ΙΣΤΟΡΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Οι άγνωστες αρχαιότητες του όρους Αιγάλεω και οι λαθρανασκαφείς

Αιγάλεως – Ποικίλο. Εξερευνώντας την φύση και την ιστορία 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

Πάνω από τον οικισμό Σκαραμαγκά και τα εκεί εκπαιδευτήρια “Νέα Παιδεία”, υπάρχει ένα βραχώδες ύψωμα. Επειδή η περιοχή παληά λέγονταν “Θανασιός” ας τον πούμε βράχο του Θανασιού.

Οι άγνωστες αρχαιότητες του όρους Αιγάλεω και οι λαθρανασκαφείς 3
Διαμορφωμένο σε επίπεδο τμήμα του βράχου. Δύσκολα να δεχθεί κανείς ότι είναι φυσικό και όχι λαξευμένο.

Στη βάση της νότιας πλευράς του, που σχηματίζει ορθοπλαγιά, σώζονται διαμορφώσεις σε επίπεδα με αργούς (ακατέργαστους) ογκόλιθους και ίχνη κτιρίων.

Στην δυτική του πλευρά σώζονται επίσης ίχνη οχυρωματικών τειχών. Στην ορθοπλαγιά έχει δημιουργηθεί μικρό αναρριχητικό πεδίο, από κάποια αστοχία όμως στην τοποθέτηση των ασφαλειών, αποκολλήθηκε τμήμα της εκεί βραχοσκεπής.

Οι άγνωστες αρχαιότητες του όρους Αιγάλεω και οι λαθρανασκαφείς 5
Διαμορφωμένα, με αναλημματικούς τοίχους, επίπεδα. Χωρίς ανασκαφή δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν ήταν και περιγράμματα κτιρίων.

Στη νότια πλευρά επίσης χαμηλότερα, όπου κοίτη ρέματος, σώζονται τα ερείπια ασβεστοκάμινου, γεγονός που μαρτυρεί ότι τροφοδοτήθηκε από τα εκεί αρχαιολογικά κατάλοιπα.

Δεν έχει βρεθεί καμία αναφορά, μνεία, ή μαρτυρία για τον χώρο αυτό, με συνέπεια να μην γνωρίζουμε γι’ αυτόν τίποτε. Ίσως καλύτερες πληροφορίες να είχαν οι λαθρανασκαφείς που έσκαψαν στην περιοχή σε δύο σημεία. Οι ίδιοι, προφανώς είχαν διαφορετική γνώμη από αυτήν της κ. Υπουργού Πολιτισμού που είπε ότι οι αρχαιότητες προστατεύονται από… μόνες τους.

Οι άγνωστες αρχαιότητες του όρους Αιγάλεω και οι λαθρανασκαφείς 7
Κατάλοιπο αμυντικού τείχους στη δυτική πλευρά του υψώματος.
Οι άγνωστες αρχαιότητες του όρους Αιγάλεω και οι λαθρανασκαφείς 9
Το κολονάκι της κορυφής του βραχώδους υψώματος. Στο βάθος ο κόλπος της Ελευσίνας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button