ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

Παρανομίες, απειλές και τσαμπουκάδες στο Πόρτο Κατσίκι από πλήρωμα τουριστικού σκάφους

Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε πριν από μερικές μέρες τους λουόμενους στη μαγευτική παραλία «Πόρτο Κατσίκι» στη Λευκάδα. Ο λόγος για ένα φεριμπότ το οποίο εμφανίστηκε ξαφνικά και με δυνατότερη των επιτρεπόμενων ντεσιμπέλ μουσική άραξε ανάμεσα στους λουόμενους αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που εκείνη την ώρα κολυμπούσαν.

Το θέμα μεταδόθηκε από την Athens Voice και ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ:

Πόρτο Κατσίκι. Μία παραλία που κάνει τη Λευκάδα ακόμη πιο όμορφη. Διαυγή νερά σε μοναδική γαλάζια απόχρωση, ο μόνος ήχος είναι της θάλασσας. Εκεί που κάνεις σκέψεις ότι κάπως έτσι πρέπει να είναι ο παράδεισος, ακούγεται εκκωφαντική μουσική disco-τσιφτετελιού! Ο όρος «εκκωφαντική» είναι πολύ ήπιος γιατί τόσα ντεσιμπέλ δεν τα βρίσκεις ούτε στα πιο ακραία μπουζουξίδικα. Σε λίγο εμφανίζεται η πηγή της ηχορύπανσης. Είναι ένα φεριμπότ(!) που ελίσσεται απειλητικά ανάμεσα στους λουόμενους προς τους οποίους απευθύνεται μέλος του πληρώματος και τους προστάζει να παραμερίσουν.

https://www.facebook.com/xaidari.simera/videos/2178051702338739/

Οι λουόμενοι σχηματίζουν την εντύπωση ότι το φεριμπότ πρέπει να χάθηκε ή να αντιμετωπίζει κάποια βλάβη γιατί δεν μπορεί να παραβιάζει τόσο απροκάλυπτα τον νόμο που απαγορεύει σε οποιοδήποτε σκάφος να σπάει τη ζώνη προστασίας που είναι τα 200 μέτρα από την ακτή. Όμως δεν πρόκειται για λάθος. Το πλοίο, αντί να κόψει ταχύτητα, βάζει στο φουλ τις μηχανές και αράζει με φορά πάνω στα βότσαλα! Στο μεταξύ τα ηχεία παίζουν πιο δυνατά, ο καπετάνιος πληροφορεί το κοινό ότι «τα αγόρασα από τη Μέρκελ, δεν είναι κινέζικα» και ταυτόχρονα κάνει αφιερώσεις!

Μέχρι στιγμής δηλαδή υπάρχουν δύο καραμπινάτες παρανομίες. Εισβολή σε περιοχή λουομένων χωρίς σεβασμό στην ακτίνα προστασίας των 200 μέτρων και ένταση μουσικής που είναι υπερεκατονταπλάσια των επιτρεπόμενων 50 ντεσιμπέλ.

Η συνέχεια ξεπερνά κάθε φαντασία. Το πλοίο βάζει μπροστά τις μηχανές για να μείνει σταθερό στην ακτή γεμίζοντας έτσι το περιβάλλον με καπνούς και μυρωδιά από πετρέλαιο. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες οι επιβάτες, που είναι ο ένας δίπλα στον άλλον και προφανώς δεν τηρούν κανένα πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό, κατεβαίνουν από μια άκρως επικίνδυνη σκάλα. Είναι κάθετη, δεν πατάει σε σταθερό έδαφος και προστατεύει μόνο τη μία πλευρά οπότε αναλαμβάνει το, χωρίς κανένα διακριτικό, πλήρωμα να ξεφορτώσει τους επιβάτες με τα χέρια. Τα οποία χέρια δεν καλύπτονται από γάντια και στο πρόσωπο δεν υπάρχει μάσκα.

Στο μεταξύ ο καπετάνιος έχει εισπράξει τις πρώτες διαμαρτυρίες για την ένταση της μουσικής και θέλοντας να δείξει ότι αυτός είναι το αφεντικό, την έχει ανεβάσει ακόμη περισσότερο διανθίζοντάς τη με από μικροφώνου αναφορές στον κουμπάρο και τη σχέση του με τον Βασίλη Καρρά. Οι αντιδράσεις πληθαίνουν και γίνονται τα πρώτα τηλεφωνήματα στο λιμεναρχείο. «Γνωρίζουμε την κατάσταση, θα επιληφθούμε του θέματος» είναι η απάντηση. Οι περισσότεροι κρατάνε κινητό και αποτυπώνουν την απόβαση. Το γεγονός εκνευρίζει τον καπετάνιο, ο οποίος από τα μεγάφωνα απειλεί ότι «θα στείλω δυο-τρία παλικάρια για να σε κάνουν μαύρο στο ξύλο». Τα λόγια σύντομα γίνονται πράξη. Ένα μέλος του πληρώματος απαιτεί να του παραδοθεί το κινητό αλλιώς θα το σπάσει και, όταν οι διαμαρτυρίες των έκπληκτων παρευρισκομένων γενικεύονται, ο καπετάνιος τον καλεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. «Έχω και αυτοκίνητο» προειδοποιεί τους απείθαρχους, ενώ το προσωπικό του αρχίζει να επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα και να τα κατονομάζει ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τον ανδρισμό τους.

Οι παρανομίες έχουν πολλαπλασιαστεί. Κανένας σεβασμός στα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό, προσωπικό χωρίς μάσκες και γάντια, επικίνδυνη αποβίβαση, απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας, απειλή για καταστροφή περιουσίας, προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Ένα σκάφος που φαίνεται στον ορίζοντα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι καταφθάνει το λιμενικό για να βάλει τάξη. Το σκάφος ήταν άσχετο, στα 200 μέτρα κάνει στροφή και απομακρύνεται.

Το πλήρωμα εξακολουθεί να βρίζει, να απειλεί και να δείχνει τα απόκρυφά του, η μουσική να τρυπάει τα αυτιά και ο καπετάνιος δίνει ραντεβού την επόμενη μέρα την ίδια ώρα για να ξανακάνει τα ίδια. Το δρομολόγιό του άλλωστε δεν είναι καθόλου κρυφό. Κυκλοφορεί σε φυλλάδιο που το εξώφυλλό του διαφημίζει την προκλητική παρανομία, δηλαδή το φεριμπότ να είναι αραγμένο στην ακτή με τα βότσαλα.

https://www.facebook.com/xaidari.simera/videos/2178052645671978/

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button