ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Ακούγεται σφυγμός” από τον “κρεμαστό βρεφονηπιακό” του Δάσους

Όταν το 2004 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Άνω Δάσους, οι νέοι γονείς της περιοχής νόμισαν ότι τα μωρά τους θα έχουν την τύχη να φιλοξενηθούν και να παίξουν σε ένα σύγχρονο κτήριο. Σήμερα, 17 χρόνια μετά, τα ίδια παιδιά τελειώνουν το λύκειο και… ακόμη ελπίζουμε ότι κάποτε θα ανοίξει ο σταθμός! Οι αναγνώστες μας καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για τον Βρεφονηπιακό της οδού Βεργίνας, ο οποίος, αν και σχεδόν ολοκληρωμένος εδώ και χρόνια, δεν έχει ακούσει παιδικές φωνές. Αραιά και πού, βέβαια, πρωταγωνιστεί σε σατιρικές εκπομπές που κάνουν πλάκα με τα χάλια της ελληνικής διοίκησης.

Όχι και άδικα, αφού 1.146.000 ευρώ ξοδεύτηκαν για μια απρόσιτη “αετοφωλιά”. Αποκλήθηκε έτσι, όπως και “κρεμαστός βρεφονηπιακός”, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση για να μπορεί να μπει κάποιος μέσα!

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι ο Σταθμός ανεγέρθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος μας (1999). Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 2004, οι εργασίες ξεκίνησαν το 2006 και διακόπηκαν, αφού σχεδόν είχε ολοκληρωθεί το έργο, το 2008. Στα πρώτα μνημονιακά χρόνια (2012) ο ΟΕΕ ενσωματώθηκε στον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, το 2014 ο ΟΑΕΔ παραχώρησε το κτήριο στον Δήμο Χαϊδαρίου, αλλά η τότε δημοτική αρχή Μαραβέλια, λόγω των επικείμενων Δημοτικών, αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης. Ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ της δημοτικής αρχής Σελέκου και του ΟΑΕΔ, που δεν κατέληξαν σε οριστική λύση (Διοίκηση ΟΑΕΔ: Παραχωρούμε στον Δήμο Χαϊδαρίου τον Βρεφονηπιακό Άνω Δάσους και Βρεφονηπιακός σταθμός Άνω Δάσους: Στις “καθυστερήσεις” η απόκτησή του από τον ΟΑΕΔ).

Ωστόσο -κάλλιο αργά παρά ποτέ- κάτι φαίνεται να αλλάζει. Στον ΟΑΕΔ, στον οποίο ανήκει το κτήριο, υπάρχει κινητικότητα, τόσο για την αποκατάσταση ζημιών όσο και για την κατασκευή πρόσβασης από την οδό Ακροπόλεως. Τις τελευταίες ημέρες τον επισκέπτονται μηχανικοί και τεχνικοί του ΟΑΕΔ, πράγμα που δίνει -επιτέλους- αισιοδοξία ότι η κατάσταση βγαίνει από το απαράδεκτο, πολύχρονο τέλμα.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” μίλησε με τον κ. Δημήτρη Αλεξάκη, δημοτικό σύμβουλο με τους “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”, που έχει ασχοληθεί με το θέμα του Σταθμού του Άνω Δάσους (βλέπε Να μοιράσουμε μιζέρια δεν γίνεται… Να παράγουμε πλούτο γίνεται).

Ο κ. Αλεξάκης μας λέει ότι αυτή την περίοδο υπάρχει έντονη κινητικότητα για το θέμα στον ΟΑΕΔ από την Διοίκηση, μετά τη συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ του δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπ. Πρωτοψάλτη, για την επίλυση μιας σειράς ζητημάτων, προκειμένου να λειτουργήσει επιτέλους ο σταθμός, δυναμικότητας πλέον των 60 παιδιών.

Το έργο παραλήφθηκε από Επιτροπή πριν από λίγους μήνες και κλήθηκε ο εργολάβος (εταιρεία Δικτύωση) να αποκαταστήσει τις ζημιές (κλοπές σωληνώσεων και καλωδίων), που έχει υποστεί το κτήριο όσο βρισκόταν στην ευθύνη του, χωρίς όμως τελικά αυτός να ανταποκριθεί στις προβλεπόμενες χρονικές προθεσμίες. Κατόπιν αυτού η Διοίκηση προχώρησε στην κατάπτωση της εγγυητικής καλής εκτέλεσης (85.000 ευρώ).

Έχει εκτιμηθεί ότι το ύψος των ζημιών καλύπτεται από το ποσό της εγγυητικής επιστολής.

Στην συνέχεια έχει δρομολογηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών, μετά από σχετική πρόσκληση προς αναδόχους και αντίστοιχη υποβολή τεχνικοοικονομικών προσφορών.

Παράλληλα διερευνάται εφικτή τεχνική λύση πρόσβασης, από την οδό Ακροπόλεως, με ενδεχόμενη αξιοποίηση της εισόδου από το παράπλευρο τμήμα της οδού Βεργίνας, η οποία θα είναι αποδεκτή πολεοδομικά, προκειμένου να μπορεί να γίνει αδειοδότηση λειτουργίας του Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Πέρα από τα προβλήματα της αποκατάστασης των ζημιών και την δημιουργία πρόσβασης – εισόδων, μένει να γίνει και προμήθεια εκπαιδευτικού εξοπλισμού (περίπου 35.000 ευρώ) για τη λειτουργία του Σταθμού.

Ζητήσαμε από τον κ. Αλεξάκη να εκτιμήσει αν θεωρεί πιθανό το να ανοίξει ο Σταθμός για το ερχόμενο σχολικό έτος 2021-2022 και μας απάντησε ότι είναι εφικτό μέχρι τέλους του έτους (2021) να είναι όλα έτοιμα και για την επίτευξη του στόχου αυτού γίνονται οι δέουσες προσπάθειες.

Σχετικά με τον φορέα που θα τον λειτουργήσει, ο συνομιλητής μας μάς λέει ότι το γεγονός είναι ότι θα υπάρξουν ασύγκριτα μεγάλα οφέλη για τις οικογένειες της περιοχής, για οποία επανειλημμένα έχουν δημοσιοποιήσει αναλυτικά στοιχεία, αλλά και έχουν ενσωματώσει στον προγραμματικό τους λόγο οι “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”.

“Μια σύμπραξη μεταξύ ΟΑΕΔ και Δήμου αυτή την περίοδο, με συμμετοχή σε χρήμα και εργαζόμενους κατόπιν συνεκτίμησης των δεδομένων και των δυνατοτήτων εκατέρωθεν, θα ήταν ίσως η καλύτερη εναλλακτική λύση”, σημειώνει ο κ. Αλεξάκης, και συνεχίζει: “Οι συνεχείς δημόσιες αναφορές των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου για την ανάγκη αξιοποίησης του ΒΝΣ χάριν του συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας και η ενσωμάτωση του ζητήματος, ως άκρως σημαντικού στο Πρόγραμμά τους (μοναδική αναφορά στο σύνολο των προγραμμάτων στις πρόσφατες εκλογές) επέδρασε για μια ακόμα φορά θετικά και προκάλεσε την παρούσα Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί με το ζήτημα λειτουργίας του ΒΝΣ.

Ήταν δε αρκετές και θετικές οι συνομιλίες μας σε τεχνικό επίπεδο, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κύριο Βασίλη Καρατζαφέρη, όπως και με την Προϊσταμένη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών κυρία Γιώτα Παναγιωτάκου.

Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι από την πρώτη στιγμή που συμμετείχα ενεργά στα αυτοδιοικητικά της πόλης, ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος είχε βάλει την λειτουργία του ΒΝΣ σαν ζητούμενο υψηλής προτεραιότητας για τους Πολίτες σε Δράση και αρκετές φορές είχαν βρεθεί συμπολίτες μας έξω από τον ΒΝΣ να δηλώσουν δημόσια την θέση τους για την λειτουργία του.

Βεβαίως, όπως σε όλα τα ζητήματα έτσι και εδώ, τα προαναφερόμενα θα αξιολογηθούν με βάση τα αποτελέσματα.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button