλαγές και οι βελτιώσεις;

Με το τελικό αυτό σχέδιο:

·       Δημιουργείται μία νέα επιπλέον Διεύθυνση για τα ΚΕΠ, αποτελούμενη από δύο Τμήματα.

·       Δημιουργείται νέο Τμήμα Πολιτισμού στη Διεύθυνση Αθλητισμού Παιδείας & Πολιτισμού.

·       Δημιουργείται Γραφείο Δημοτικής Συγκοινωνίας στη Διεύθυνση Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης.

·       Δημιουργείται Γραφείο Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, επίσης στη Διεύθυνση Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης.

·       Στο επίμαχο Αυτοτελές Τμήμα Ανταπόκρισης σε Αναφορές και Προτάσεις των Πολιτών, που υπάγεται απευθείας στο Δήμαρχο, πέραν της μετονομασίας του, γίνονται αφαιρέσεις προβληματικών διατυπώσεων σε σχέση με τις αρμοδιότητές του.

·       Εφαρμόζεται (στις τοποθετήσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων) το προβάδισμα των κατηγοριών, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

·       Γίνονται βελτιώσεις στο κλαδολόγιο, με σαφή αναφορά των κλάδων του προσωπικού, που μπορούν να προΐστανται σε όλες τις οργανικές μονάδες του Δήμου.

·       Διορθώνονται εξώφθαλμες αδικίες του προηγούμενου σχεδίου, όπως π.χ. να μπορούν να κρίνονται στη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, ως Διευθυντές, οι κλάδοι ΠΕ Νηπιαγωγών, ΤΕ Νηπιαγωγών και ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων κλπ.

·       Εφαρμόζεται το προβάδισμα των εξειδικευμένων κλάδων & κατηγοριών σε τρία Τμήματα (Βιβλιοθήκης, Συντήρησης Mηχανολογικού Eξοπλισμού και Πρασίνου).

·       Αυξάνονται σημαντικά οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, από 262 στον προηγούμενο Οργανισμό σε 317 στον καινούργιο, ήτοι κατά 55 θέσεις, ως εξής:

·       17 νέες οργανικές θέσεις για Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 5 για Τεχνολογικής Εκπαίδευσης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, 22 νέες οργανικές θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (μεταξύ των οποίων και 11 νέες θέσεις οδηγών) και 8 νέες οργανικές θέσεις Υποχρεωτικής  Εκπαίδευσης εργατών καθαριότητας και καθαριστριών.

·       Έννοιες όπως Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, γεωχωρικά δεδομένα, προστασία προσωπικών δεδομένων κλπ. αποτυπώνονται πλέον στο σώμα του νέου Ο.Ε.Υ. καθιστώντας τον πιο σύγχρονο και πιο ενημερωμένο.

Το αν, τελικά, το σχέδιο αυτό της διοίκησης του Δήμου περί της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας θα ψηφιστεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι κάτι που θα το μάθουμε μέσα στη συνεδρίαση. Το σίγουρο είναι όμως πως:

·       η συμμετοχή στο διάλογο (τόσο εντός του δημοτικού συμβουλίου, όσο και μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και μέσα στην κοινωνία)

·       η κατάθεση ενυπογράφως και δημοσίως απόψεων

·       και η πεποίθηση πως (παρά τις διαφορετικές πολιτικές και τις επίσης διαφορετικές προσεγγίσεις) είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλισεις,

μόνον σε καλό για το Δήμο μπορούν να βγουν, μόνον θετικά αποτελέσματα μπορούν να παράξουν. Γιατί θα οδηγήσουν σε ένα νέο Οργανισμό που (αν ψηφιστεί) θα είναι καλύτερος και από εκείνον που απέρριψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από αυτόν που σήμερα ισχύει.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πως η θέση της στείρας άρνησης και της αποχής από τις διαδικασίες, όσο “απλή και καθαρή” και αν φαίνεται, οδηγεί πάντα την κάθε διοίκηση του δήμου να “παίζει μόνη της στο γήπεδο” και να καταλήγει συνήθως στις χειρότερες αποφάσεις.

Χαϊδάρι 6 Απριλίου 2021

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button