ΕΚΛΟΓΕΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σκέψεις λίγο πριν από την κάλπη: Η ευθύνη που έχουμε ως πολίτες

Γράφει η Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ
υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
με “Το Χαϊδάρι ψηλά!”

“Ανάμεσα σε αυτούς που διεκδικούν την ψήφο μας έχουμε την ευθύνη να εντοπίσουμε τους καταλληλότερους και να τους δώσουμε την ευκαιρία προς όφελος όλων μας”   

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταγράφεται ως ένας από τους θεσμούς που εγγυώνται την ποιότητα της Δημοκρατίας. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι τοπικοί άρχοντες δίνουν προβάδισμα στις προτεραιότητες των πολιτών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις όποιες κομματικές προτεραιότητες, ακόμη και όταν αυτές οι δύο συγκρούονται.     

Δυστυχώς, όμως, αυτό σπάνια το βλέπουμε να γίνεται στην πράξη και γι’ αυτό σπάνια μιλάμε για καλό Δήμαρχο. Γιατί ‘’καλός δήμαρχος‘’ σημαίνει άνθρωπος που έχει τις γνώσεις και τη διάθεση να δουλέψει σκληρά, λύνει προβλήματα, νοιάζεται πραγματικά για τους συμπολίτες του και πάνω απ’ όλους κι από όλα βάζει το καλό της πόλης του. Το “πρώτα η πόλη” είναι κρίσιμη δέσμευσή του, όχι μόνο για να υπηρετείται σωστά ο θεσμός, αλλά και να διασφαλίζεται πλήρως η ποιότητα ζωής των πολιτών. Το έργο ενός δημάρχου δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό η αξιοπιστία και η ειλικρίνεια, η εντιμότητα και οι καθαρές επιλογές, η μη εξάρτηση από αλλότρια συμφέροντα, η αγάπη και η ανιδιοτέλεια για την πόλη του, καθώς και η ικανότητά του να επικοινωνεί και να ακούει τους συμπολίτες του είναι χαρακτηριστικά απαραίτητα στον καλό δήμαρχο.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν τη βάση για μια αποτελεσματική θητεία, για μια περίοδο που ο δήμος θα λειτουργεί σωστά και οι πολίτες θα απολαμβάνουν έργα και υπηρεσίες που κάνουν πιο ποιοτική την καθημερινότητά τους.

Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα είναι μεγάλο σφάλμα αν η ψήφος μας για τον επόμενο Δήμαρχο βασιστεί μόνο σε κομματικές επιταγές. Η αυτοδιοίκηση έχει τους δικούς της κανόνες και το διακύβευμα είναι εντελώς διαφορετικό. Οι δημότες καλούνται να επιλέξουν τοπικούς άρχοντες και τα κριτήρια επιλογής δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο κομματικά. Ξεπερνά τη λογική μου η εκλογή ενός δημάρχου αδιάφορου ή ανίκανου, προκειμένου ο εκλογικός χάρτης της χώρας να αποκτήσει μπλε, πράσινο, ροζ ή όποιο άλλο χρώμα.

Η πόλη μας, όπως και κάθε πόλη, αξίζει να διοικηθεί από ανθρώπους που την ξέρουν καλά και την αγαπούν, έχουν αποδείξει ότι θέλουν να προσφέρουν, νοιάζονται για την καθημερινότητα των δημοτών και δεν επιθυμούν την εκλογή τους απλά και μόνο για την απόκτηση τίτλων και αξιωμάτων , που θα τους βοηθήσουν στην επαγγελματική ή κοινωνική ανέλιξή τους, καθώς και στη ματαιόδοξη αυτοπροβολή τους.

Επομένως, όταν σε λίγες μέρες βρεθούμε μπροστά στην κάλπη, ας αναλογιστούμε ως πολίτες την ευθύνη που έχουμε να τιμήσουμε με την ψήφο και το σταυρό μας εκείνους που θεωρούμε καταλληλότερους για να αναλάβουν τα ηνία της πόλης μας.

Γιατί στη ζωή υπάρχουν δύο επιλογές: να αποδεχτούμε τις συνθήκες στις οποίες ζούμε, ή να πάρουμε την ευθύνη να τις αλλάξουμε.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button