ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ώρα να αναλάβει το Χαϊδάρι την ευθύνη του για τους ήρωες που εκτελέστηκαν στον Διομήδειο Κήπο

“Προτίθεται ο Δήμος Χαϊδαρίου να αναλάβει την τιμητική εκδήλωση για τους ήρωες της Αντίστασης που εκτελέστηκαν στον Διομήδειο Κήπο από τους ναζί;” Την ερώτηση έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η κ. Αγγελική Γκανά, αναφερόμενη σε ένα κορυφαίο γεγονός της Κατοχής που συνέβη στην πόλη μας, ωστόσο βρίσκεται στο στο περιθώριο του ενδιαφέροντος από πλευράς Δήμου, όπως πολλές φορές έχει τονίσει η εφημερίδα μας. 

Στο ιστορικό κλίμα των ημερών μετέφερε η κ. Γκανά  το Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί και τον προσεχή εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Με την ευκαιρία, η συνταξιούχος εκπαιδευτικός, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Δημοτικής Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης», αναφέρθηκε στην εκτέλεση της Λέλας Καραγιάννη και των 59 συναγωνιστών της από τους Γερμανούς κατακτητές στον Διομήδειο Κήπο τον Σεπτέμβρη του 1944.

Το πληροφορήθηκα από το «Χαϊδάρι Σήμερα»

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα θλιβερό και σχεδόν καθόλου γνωστό ιστορικό γεγονός της Εθνικής μας Αντίστασης, που έλαβε χώρα ένα μόλις μήνα πριν από την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους ναζιστές.

Η κ. Γκανά εξομολογήθηκε πως το πληροφορήθηκε για πρώτη φορά από το «Χαϊδάρι Σήμερα». Από τότε κάθε χρόνο παρακολουθεί την επιμνημόσυνη δέηση που τελείται στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στον χώρο της εκτέλεσης. «Είναι μέρος της ιστορίας της πόλης μας και οφείλουμε όλοι μας να τη γνωρίζουμε», τόνισε. Παράλληλα σημείωσε πως κάθε χρόνο η συγκεκριμένη γιορτή μνήμης διοργανώνεται από συγγενείς των εκτελεσθέντων, που πλέον βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία και σβήνουν χρόνο με το χρόνο. «Θα είναι άσχημο μετά από αυτούς να μην υπάρχει συνέχεια στην εκδήλωση. Προτίθεται να την αναλάβει η δημοτική αρχή, κάτι που θα βοηθήσει τα σχολεία, τους φορείς και τους κατοίκους της πόλης μας να μάθουν γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός;», κατέληξε η δημοτική σύμβουλος.

Β. Ντηνιακός: «Το εξετάζουμε σοβαρά»

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός απάντησε πως είναι και στις δικές του προθέσεις η ανάληψη της τιμητικής εκδήλωσης για τους εκτελεσμένους στο Χαϊδάρι. Είναι κάτι που το εξετάζει σοβαρά η δημοτική αρχή και αν γίνει συντεταγμένα σε συνεργασία με τους συγγενείς των θυμάτων, θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα, κατέληξε.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Περισσότερα εδώ:

Εκδήλωση τιμής για τους Αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button