ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τι φέρνει το 2021 για το καμπ προσφύγων Σκαραμαγκά και το Χαϊδάρι

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Απριλίου 2016, όταν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ έφτασαν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Αυτό είχε στηθεί μέσα σε λίγες μέρες στην προβλήτα νο 4 του Ναυπηγείου. Έκτοτε η πόλη μας έγινε η έδρα ενός από τα μεγαλύτερα καμπ προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, με δυναμικότητα περίπου 2.500 ατόμων. Η σύνθεση των διαμενόντων άλλαζε, ανάλογα με τον αριθμό αυτών που έφευγαν. Άλλοι έβγαλαν χαρτιά για τις χώρες της Ευρώπης και άλλοι μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα στην Αθήνα. Όλα δείχνουν ότι 5 χρόνια μετά ο καταυλισμός θα διαλυθεί και το Κέντρο Φιλοξενίας θα κλείσει οριστικά. Εξάλλου ποτέ δεν σχεδιάστηκε με την προοπτική να γίνει μόνιμη εγκατάσταση, γεγονός που αντίκειται και στην κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες (συμφωνία που παραβιάστηκε) ή την πολιτική ενσωμάτωσης.

Χαϊδάρι Σήμερα Ζητούνται διαμερίσματα για πρόσφυγες στο Χαϊδάρι και όλη την Αθήνα 2
Σε πρώτο πλάνο η Προβλήτα νο 4 και τα κοντέινερ των προσφύγων. Πίσω η μεγάλη Δεξαμενή νο 5 (500.000 τόνοι). Και τα δύο βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, ως “Εμπορικό Τμήμα” του Ναυπηγείου. Η συνολική επιφάνεια του εκποιούμενου ακινήτου είναι 332 στρέμματα και η τιμή εκκίνησης τα 55 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός πώλησης

Όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησης από την ΕΤΑΔ της μεγάλης σταθερής Δεξαμενής νο 5 και της διπλανής της Προβλήτας νο 4, όπου ζουν σήμερα οι πρόσφυγες. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, λοιπόν, θα σημάνει την κατάργηση του καμπ για να παραδοθεί η έκταση στον πλειοδότη. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε την τελική έκβαση. Πάντως υπάρχει και η απαισιόδοξη οπτική των πραγμάτων σχετικά με τους διαγωνισμούς για το Ναυπηγείο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας ήδη προετοιμάζεται το κλείσιμο της εγκατάστασης. Το πρώτο “σημάδι” ήρθε από τη ματαίωση του έργου της αποχέτευσης του καταυλισμού. Σε αυτό θα εντασσόταν και το αποχετευτικό της Αφαίας και είναι μια αρνητική εξέλιξη για την πόλη μας. Η ματαίωση του έργου είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη, καθώς επιβεβαιώνεται και από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών που θα χρηματοδοτούσαν την κατασκευή του. Δικαιολόγησαν την απόφαση με το γεγονός ότι ο καταυλισμός θα κλείσει. Επιπλέον υπάρχει και υπηρεσιακή αλληλογραφία σε διάφορα επίπεδα, που οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα.

Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής το σημείο όπου θα μεταφερθεί η μεγάλη αυτή εγκατάσταση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να “σπάσει” σε μικρότερα κομμάτια.

Οι προοπτικές για τον χώρο

Σχετικά με το μελλοντικό “αφεντικό” στον χώρο αυτόν, η αγορά εκτιμά ότι θα είναι ο ίδιος που θα πάρει και το “στρατιωτικό κομμάτι” του Ναυπηγείου, ο διαγωνισμός για το οποίο έγινε με μία -ουσιαστικά- προσφορά, αυτήν του Ομίλου Πριόβολου, η οποία ωστόσο θεωρείται από τους πιστωτές χαμηλή. Αν ωστόσο ο διαγωνισμός κατακυρωθεί στον Όμιλο αυτό, τότε λογικά θα επιδιώξει να πλειοδοτήσει και στην τρέχοντα διαγωνισμό για το εμπορικό τμήμα. Ο Θεόφιλος Πριόβολος υπόσχεται συνολική επένδυση που θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ και αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας και αντιδρά στις αιτιάσεις ότι είναι χαμηλό το τίμημα που προσέφερε.

Από την άλλη, ερώτημα αποτελεί η τελική απόφαση του Δήμου Χαϊδαρίου, που διεκδικεί τον συγκεκριμένο χώρο εδώ και χρόνια και η δημοτική αρχή έχει εξαγγείλει δικαστική προσφυγή.

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button