ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ποικίλο Όρος: Ξεχασμένα μονοπάτια – άγνωστες ομορφιές στις χαράδρες του

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΣΗ ΣΕ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ στο Ποικίλο Όρος. ΤΑ ΛΕΨΙΝΙΩΤΙΚΑ

Όταν, κατεβαίνοντας το μονοπάτι της Ζαβερδέλλα, προβάλουμε από το πευκοδάσος σε λιβαδάκι, ένα άλλο μονοπάτι κινείται στα δεξιά μας σε ανατολική κατεύθυνση. Κατέρχεται στην ομώνυμη χαράδρα, την διαπερνά κάθετα και μετά από μικρή ανηφόρα, φτάνει στα Λεψινιώτικα.

γράφει – φωτογραφίζει ο Τασσος Λύτρας
Τμήμα του μονοπατιού της Ζαβερδέλλα όπως είναι σήμερα.

Πολλά χαλάσματα, παλιά μαντριά του Λεψινιώτη, στην περιοχή. Ο αρβανίτης από την Ελευσίνα (Λεψίνα) έδωσε τ’ όνομά του στην περιοχή, άγνωστο από πότε. Κάποιοι χάρτες στο Ποικίλο Όρος ακόμη σημειώνουν το τοπωνύμιο αυτό.

Ποικίλο Όρος
Τα χαλάσματα από τις ποιμενικές εγκαταστάσεις του Λεψινιώτη.

Εντυπωσιακή, με πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο, είναι η κοίλη βραχοσκεπή που στα πόδια της υπάρχουν χαλάσματα από δύο κτίσματα. Την προσοχή τραβά μία λαξευμένη στον βράχο κοιλότητα. Νάταν αναθηματική; Να ήταν εκεί τόπος λατρείας κάποιας αρχαίας θεότητας; Αναρριχητικές διαδρομές έχουν ανοιγεί στο βράχο.

Ποικίλο Όρος
Η κοίλη βραχοσκεπή με τον σταλακτιτικό διάκοσμο στου Λεψινιώτη.

Βορειοδυτικά βρίσκεται η επιβλητική είσοδος μιας σπηλιάς. Το σχήμα της θυμίζει είσοδο καθεδρικού ναού. Είναι η Σπέλα Λεψινιώτη. Σώζεται η πληροφορία ότι χωρούσε εκατό πρόβατα. Σήμερα η πρόσβαση σ’ αυτήν είναι δύσκολη εξαιτίας των κάθετων πρανών της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Θριασίου που φτάνουν μέχρι την είσοδό της. Λίγο παραπέρα κι άλλο μικρό σπήλαιο που πλέον η πρόσβαση προς αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κατάλληλο αναρριχητικό εξοπλισμό.

Ποικίλο Όρος
Η είσοδος της Σπέλας Λεψινιώτη με το εντυπωσιακό σχήμα της που θυμίζει είσοδο καθεδρικού ναού.

Βορειότερα από την κοίλη βραχοσκεπή ένα μικρό μονοπάτι ελίσσεται ανάμεσα σε μεγάλους βράχους προς την κορυφογραμμή. Μικρή η διαδρομή αλλά μεγάλης αισθητικής αξίας, οδηγεί σε ομαλή πλαγιά, διέρχεται κάθετα ένα ρεματάκι κι ανεβαίνει μέσα από αραιό πευκοδάσος ώσπου συναντά ποδηλατική διαδρομή.

Από διάφορες θέσεις της διαδρομής θαυμάσια η θέα προς το Θριάσιο Πεδίο και τον κόλπο της Ελευσίνας.

Ποικίλο Όρος
Απογευματινή άποψη του κόλπου της Ελευσίνας από τα Λεψινιώτικα (φωτό Βασίλης Πανταβός).
Ποικίλο Όρος
Η λαξευμένη κοιλότητα της βραχοσκεπής στα Λεψινιώτικα. Νάταν αναθηματική; Να υπήρχε εκεί κάποιο αφιέρωμα σε αρχαία θεότητα;
Ποικίλο Όρος
Το όμορφο πευκοδάσος στο επάνω μέρος της θέσης Λεψινιώτικα.
Ποικίλο Όρος
Η είσοδος μιας μικρής σπηλιάς στα Λεψινιώτικα που, μετά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Θριασίου, δεν είναι πλέον προσβάσιμη από κάτω.
Ποικίλο Όρος
Ένας κούκος (μικρός λιθοσωρός) που κατασκευάστηκε για την σηματοδότηση του μονοπατιού.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x