Θοδωρής Παπαγιάννης: Ο κορυφαίος γλύπτης συστήθηκε στο Χαϊδάρι
Διαφορετικού περιεχομένου από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις ήταν η τελευταία που διοργάνωσε ο σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου. Οι Ηπειρώτες της πόλης μας άφησαν για λίγο τους χορούς και τα πανηγύρια και τίμησαν έναν εκλεκτό συμπατριώτη τους, τον γλύπτη Θοδωρή Παπαγιάννη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, παρουσία μελών και φίλων του συλλόγου.
Δ. Σούκης: «Ο κοντοχωριανός μου με τις αμέτρητες διακρίσεις»
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Σούκης δεν έκρυψε την αγωνία του για τη συμμετοχή του κόσμου στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Τη χαρακτήρισε μάλιστα ως ιδιαίτερης σημασίας. Τόνισε πως το τιμώμενο πρόσωπο με την σπουδαία παρουσία του σε Ελλάδα και εξωτερικό, δοξάζει την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ήπειρο αλλά και τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα. Για το λόγο αυτό θεώρησε ιδιαίτερη τιμή την παρουσία του στο Χαϊδάρι.
Μάλιστα ο κ. Σούκης δήλωσε πως αισθάνθηκε διπλή χαρά αφού ο συγκεκριμένος γλύπτης κατάγεται από το Ελληνικό Ιωαννίνων, ένα χωριό που γειτνιάζει με το δικό του. Διευκρίνισε ακόμα, πως στόχος αυτής της εκδήλωσης δεν ήταν να γνωρίσουν μόνο το γλύπτη και τον άνθρωπο Παπαγιάννη, αλλά να υπάρξει να υπάρξει επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ του καλλιτέχνη και των συντοπιτών του και επομένως αισθητική και πνευματική καλλιέργεια. Κατά την άποψή του, αυτό θα αποτελέσει και ένα κίνητρο για όλους, όταν θα βρεθούν στα Γιάννενα να επισκεφτούν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που δημιούργησε στη γενέτειρα του, το χωριό Ελληνικό. Ακόμα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους παρευρισκόμενους.
«Από το μάρμαρο και το μέταλλο, στον πολυεστέρα και τα άχρηστα υλικά»
Στη συνέχεια ο κ. Σούκης ανέφερε εκτενή στοιχεία από τη βιογραφία του καλλιτέχνη και τις τεράστιες διακρίσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μεταξύ αυτών φοίτησε στο Εξατάξιο Γυμνάσιο στη Ζωσιμαία Σχολή. Εκεί δάσκαλο στα τεχνικά είχε τον αείμνηστο Παύλο Βρέλλη, που έχει αφήσει παρακαταθήκη στα Γιάννενα το μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα. Στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Εκεί είχε δάσκαλο το γλύπτη Γιάννη Παπά. Το 1970 διορίστηκε βοηθός καθηγητή στη σχολή που φοίτησε. Αφού κατέκτησε τα γνωστά υλικά το μάρμαρο, το μέταλλο, τον πηλό και το ξύλο πειραματίστηκε με καινούρια υλικά όπως ο πολυεστέρας με τον οποίο δημιούργησε υπερφυσικές μορφές στις αγαπημένες του φόρμες, στολίζοντας τις με χρώματα. Το ίδιο έκανε και με παλιά υλικά όπως πεταμένα ψυγεία ή παλιά αυτοκίνητα, άχρηστα σύρματα και καρφιά. Ιδιαίτερο ύφος έδωσε για την προστασία του περιβάλλοντος, όπου χρησιμοποίησε ανακυκλώσιμα υλικά.
Ο Θοδωρής Παπαγιάννης έχει πραγματοποιήσει 45 ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Γλυπτά του βρίσκονται τοποθετημένα σε ιδιωτικούς χώρους, σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Το πρώτο του βραβείο το απέκτησε για ένα γλυπτό του, που δεσπόζει στο αεροδρόμιο του Σικάγο. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα πλαστικών τεχνών. Τιμήθηκε από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με τον ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικος. Το 10ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων φέρει το όνομα του.
«Πέντε χιλιόμετρα δρόμος με αγάλματα»
Πάντα όμως ήταν στη σκέψη και τη λογική του, πως πρέπει κάτι να κάνει για το χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Έτσι το 2009 δημιούργησε το μουσείο, όπου στην αυλή του πραγματοποιούνται τα συμπόσια γλυπτικής. Στο συμπόσιο οι συμμετέχοντες, πολλοί εκ των οποίων είναι μαθητές του, δημιουργούν γλυπτά που στολίζουν το χωριό από την είσοδο του μέχρι το Μοναστήρι της Τσούκας, σε μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων. Με λίγα λόγια, ένα μουσείο έχει γίνει ολόκληρη η περιοχή. «Πιστεύουμε πως το έργο του Θοδωρή δεν έχει τελειώσει. Έχει να προσφέρει πολλά ακόμα στο χωριό του, την Ήπειρο και την Ελλάδα. Εμείς ως υπερήφανοι συμπατριώτες του, δεν θα σταματήσουμε να διαλαλούμε και να προβάλουμε το έργο του», κατέληξε ο κ. Σούκης.
Σελέκος: «Συγχαρητήρια για το τόλμημα σας»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος αφού καλωσόρισε τον καλλιτέχνη έδωσε πολλά συγχαρητήρια στο σύλλογο που όπως είπε συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Οι Ηπειρώτες της πόλης μας έκαναν το τόλμημα να προσεγγίσουν ένα θέμα που είναι δύσκολο, αλλά δείχνει και την ποιότητα. Μας υποδεικνύει πως πρέπει να βλέπουμε και αυτές τις πλευρές της ζωής. Ο ίδιος υποσχέθηκε πως όταν θα βρεθεί στην Ήπειρο, θα σπεύσει να επισκεφτεί το μουσείο του.
Παπαγιάννης: « Η τέχνη μπορεί να μην μας χορταίνει, μας κάνει όμως καλύτερους ανθρώπους»
Ο καλλιτέχνης αφού ευχαρίστησε το σύλλογο για την εξαιρετική τιμή που του έκαναν, τόνισε πως όποιος δεν ασχολείται με την τέχνη και δεν την παρακολουθεί, μπορεί να είναι για εκείνον ένα ανιαρό πράγμα. Τους κάλεσε όμως να σκεφτούν πόσα εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στην Ελλάδα για να πάνε να δουν την Ακρόπολη, τους Δελφούς ή την Αρχαία Ολυμπία. Η τέχνη μπορεί να μη μας χορταίνει αλλά μας κάνει λίγο καλύτερους και πιο ευαισθητοποιημένους γενικότερα. Οι κοινωνίες που έβγαλαν τέχνη ήταν και πιο αναπτυγμένες, κάτι που δείχνει η ιστορία. Στη συνέχεια μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό μας ξενάγησε στο χωριό του και στον κόσμο των γλυπτών του.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης το πολυφωνικό σχήμα του συλλόγου υπό τη διεύθυνση του Στάθη Πολύζου, ερμήνευσε μια σειρά από δημοτικά τραγούδια, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων. Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν αναψυκτικά και φυσικά άφθονο τσίπουρο. Τα συγχαρητήρια μας για αυτή τη σπουδαία εκδήλωση.
Περισσότερες πληροφορίες και άφθονο οπτικό υλικό, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του μουσείου http://theodoros-papagiannis.gr/
Γιώργος Παπαπαναγιώτου