ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Θοδωρής Σπηλιόπουλος για τη συνάντηση Σελέκου – Πατούλη: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

γράφει ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος                                                            επικεφαλής Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου – Υποψήφιος Δήμαρχος

Πριν 3 μήνες, ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου με την δημοτική παράταξη “Πολίτες σε Δράση”, Θοδωρής Σπηλιόπουλος, πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας Σπύρο Τζόκα. Ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τα έργα χρηματοδοτεί η Περιφέρειας Αττικής στο Χαϊδάρι. Παρεθέτουμε το link.

Η συνάντηση είχε γίνει με σκοπό να διαπιστωθεί αν απαντήσεις του Δημάρχου σε ερωτήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν βάση. Να υπενθυμίσουμε ότι επί σειρά ετών, στη πίεσή μας να  προετοιμάσει ώριμες προτάσεις ο Δήμος για το Χαϊδάρι, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια, ο Δήμαρχος απαντούσε με αρνητικό τρόπο. Παρουσίαζε μια εικόνα άρνησης συνεργασίας εκ μέρους της Περιφέρειας. Έτσι αρνήθηκε να διεκδικήσει προτάσεις μας, όπως:

 • Η ανάπλαση του Σκαραμαγκά, για τη χρηματοδότηση της οποίας είχε δεσμευτεί δημόσια ο Αντιπεριφερειάρχης!
 • Η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, ενώ αντίστοιχα έργα χρηματοδότησε η Περιφέρεια στους γειτονικούς μας Δήμους Αιγάλεω και Πετρούπολη.

Τα συμπεράσματα από τη συνάντηση ήταν αποκαλυπτικά και τα παραθέσαμε στην τότε ανακοίνωσή μας.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Σήμερα, 3 μήνες μετά αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα, καθώς ο έκθετος για την στάση του Δήμαρχος, ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε κοινές του δηλώσεις με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη (υποστηριζόμενο από τη ΝΔ) κύριο Πατούλη, ο Δήμαρχος ανάδειξε τη σημασία των αντιπλημμυρικών έργων. Σχολίασε πως δεν έχει κάνει παρέμβαση η Περιφέρεια Αττικής. Συνέχισε διαπιστώνοντας ανάγκη παρέμβασης σε 22 παιδικές χαρές του Δήμου.

Επισυνάπτουμε την απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη. Για άλλη μια φορά μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους, καθώς το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, όπως λέει ο λαός.

Η πραγματικότητα είναι η εξής:

Η Περιφέρεια ενέταξε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την πρώτη χρονιά ανάληψης της διοίκησης έργα για το Χαϊδάρι, για τα οποία περίμενε χρόνια να παραλάβει τις αναγκαίες μελέτες. Χωρίς μελέτες, πώς περίμενε ο  Δήμαρχος να γίνουν τα έργα; Περίμενε τη Δούρου να πάρει τον κασμά να σκάβει για αντιπλημμυρικά και να αντικαθιστά όργανα παιδικών χαρών;

Είναι κάτι που επισημαίναμε συνεχώς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να γίνουν γρήγορα οι μελέτες, για να μην χαθεί η χρηματοδότηση. Γιατί η Περιφέρεια δεν μπορεί να δεσμεύει χρήματα για έργα που δεν είναι έτοιμα να υλοποιηθούν και να τα στερεί από άλλα αναγκαία έργα. Κατ’ εξαίρεση -και μετά καπό δική μας παρέμβαση- ζητήσαμε να μείνουν ανοικτοί οι κωδικοί περιμένοντας τις μελέτες.  

Και ακόμα κι όταν μετά από χρόνια καθυστερήσεων του Δήμου τα έργα πήραν το δρόμο τους, ο Δήμαρχος μιλάει σαν να μην έχει κάνει τίποτα η Περιφέρεια…

Όμως, ας δούμε κάποια από τα έργα της Περιφέρειας που αφορούν το Χαϊδάρι:

 • Αντιπλημμυρικό Καβάλας. Να θυμίσουμε ότι δύο χρόνια στις λαϊκές συνελεύσεις, ο Σελέκος ξιφουλκουσε ότι δεν θα γίνει έργο. Όταν εμείς σαν Πολίτες σε Δράση  ενεργούσαμε στη στήριξη των ενεργειών της Περιφέρειας για το προχώρημα του έργου. Πράγματι, παρά τα μεγάλα προβλήματα, είναι σε εξέλιξη. Προϋπολογισμός 10 εκατ. € από την Περιφέρεια Αττικής.
 • Αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές του Δάσους, της Αφαίας, και του Στρατοπέδου. Οι μοναδικές περιπτώσεις που η Δημοτική Αρχή ακολούθησε την υπόδειξή μας και ανέθεσε σε μελετητές τις συγκεκριμένες μελέτες. Παρά τις καθυστερήσεις, πλέον ετοιμάζονται για δημοπράτηση. Συνολικός Προϋπολογισμός 12 εκατ. € από την Περιφέρεια Αττικής.
 • Έργα ορεινής υδρονομίας στο Ποικίλο Όρος. Υλοποιείται συνολική μελέτη για τη Δυτική Αθήνα, και φυσικά και για την πλευρά του Χαϊδαρίου. Συνολικός Προϋπολογισμός 5 εκατ. € από ευρωπαϊκά κονδύλια, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής.
 • 22 παιδικές χαρές. Μετά από 4 χρόνια που δεν είχε δοθεί η μελέτη από τον Δήμο, υπογράφηκε επιτέλους η προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την Περιφέρεια. Το έργο οδεύει προς δημοπράτηση.
 • Χλοοτάπητας του γηπέδου ποδοσφαίρου. Προχωράει το έργο της αντικατάστασης του. Προϋπολογισμός 360 χιλ. € από την Περιφέρεια Αττικής.
 • Κλείσιμο γηπέδων μπάσκετ με “φούσκες”. Το ενταγμένο έργο με  προϋπολογισμό 300 χιλ. € από την Περιφέρεια Αττικής είναι στάσιμο. 5 χρόνια μετά δεν έχει κάνει μελέτη ο Δήμος.
 • ΚΑΠΗ στα Κουνέλια. Η Περιφέρεια έχει εντάξει τη χρηματοδότηση 500.000€. Καθυστερεί λόγω πολεοδομικών ζητημάτων.
 • Αποκατάσταση του κτιρίου του Μπλόκ 15. Έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Αττικής και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εθνικής Άμυνας.
 • Ανάδειξη τμήματος της αρχαίας Ιεράς Οδού στον Διομήδειο Κήπο.  Ολοκληρώνονται οι πολύχρονες διαδικασίες (μετά από δυσκολίες που αφορούσαν αρχαιολογικά ζητήματα) της ανάθεσης μελέτης και ανασκαφικού έργου. Χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και θα αποτελέσει τον οδηγό για την επέκταση της διαδρομής από τον σταθμό Αγίας Μαρίνας στον Σκαραμαγκά.

Ηλεκτροφωτισμός

Και τώρα πάμε στο Ηλεκτροφωτισμό, που η “κακιά” Δούρου έδωσε 900.000€ στο κομμουνιστή από την Πετρούπολη ενώ εδώ και δύο χρόνια που εμείς το προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος δεν υπέβαλε καν πρόταση. Αντ’ αυτού, ξαφνικά μας ενημέρωσε παρεμπιπτόντως (συζητώντας στο Δ.Σ. για άλλο θέμα) ότι θα πάρουμε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών ύψους 780.000, με το σχετικό επιτόκιο. Και όταν έκπληκτοι ρωτήσαμε αν έχουμε χάσει κανένα “επεισόδιο”, μας είπε ψευδώς ότι η Περιφέρεια δεν δέχεται να μας χρηματοδοτήσει άλλο έργο. Η πραγματικότητα είναι ότι η Περιφέρεια ήταν δεκτική για αυτό το έργο, αλλά ο Δήμος δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα.

Ακτή Σκαραμαγκά

Κάτι αντίστοιχο έκανε και με την πρότασή μας για την ανάπλαση της ακτής Σκαραμαγκά. Ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης είχε δεσμευτεί δημόσια για τη χρηματοδότηση μιας τέτοιας παρέμβασης ύψους 10 εκατ. €, η διοίκηση του Δήμου δεν υπέβαλε αίτημα, θεωρώντας πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο. Χωρίς βέβαια να αντιτείνει μια άλλη προτεραιότητα για την οποία να ζητήσει χρηματοδότηση.

Απορρίμματα

Επιπλέον όλων αυτών, στην κοινή του δήλωση με τον Πατούλη πετάει το μπαλάκι για τα απορρίμματα πάλι στη Περιφέρεια. Ειδικά σε αυτό το δύσκολο ζήτημα, είναι γνωστή η πολιτική μετάθεσης των ευθυνών προς τα επάνω. Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον δημόσιο διάλογο για λύσεις που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την πολύ αρνητική εικόνα του Δήμου μας. Μια από τα ίδια. Μάλλον περιμένει τη Δούρου να καθαρίσει το Χαϊδάρι. Αρκεί κοιτάξει κανείς άλλους γειτονικούς μας Δήμους (που ανήκουν στη ίδια Περιφέρεια βέβαια) για να διαπιστώσει πως πρόκειται καθαρά για ζήτημα αδυναμίας της συγκεκριμένης διοίκησης.

Κατηγορώντας τους άλλους…

Και έτσι πέρασε μια χαμένη πενταετία αδράνειας στο Χαϊδάρι, διαπιστώνοντας τις λαϊκές ανάγκες και κατηγορώντας  άλλους που δεν τις ικανοποιούν. Στην αγωνία του Δημάρχου να κρύψει τις ανεπάρκειες στην ικανότητα διοίκησης και τη φανερή αναποτελεσματικότητα στην παραγωγή έργου, καταφεύγει στην παραποίηση της αλήθειας.

Πρέπει να απαντήσουμε στο ατόπημα που δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας, αλλά και τη σαφή προτίμηση ανίερων  συμμαχιών του υποψηφίου Δημάρχου Μιχάλη Σελέκου. Τι ατόπημα, να συμφωνήσει δημόσια με τον Πατούλη! Με αυτούς που έκαναν ότι μπορούσαν να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό ιδιαίτερα στις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας.

Θοδωρής Σπηλιόπουλος

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button