O βαθμός του ταξίαρχου επί τιμή στη Λέλα Καραγιάννη – Το Χαϊδάρι ενώπιον της δικής του ιστορίας
Αναρτήθηκε στη Διαύγεια το Προεδρικό Διάταγμα για την απονομή του βαθμού του Ταξιάρχου επί τιμή στην Λέλα Καραγιάννη: “Απονέμουμε στην Ελληνίδα αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, αρχηγό της Οργάνωσης Πληροφοριών και Δολιοφθοράς “Μπουμπουλίνα”, Λέλα Καραγιάννη, για τον απαράμιλλο ηρωισμό της, την αυτοθυσία και την αφοσίωση που επέδειξε προς το Ελληνικό Έθνος, τα οποία την κατέστησαν στη μνήμη όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων ως Εθνικό ιδεώδες, το βαθμό του Ταξίαρχου επί τιμή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.3883/2010″.
Η πράξη της μεταθανάτιας αναγνώρισης σε μια ηρωίδα της Αντίστασης τιμά τον υπουργό Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελούσε τιμή και για την πόλη στην οποία κρατήθηκε και εκτελέστηκε η ηρωίδα αυτή της Αντίστασης, αυτή η απονομή. Όμως δυστυχώς το Χαϊδάρι δεν έχει κάνει το ιστορικό του καθήκον…
Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μας επαναφέρει προ των ευθυνών μας: Το Χαϊδάρι πότε θα αναλάβει επίσημα την ετήσια απόδοση τιμών στην Καραγιάννη και τους υπόλοιπους εκτελεσμένους στον Διομήδειο Κήπο, που βασανίστηκαν άγρια από τους Γερμανούς κατακτητές στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου;
Είναι λυπηρό να αναγκαζόμαστε να επαναφέρουμε το θέμα πάλι και πάλι. Πέρασαν 76 χρόνια από την εκτέλεση. Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια εκπρόσωποι του Δήμου παρίστανται στο ετήσιο μνημόσυνο και μάλιστα ο πρώτος δήμαρχος που μίλησε με τον θεσμικό του ρόλο για τους μη κομμουνιστές αντιστασιακούς ήταν κομμουνιστής, ο Μιχάλης Σελέκος! Την ίδια μέρα που ο Μανόλης Γλέζος έδωσε από το Χαϊδάρι ένα μάθημα Εθνικής Ενότητας (βλέπε Μάθημα Ελλάδας από τον Μανώλη Γλέζο σήμερα στο Χαϊδάρι). Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2017!
Είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλέζος από τον Διομήδειο Κήπο, στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, σε μια από τις τελευταίες σημαντικές του δημόσιες παρεμβάσεις: “Αν δεν φοράγαμε κομματικά γυαλιά, θα βλέπαμε ότι η αντιστασιακή πράξη του Κώστα Περίκου, που ανατίναξε την γερμανική ΕΣΠΟ, και οι θυσίες της “Μπουμπουλίνας” Λέλας Καραγιάννη δεν διαφέρουν από την αντίσταση του ΕΑΜ. Η Αντίσταση στον κατακτητή ήταν συνολική πράξη του ελληνικού λαού”.
Ωστόσο και την ημέρα εκείνη διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι συγγενείς των θυμάτων, που κάθε χρόνο είναι και λιγότεροι. Η απόδοση τιμής όμως είναι καθήκον του Δήμου Χαϊδαρίου, αφού στα δικά του χώματα βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν οι ήρωες.
Τι θα πράξει η σημερινή δημοτική αρχή; Θα κάνει το τελευταίο απαραίτητο βήμα για να υψωθεί η πόλη μας στο ιστορικό της καθήκον; Η 8η Σεπτεμβρίου δεν είναι μακριά. Ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, που ως δημοτικός σύμβουλος παραβρισκόταν στα τελευταία μνημόσυνα, έκανε τον Οκτώβριο του 2019 ως δήμαρχος μια σχετική δημόσια δήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο (βλέπε “Ώρα να αναλάβει το Χαϊδάρι την ευθύνη του για τους ήρωες που εκτελέστηκαν στον Διομήδειο Κήπο“).