ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η “απόχη” του Α.Τ. Χαϊδαρίου

Παραβατικοί με καταδίκες στις πλάτες τους, ακόμη και για ληστείες και παράνομη οπλοφορία, κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης, μέχρι που… στον έλεγχο του Α.Τ. Χαϊδαρίου τους “σκάναρε” ο ειδικός ηλεκτρονικός εξοπλισμός της ΕΛΑΣ.

Στην Στρατάρχη Καραϊσκάκη έγινε σήμα σε 28χρονο από το Περιστέρι να σταματήσει, ενώ κινούνταν με το αυτοκίνητό του. Διαπιστώθηκε πως πρόσφατα καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 4,5 ετών. Και μάλιστα για σοβαρές παράνομες πράξεις, όπως ληστεία, κλοπές, παράνομη οπλοφορία και σωματικές βλάβες. Μετά την παραπομπή του στον Εισαγγελέα, οδηγήθηκε στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή του.

Το τερματικό του Α.Τ. Χαϊδαρίου εντόπισε κι άλλο παραβατικό άτομο, που κινούνταν με το αυτοκίνητό του στην οδό Αγωνιστών Στρατοπέδου. Το βράδυ της Τετάρτης 17 Απριλίου, σε έλεγχο που έκαναν αστυνομικοί σε 38χρονο από τον Ασπρόπυργο. Διαπιστώθηκε πως σε βάρος του εκκρεμεί ποινή φυλάκισης 1,5 έτους για απάτες. Ο δράστης οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.

Το ειδικό λογισμικό στο οποίο αναφερόμαστε είναι στη διάθεση περιπολικού του Α.Τ. Χαϊδαρίου. Το μέγεθος του είναι περίπου όσο ένα κινητό τηλέφωνο. Είναι συνδεδεμένο απευθείας με τη «βιβλιοθήκη» της Ελληνικής Αστυνομίας και το χειρίζονται αστυνομικοί που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση του. Με το «πάτημα» των στοιχείων του ελεγχόμενου προσώπου, εντοπίζει τα πάντα. Στοιχεία ταυτότητας, καταδικαστικές αποφάσεις, άδεια οπλοφορίας – οπλοκατοχής, λογισμικό Σέγκεν (άδεια παραμονής).

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Αστυνομίας

Επί της ουσίας η χρονοβόρα διαδικασία, γνωστή σε όλους ως «εξακρίβωση στοιχείων», που απαιτεί τη μεταφορά του πολίτη σε αστυνομική υπηρεσία προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος των στοιχείων της ταυτότητάς του, τελείωσε… Οι αστυνομικοί που διενεργούν τον έλεγχο μπορούν με το νέο λογισμικό της ΕΛ.ΑΣ. να αποκτούν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων και να εξακριβώνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εάν η ταυτότητα είναι πλαστή ή γνήσια. Η προηγούμενη διαδικασία προέβλεπε αρκετές ώρες αναμονής σε αστυνομικά τμήματα. Η νέα εφαρμογή χρησιμοποιείται και για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραβιάσει τον νόμιμο χρόνο παραμονής στη χώρα.

Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες μειώνουν δραστικά τον χρόνο της «γραφειοκρατίας», που θέλει τον αστυνομικό να μην είναι στον δρόμο να περιπολεί, αλλά να επιστρέφει στην υπηρεσία για να συμπληρώσει τη «χαρτούρα».

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button