Πρόεδρος ΝΔ Χαϊδαρίου: “Το σχολείο αναφαίρετο δικαίωμα των μικρών προσφύγων”
Το Χαϊδάρι φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα. Με αφορμή λοιπόν τη μεγάλη συζήτηση που γεννήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά από πρόσφατο δημοσίευμά μας σχετικό με την ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία της πόλης, ζητήσαμε την άποψη του προέδρου της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Χαϊδαρίου, κ. Ιορδάνη Αντωνιάδη, ο οποίος είναι και εκπαιδευτικός. Ο κ. Αντωνιάδης υποστηρίζει πως είναι δικαίωμα όλων των παιδιών η πρόσβαση στη μόρφωση, ενώ θεωρεί παράλληλα πως η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσανάλογο με τις δυνατότητές της βάρος στο προσφυγικό.
– Κύριε Αντωνιάδη, ποια είναι η γνώμη σας για τη συνύπαρξη Ελλήνων και προσφύγων μαθητών στις σχολικές αίθουσες του Χαϊδαρίου;
Η διασφάλιση της πρόσβασης στο υποχρεωτικό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών και αποτελεί το πρώτο βήμα ένταξης τους στη κοινωνία μας. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω για την περιοχή μας, οι όποιες αρχικές αντιδράσεις με την δημιουργία του θεσμού ένταξης των προσφύγων σε σχολικές μονάδες τις περιοχής, πριν τρία χρόνια, δεν υπάρχουν.
Έχει αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που προφανώς είχε δημιουργηθεί από λάθος πληροφόρηση και η συνύπαρξη μεταξύ των μαθητών και εκπαιδευτικών κάτω από την ίδια στέγη θεωρώ ότι είναι αρμονική.
Οι εκπαιδευτικοί τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πάρα τις λειτουργικές δυσκολίες, καταβάλουν συγκινητικές και φιλότιμες προσπάθειες ώστε να επιτελέσουν το έργο τους, που δεν είναι άλλο από το να υπηρετήσουν την ισότιμη εκπαίδευση των παιδιών χωρίς αποκλεισμούς.
«Οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης διόγκωσαν το πρόβλημα»
– Στον Σκαραμαγκά λειτουργεί η μεγαλύτερη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων της Αττικής. Θα θέλαμε την πολιτική σας άποψη σχετικά με τις αντιδράσεις κάποιων τοπικών κοινωνιών, κυρίως στην ενδοχώρα, απέναντι στην υποδοχή προσφύγων και στη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει τη Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια. Η Ελλάδα, ως πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα υποδοχής σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, δυσανάλογο του μεγέθους της. Ιδιαίτερα η πολιτική των ανοικτών συνόρων που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση διόγκωσε το πρόβλημα, με την είσοδο στη χώρα εκτός των προσφύγων και παράνομων μεταναστών με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.
Πολλοί από τους «πρόσφυγες – μετανάστες» που έχουν εισέλθει στην χώρα δεν έχουν καταγραφεί. Δημιουργείται έτσι ένα πλαίσιο που επιτρέπει κάθε είδους έκνομη συναλλαγή. Η αύξηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας σε περιοχές που υπάρχουν τα κέντρα υποδοχής έχει δημιουργήσει το αίσθημα της ανασφάλειας στους πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις με την αγανάκτηση των κατοίκων για την ανομία που επικρατεί να είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων δικαιολογημένη. Πεποίθησή μου είναι πως είναι αναγκαίος επιτέλους ο διαχωρισμός στις συζητήσεις των όρων πρόσφυγας, μετανάστης και παράνομος μετανάστης και επιλογή η πλήρης εφαρμογή του νομικού πλαισίου και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
Την αλληλεγγύη μας την έχουμε επανειλημμένα αποδείξει. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και δεν μπορεί να αντέξει την δεδομένη χρονική στιγμή ούτε το βάρος των διερχόμενων, που έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, με προορισμό άλλες χώρες και η Ελλάδα είναι η χώρα υποδοχής. Όσοι έχουν επιλέξει να μείνουν στην Ελλάδα -και αυτοί είναι πολύ λίγοι- να μείνουν με ανθρώπινες συνθήκες στις δομές η σε σπίτια μέχρι την επιστροφή τους. Με αυτόν τον τρόπο ίσως τελικά η συνύπαρξή τους με τους κατοίκους μπορέσει να γίνει πιο αρμονική και η ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία με καλύτερες από τις υφισταμένες συνθήκες.