ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ραδιενεργά απόβλητα στο Σχιστό! Καταγγελία για αδιαφορία από την Πολιτεία – Έκκληση στον Τσίπρα

Την περιβαλλοντική “βόμβα”από ραδιενεργά απόβλητα στο ΧΑΔΑ Σχιστού στο Όρος Αιγάλεω επαναφέρει στην επικαιρότητα ο Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας Πειραιά κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για χώρο αυθαίρετης διάθεσης 10 εκατομμύρια τόνων ραδιενεργών αποβλήτων στο όρος Αιγάλεω, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργού υλικού δίπλα μας!
“Σε κατοικημένη περιοχή, στο Λεκανοπέδιο υπάρχει μία χωματερή με 10 εκατ. τόνους αποβλήτων που έχουν αυξημένη ραδιενέργεια, ραδιενεργά απόβλητα. Αυτό το πράγμα ίσως  είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι αποτέλεσμα της αυθαιρεσίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ξεκίνησε από το εργοστάσιο λιπασμάτων Δραπετσώνας, όπου για την παραγωγή φωσφορικού οξέος, που χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για τα λιπάσματα στη γεωργία, έκαναν εισαγωγές από μία περιοχή της Αφρικής που είχε ήδη αυξημένη ραδιενέργεια… Το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας ιδιοκτησίας Μποδοσάκη, άρχισε το 1980, μέχρι τότε έριχνε τα απόβλητά του στη θάλασσα, και μετά από διαμαρτυρίες άρχισε να μεταφέρει τα στερεά αυτά απόβλητα στους πρόποδες του όρου Αιγάλεω, παρακαλώ να το σημειώσετε αυτό,  με την ανοχή της Αστυνομίας, του Δασαρχείου και όλων των κρατικών υπηρεσιών”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γουρδομιχάλης και πρόσθεσε:

“Κάθε χρόνο έριχνε 500.000 τόνους. Τα φορτηγά του, μετέφεραν τα απόβλητα μέσα από κατοικημένες περιοχές και τα απέθεταν εκεί. Σε διάστημα 20 χρόνων αν κάνουμε ένα πολλαπλασιασμό, έχουμε 10 εκατομμύρια τόνους ραδιενεργών αποβλήτων. Αυτά τα απόβλητα είτε με τη μορφή σκόνης, διαδίδονταν στον αέρα σε όλο το λεκανοπέδιο και εισπνέονταν από τους πολίτες, είτε επειδή ήταν διαλυτά από το νερό της βροχής, περνούσαν στον υδροφόρο ορίζοντα και τον δηλητηρίαζαν. Δηλαδή, μία βόμβα, μία πληγή στο σώμα της Αθήνας με τα εκατομμύρια κατοίκους, η οποία λειτουργούσε χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς”. 

Ραδιενεργά απόβλητα

Στο “Χαϊδάρι Σήμερα” μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την επικίνδυνη ραδιενεργή εστία, που αφορά άμεσα την πόλη μας:

– Ραδιενεργά απόβλητα στο Όρος Αιγάλεω στο Σχιστό, εφιάλτης στη δυτική Αθήνα

– Ραδιενεργά απόβλητα στο ΧΑΔΑ Σχιστού

Το πρόβλημα σήμερα

“Το 2005 ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος των δήμων Αθήνας Πειραιά, δηλαδή των 18 μεγάλων δήμων του λεκανοπεδίου, αποφασίζει να αποκαταστήσει αυτόν τον επικίνδυνο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων). Ξεκινήσαμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια σταδιακά με εγκεκριμένες μελέτες και με χρηματοδότηση είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε από άλλα προγράμματα κρατικά. Θέλω να σκεφτείτε έναν κόλουρο κώνο, δηλαδή που λείπει η κορυφή, έχουμε αποκαταστήσει σε πολύ δύσκολες συνθήκες όλα τα πλαϊνά, αποκατάσταση σημαίνει ότι πάμε σε ένα μόνιμο μπλοκάρισμα του φωσφογύψου, αυτή της ραδιενεργούς ουσίας ώστε να μην διαδίδεται και μας έχει μείνει μόνο το πλατό στην κορυφή.Αυτό έγινε σε τρεις διαδοχικές φάσεις. Και οι τρεις φάσεις χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό Προϋπολογισμό μέσω εγκεκριμένων μελετών που θεωρήθηκαν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και παραλήφθηκαν οριστικά από τις κατά νόμο αρμόδιες επιτροπές.

…Φτάνουμε τώρα στο τελευταίο στάδιο, στη διαδικασία όπου έχουμε βάλει το ‘κακό’ μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και πρέπει να βάλουμε το καπάκι. Από εδώ και πέρα αρχίζει η διαδικασία, επί τέσσερα χρόνια αλληλογραφούμε με την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και ζητάμε να μας εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Με διάφορα τερτίπια, με επινοήσεις, με καθυστερήσεις στις απαντήσεις, δηλαδή για να καταλάβετε, τους απαντούσαμε με ένα έγγραφο μέσα σε προθεσμία δέκα-δεκαπέντε ημερών και κάνανε τρεις μήνες να στείλουν απαντητικό έγγραφο, με αόριστες δικαιολογίες πέρασαν τέσσερα χρόνια και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί” ανέφερε ο Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας Πειραιά και σημείωσε:

Ραδιενεργά απόβλητα
Φωτογραφία από την φωσφογύψο (λευκό) πριν από τα έργα αποκατάστασης (φωτό από Tvxs)

Υπάρχει λύση, αλλά…

“Έχει δύο παραμέτρους το θέμα, το ένα το περιβαλλοντικό αλλά και η δημόσια υγεία και ασφάλεια. Εάν αυτό το σύστημα που έχουμε κάνει δεν κλείσει να σταθεροποιηθεί και καταρρεύσει, αυτό που έγινε στη Μάνδρα θα είναι μία απλή παιδική χαρά. Αυτό που λέμε σε σχέση με τη ραδιενέργεια των αποβλήτων -ότι λέω είναι ντοκουμενταρισμένο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς- αυτό για παράδειγμα το λέει η επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε μία προκλητική αδιαφορία. Πρέπει να πω ότι για να κλείσει αυτό το πράγμα, επειδή δεν μπορούν να μεταφερθούν αυτοί οι εκατομμύρια τόνοι στο εξωτερικό χρειαζόμαστε χώμα για να καλύψουμε τις μεμβράνες. Και χώμα υπήρχε δίπλα από τη γραμμή του Μετρό που κατευθύνεται προς Πειραιά. Δηλαδή τι συμβαίνει τώρα, και αυτό είναι το πιο τραγικό. Αναγκάζεται το δημόσιο και πληρώνει στην κοινοπραξία που φτιάχνει το Μετρό να πάρει τα χώματα από τον Πειραιά  και να τα πάει 50 χλμ μακριά, με φορτηγά. Αφήστε την κυκλοφοριακή ρύπανση, το θόρυβο κλπ σκεφτείτε το κόστος να μεταφερθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα χώματος. Την ίδια στιγμή το έργο απέχει σε ευθεία γραμμή από τον Πειραιά τρία χιλιόμετρα και η κοινοπραξία που εκτελεί το έργο δέχεται να τα μεταφέρει χωρίς να πληρώσει το Δημόσιο. Άρα λοιπόν τι έχουμε τώρα; Πληρώνει το Δημόσιο να φύγουν τα χώματα να πάνε 50 χιλιόμετρα  μακρυά από τον Πειραιά και όταν δεήσουν να μας δώσουν την άδεια να προχωρήσουμε, θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς χώματα να ολοκληρώσουμε το έργο, εμείς δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Και υπάρχει και κάτι άλλο, δεν σκάβει κανείς στην Αθήνα πλέον, δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα να πάρουμε χώματα, άρα ούτε χώματα βρίσκουμε και αν το βρούμε θα πρέπει να το πληρώσουμε για να το ανεβάσουμε εκεί πάνω. Θα μπορούσε δηλαδή να συνδυαστεί μια  δράση βιώσιμης ανάπτυξης… Κάθε φάση κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ. Από τον κρατικό Προϋπολογισμό  τρία εκατομμύρια ευρώ και η τελευταία φάση έχει ακόμα ένα εκατομμύριο ευρώ, με το οποίο θα παραδοθεί ένας χώρος 40 στρεμμάτων, επίπεδος με θέα προς το Σαρωνικό, εκεί ακριβώς που τοποθετείται ο θρόνος του Ξέρξη. Γιατί μπορεί το Όρος Αιγάλεω να είναι λεηλατημένο και κατεστραμμένο ως προς τις φυσικές του ιδιότητες, αλλά παραμένει ένα βουνό με μεγάλο ιστορικό φορτίο.

Ραδιενεργά απόβλητα
Κατά την εγκατάσταση των μεμβρανών (φωτό από Tvxs)

Φωνάζουμε, ουρλιάζουμε, παρακαλάμε

…Πολύ εύστοχα βάλατε το θέμα του υδροφόρου ορίζοντα, όπως λένε οι ειδικοί της κλιματικής αλλαγής, στο μέλλον το κυρίαρχο θα είναι η επάρκεια του νερού. Ο υπόγειος υδροφορέας σε κάθε περιοχή είναι στρατηγική εφεδρεία και πρέπει να το προφυλάσουμε, δεν πρέπει να κάνουμε βόθρους, δεν πρέπει να στέλνουμε τα απόβλητά μας εκεί. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το νερό της βροχής  που πέφτει στο πλατό του ΧΑΔΑ περνάει μέσα από τον φωσφογύψο το διαλύει και τον μεταφέρει στον υδροφόρο ορίζοντα. Φωνάζουμε, ουρλιάζουμε, παρακαλάμε, εκλιπαρούμε, τους γραφειοκράτες να μας δώσουν την άδεια τουλάχιστον να καλύψουμε, να μην επιτρέπουμε να δηλητηριάζεται και να  καταστρέφεται ο υπόγειος υδροφορέας, ο υδροφόρος ορίζοντας. Ούτε αυτό.

Ραδιενεργά απόβλητα

Έκκληση στον Τσίπρα

Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι από 18 δήμους και από το Δήμο της Αθήνας, ομόφωνα το συμβούλιο πήρε μια απόφαση έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα και του λέει κύριε Πρωθυπουργέ, επί τέσσερα χρόνια  εξυπηρετώντας δεν ξέρω τι συμφέροντα η Αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και ειδικότερα η διεύθυνση Περιβάλλοντος δεν μας δίνει την άδεια. Δεν έχουμε πλέον καμιά ευθύνη, η ευθύνη είναι στα χέρια σας κύριε Πρωθυπουργέ, και πρέπει να ενεργήσετε και να αποδώσετε ευθύνες και το κυριότερο να μας δώσετε τη δυνατότητα τώρα που και χώματα υπάρχουν, η κυρία Δούρου έχει διαθέσει 1 εκατομμύριο ευρώ από την Pεριφέρεια για να χρηματοδοτήσει το έργο.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επικαλούνται λέει διάφορα προβλήματα που παρουσίαζε το έργο που εμείς τα έχουμε αντιμετωπίσει, τα έχουμε λύσει και μέσα από εκεί παίζουν ένα κρυφτούλι. Γραμματέας συντονιστής είναι ο κ. Κοκκινάκης, κάτω από αυτόν είναι η κ. Καρδαμίτση και ο κ. Λάμπρος ο προϊστάμενος διεύθυνσης περιφέρειας ”.

Το ηχηρητικό απόσπασμα βρίσκεται εδώ,

Γρηγόρης Γουρδομιχάλης στον Realfm 97,8

 

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x