ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Συναγερμός από νοσοκομειακά φάρμακα στα σκουπίδια

Σοβαρό συμβάν απόρριψης συσκευασιών φαρμάκων σε κάδο αστικών αποβλήτων απασχόλησε τον Δήμο Χαϊδαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, συνέβη στο ΨΝΑ Δαφνίου και ανακαλύφθηκε από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου.

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στέλεχος της δημοτικής αρχής τηλεφώνησε στη διοίκηση του ΨΝΑ, διαμαρτυρόμενο ότι σε κάδο που είχε αδειάσει την προηγούμενη νύχτα στον χώρο του βρέθηκαν πεταμένα πολλά φάρμακα. Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους απόβλητα απαιτούν ειδική διαχείριση (Κ.Υ.Α. 146163/2012). Αφενός για λόγους περιβαλλοντικούς, καθώς ρυπαίνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα και προστίθενται στο «κοκτέιλ» των τοξικών παραγόντων που υπονομεύουν την ανθρώπινη υγεία. Αφετέρου για την προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να πετιώνται φάρμακα από ένα δημόσιο νοσοκομείο, τη στιγμή που και ένας απλός ιδιώτης γνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται να τα ξεφορτώνεται στον κάδο; Και επιπλέον ότι τα φάρμακα που περισσεύουν είναι αγαθό πολύτιμο για τους μη έχοντες και αξιοποιούνται στα κοινωνικά φαρμακεία και άλλες ανάλογες δομές αρωγής;   

Αν τα φάρμακα ήταν ληγμένα, γεννάται και πάλι το ερώτημα γιατί ξεχάστηκαν στα ράφια και αφέθηκαν να λήξουν. Αλλά και σε αυτό το ενδεχόμενο, η απόρριψή τους στα κοινά σκουπίδια είναι λάθος, αφού έπρεπε να συνταχθεί δελτίο επιστροφής και να ακολουθηθεί η περαιτέρω προβλεπόμενη διαχείριση. 

Είναι όμως και οικονομικό το θέμα. Τα νοσοκομειακά φάρμακα δεν είναι
συσκευασμένα και, εφόσον δεν χορηγηθούν σε ασθενή για διάφορους λόγους (π.χ. εξιτήριο ασθενή, αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής κλπ.), πρέπει να επιστρέφονται στο φαρμακείο του νοσοκομείου, για να χρησιμοποιηθούν από τον επόμενο ή να χορηγηθούν δωρεάν σε απόρους.

Τι συνέβη λοιπόν;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button