Δυσαρέσκεια και σκληρή γλώσσα της North Star για τον διαγωνισμό
Σε δικαστική ατραπό ενδεχομένως οδηγείται ο διαγωνισμός για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η Pyletech Technologies, του ομίλου North Star, διατυπώνει ενστάσεις για τον ειδικό διαχειριστή. Τον ψέγει διότι διέδιδε ότι πουλάει ένα σύγχρονο ναυπηγείο, ενώ στην πράξη εκπλειστηρίαζε ένα οικόπεδο, με αυθαίρετες κατασκευές και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό. Επίσης, του θυμίζει ότι έχει ήδη πουλήσει 116 στρέμματα της ΕΝΑΕ έναντι 4.100.000 €, αποτιμήσεις για τις οποίες ο ειδικός διαχειριστής και η συνέλευση των πιστωτών πρέπει να απολογηθούν στους φορολογουμένους και να αιτιολογήσουν, γιατί οι ίδιοι πούλησαν σε αυτές τις τιμές.
Ως προς την ουσία του διαγωνισμού, με βάση το νόμο, όταν υπάρχουν δύο προσφορές, ο διαγωνισμός κατοχυρώνεται στον πλειοδότη. Όταν υπάρχει μία προσφορά, τότε ο ειδικός διαχειριστής πρέπει να αποταθεί στη γενική συνέλευση των πιστωτών, όπου την πλειοψηφία κατέχει το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο έχει ήδη διαρρεύσει τη δυσαρέσκειά του για το ύψος του τιμήματος της Pyletech (15 εκατ. ευρώ), θεωρώντας το πολύ χαμηλό.
Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφορικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού έχει ως εξής:
«Είναι σε όλους προφανές ότι ο ειδικός διαχειριστής της ΕΝΑΕ έχει υποπέσει σε μια σειρά λαθών, τα οποία τραυματίζουν το κύρος του διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα:
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία: στις 11 Δεκεμβρίου αποδέχτηκε ως απολύτως έγκυρα και σύμφωνα με την προκήρυξη, όλα τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά της ΟΝΕΧ S.A. και στη συνέχεια αποδέχτηκε επίσης ως έγκυρες την προσφορά και την εγγυητική της, όπως άλλωστε βεβαιώνει και η συμβολαιογραφική πράξη που μας κοινοποίησε. Τρεις ημέρες μετά, στην έκθεση του, θεωρεί την προσφορά της ΟΝΕΧ S.A. ως μη έγκυρη και καταχρηστική, λόγω δήλωσης εκπροσώπου της ότι το τίμημα είναι “συμβολικό”. Εισάγει έτσι μια παγκοσμίως πρωτότυπη πρακτική στη διενέργεια δημοσίων διαγωνισμών, όπου όποιος χάνει –αφού δει την προσφορά του πλειοδότη και των υπολοίπων– θα χαρακτηρίζει τη δική του ως “συμβολική” και θα τινάζει την εκάστοτε διαδικασία στον αέρα.
Αν διαπίστωσε πράγματι ότι υπήρξε καταχρηστική συμπεριφορά της άλλης εταιρείας, γιατί δεν ζήτησε την κατάπτωση της εγγυητικής της;
Είναι σαφές ότι τέτοιες μεθοδεύσεις υπονομεύουν την αξιοπιστία οποιασδήποτε διαδικασίας προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Δεν υπάρχει ούτε ένας επενδυτής στον κόσμο, ο οποίος, βλέποντας τέτοιες ενέργειες, να μην αισθάνεται απροστάτευτος από τα κόλπα, που μπορεί να μετέλθει ο κάθε διαχειριστής.
Η πραγματικότητα για το τίμημα
Ο ειδικός διαχειριστής επέτρεψε να δημιουργηθούν ψεύτικες και πλασματικές εντυπώσεις για την πραγματική αξία του αντικειμένου του διαγωνισμού, που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Επικράτησαν έτσι λάθος πεποιθήσεις και συντηρήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες στην κοινή γνώμη, στους πολιτικούς και –το χειρότερο– στους εργαζομένους. Διέδιδε ότι πουλάει ένα ονειρεμένο σύγχρονο ναυπηγείο, ενώ στην πράξη εκπλειστηρίαζε ένα οικόπεδο, με αυθαίρετες κατασκευές και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό (cold iron).
Ο ειδικός διαχειριστής όφειλε να γνωρίζει και να ενημερώνει τους πάντες ότι:
Η αξία οποιουδήποτε προς πώληση αγαθού καθορίζεται από τη ζήτηση, δηλαδή από τιμή που προσφέρουν οι αγοραστές και όχι από τις επιθυμίες και τα όνειρα των πωλητών.
Οι δήθεν αποτιμήσεις περί της αξίας των χώρων της ENAE δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Γιατί έχουν όλες βασιστεί σε πλασματικές τιμές, με τις οποίες η ΕΝΑΕ και η ΕΤΑΔ αντάλλαξαν χώρους μεταξύ τους κάποια οικόπεδα.
Έχει ήδη πουλήσει 116 στρέμματα της ΕΝΑΕ έναντι 4.100.000 €, σε τιμή που δεν φτάνει ούτε καν το 25% των σημερινών του δήθεν αποτιμήσεων. Και αν δεχτεί κάνεις ως αληθινές τις αποτιμήσεις αυτές, τότε ο ειδικός διαχειριστής και η συνέλευση των πιστωτών πρέπει να απολογηθούν στους φορολογουμένους και να αιτιολογήσουν, γιατί οι ίδιοι πούλησαν σε αυτές τις τιμές.
H εκτίμηση της αγοράς για την αξία των ακινήτων της ΕΝΑΕ ήταν ξεκάθαρη, καθώς υποβλήθηκε μόνο μια σοβαρή προσφορά. Ενώ, επί εβδομάδες διέδιδε ότι υπάρχουν δεκάδες υποψήφιοι, τελικά δεν υπήρξε κανένα σοβαρός ενδιαφερόμενος παρά μόνον εμείς.
Τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα
Ο ειδικός διαχειριστής όφειλε επίσης να ενημερώνει τους πάντες ότι:
Τα συγκεκριμένα ναυπηγεία έχουν κοστίσει στον ελληνικό λαό πάνω από 900 εκατ. ευρώ.
Τα πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση πώλησης της ΕΝΑΕ αυξάνονται κατά 7,2 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης και συνολικά ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ από το 2012.
Η σημερινή κατάσταση είναι θνησιγενής και κάθε καθυστέρηση απαξιώνει ακόμη περισσότερο τις εγκαταστάσεις και λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων.
Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ακόμα κι αν ο διαγωνισμός κηρυχτεί άγονος και επαναληφθεί, το τίμημα συνήθως μειώνεται, είτε παραμένει το ίδιο, για τον απλούστατο λόγο ότι η αγορά γνωρίζει πολύ καλά την πραγματική αξία του προς πώληση αγαθού.
Ένα τίμημα που είναι υψηλότερο της πραγματικής αξίας και δεν συμβαδίζει με τα δεδομένα της αγοράς, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την επιχείρηση στη χρεωκοπία. Συμφέρον τίμημα είναι μόνον εκείνο που εγγυάται ότι το ναυπηγείο θα είναι βιώσιμο και ανταγωνιστικό.
Είμαστε εδώ
Είμαστε εδώ με ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που θα δημιουργήσει χιλιάδες σίγουρες θέσεις εργασίας και θα ξαναζωντανέψει το ναυπηγείο. Η συνολική μας επένδυση θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας και θα έχει σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική και τοπική οικονομία. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξουν αποτελέσματα».
Πηγή: moneyreview.gr