ΑΠΟΨΕΙΣ

“Ο Δήμος δεν κέρδισε κελεπούρι, αλλά κτήριο καταχωμένο σε μπάζα”

του Κίμωνα Φουντούλη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ;

Ο Δήμος Χαϊδαρίου παρέλαβε κτίριο του ΟΑΕΔ καταχωμένο σε μπάζα (;) άγνωστης σύστασης. Ο δήμος μας δεν κέρδισε κελεπούρι, ένα λειτουργικό κτίριο, μία ευκαιρία επίλυσης δικών μας προβλημάτων.

Εδώ επισημαίνεται πως το Υπουργείο Εργασίας, όπου υπάγεται ο ΟΑΕΔ, στην απόφαση παραχώρησης που υπογράφει ο κ. Βρούτσης, αναφέρεται σε «εκτίμηση δαπάνης 250.000 ευρώ» για τη διαχείριση των μπάζων, ενώ ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Ντηνιακός ανέφερε κόστος περί τα «2 εκατομμύρια ευρώ» (απόφαση Δ.Σ. 154/2021).

Πώς οκταπλασιάστηκε η εκτίμηση μετά την ανάληψη της βαρύτατης υποχρέωσης;

Αντιθέτως λοιπόν με όσα διαφημίζονται, ο Δήμος Χαϊδαρίου παρέλαβε μία πληγή που μπορεί να αποδειχθεί γάγγραινα για τα οικονομικά του δήμου μας και την αξιοπιστία του, αν υπάρχει τέτοια, απέναντι στους δημότες.

Ας δούμε πως φτάσαμε ως εδώ: Το κτίριο είχε εκκενωθεί δίχως φύλαξη. Μπαζωνόταν παράνομα από χωματουργική επιχείρηση, κανείς στο Δήμο και τον ΟΑΕΔ δε πήρε χαμπάρι και τελικά συνελήφθησαν από την Αστυνομία και κατασχέθηκαν τα μηχανήματα και φορτηγά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: 
Συλλήψεις για παράνομη χωματερή στο Χαϊδάρι 
Χιλιάδες κυβικά μπάζα, μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο των αποθέσεων στο οικόπεδο αυτό με το μάτι, με μακροσκοπική εξέταση, δίχως δειγματοληψία και ανάλυση. Το πιθανότατο ενδεχόμενο τα μπάζα να περιέχουν αμίαντο ή και βιομηχανικά απόβλητα θα εκτοξεύσει το κόστος εξυγίανσης μιας και απαιτείται ειδική διαδικασία με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και διάθεση σε κατάλληλους χώρους υποδοχής στο εξωτερικό, μιας και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοιοι.

Μέχρι στιγμής κανένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, ούτε ο δήμαρχος, έχουν τεκμηριώσει τη δυνατότητα του δήμου να ανταπεξέλθει στην υποχρέωση που αναλαμβάνει. Άλλωστε δεν έχουν καν περιγράψει τις διαστάσεις του προβλήματος.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου ανίκανος να διασφαλίσει έσοδα από ενοίκια, εισφορές σε γη από εντάξεις στο σχέδιο, να διεκδικήσει παραθαλάσσια φιλέτα 100 στρεμμάτων, τη στιγμή που απειλείται λόγω αναγνώρισης ιδιοκτητών και απίθανες τιμές αποζημίωσης για μπαζωμένα νταμάρια (Προσοχή! Πληθυντικός αριθμός: νταμάρια, κι ας ερωτηθεί η Νομική Υπηρεσία σχετικά), αυτός ο Δήμος Χαϊδαρίου εξακολουθεί να ρέπει στα μπάζα, δίχως τεκμηρίωση.

Η μπάζα του εργολάβου που θα αναλάβει το έργο εξυγίανσης αναμένεται ικανοποιητική. Εμείς, οι Χαϊδαριώτες και οι Χαϊδαριώτισσες, είμαστε σίγουροι και σίγουρες πως τα δημοτικά τέλη που καταβάλουμε δεν θα καταλήγουν στα μπάζα;

Τι θέλει να κάνει η δημοτική αρχή Ντηνιακού;

Ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι της παράταξης του αποφάσισαν πριν γίνει μελέτη και σχεδιασμός πως χρειάζονται την εγκατάσταση. Στο σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων που μελετήθηκε στη συνέχεια εντάχθηκε ως αναγκαία η εγκατάσταση «Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας» στη μπαζωμένη θέση. Περιλαμβάνει Κινητή μονάδα διαχείρισης μπάζων που όμως θα είναι ΑΚΙΝΗΤΗ στη συγκεκριμένη θέση. Θα έχει και μονάδα κομποστοποίησης των κλαδεμάτων κλπ. συναφών αποβλήτων. Επίσης θα έχει Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) Θα έχει και Κέντρο Εκπαίδευσης και  Ανακύκλωσης στη Πηγή για τα παιδιά μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε αυτό το «Πάρκο», στην άκρη του Σκαραμαγκά προς Σχιστό καθώς και στο γειτονικό Πράσινο Σημείο Σκαραμαγκά (επίσης μπαζωμένο οικόπεδο) που θα δέχεται έως 1000 τόνους υλικών, πάντα στην άκρη του δήμου μας, θα πηγαίνουμε να παραδώσουμε σχετικά υλικά. Ποιος θα διασχίσει τη Λ. Αθηνών, το Κόμβο Σκαραμαγκά, θα φτάσει εκεί και θα πρέπει να γυρίσει μέσα στις νταλίκες της Βιομηχανικής Περιοχής ή να κινηθεί μέσω Λ. Σχιστού προς Πειραιά και αναστροφή μετά από χιλιόμετρα για να φανεί συνεπής στις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες; Μήπως κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας;

Η αντιπολίτευση που δεν στήριξε την επιλογή αυτή θα κινήσει γη και ουρανό στις συναρμόδιες υπηρεσίες, στη Βουλή για αν ανατραπεί η εμφανώς προβληματική επιλογή να παίρνει πάνω του ένας δήμος τα επαχθή βάρη της κεντρικής εξουσίας (Υπουργείο Εργασίας); Μπορούμε να περιμένουμε κάτι θετικό από την αντιπολίτευση όταν από το 2020 δεν έχει ενημερώσει τη τοπική κοινωνία; Πόσο μάλλον που τα κόστη εκτοξεύτηκαν και παραμένουμε δίχως μελέτη και γνώση για τη σύσταση των μπάζων…

Καλή Φώτιση και άμεση επιστροφή του φορτίου που ελαφρά τη καρδία  (…και το νου) παραλάβαμε δίχως δημοκρατικό διάλογο, δίχως παράθεση και εξήγηση των πραγματικών δεδομένων, ευχόμενοι το Δημοτικό Συμβούλιο διοίκησης του δήμου μας να ενήργησε «κατά πλάνην».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1. Αλήθεια πότε θα αποτυπωθεί στο προϋπολογισμό του Δήμου Χαϊδαρίου η σχετική υποχρέωση;

2. Από πότε και με ποιο νομικό πλαίσιο αναλαμβάνει δήμος την διαχείριση σωρευμένων μη αστικών αποβλήτων, πιθανότατα επικίνδυνων, επωμιζόμενος το βάρος της κεντρικής διοίκησης(Υπουργείο Εργασίας);

3. Είναι υποχρεωτικό να έχουμε μονάδα για μπάζα ή μπορούμε να εξυπηρετηθούμε όπως σήμερα με υφιστάμενη μονάδα;

4. Το κόστος που προβλέπει η μελέτη για εξοπλισμό του πάρκου περικύκλωσης των δημόσιων πόρων ανέρχεται σε 1,1 εκ. ευρώ, συν τη μονάδα μπάζων 0,6 εκ. ευρώ σύνολο 1,7 εκ. ευρώ. Είναι όλα απαραίτητα;

5. Η μισθοδοσία του «Πάρκου» υπολογίζεται σε 258 χιλιάδες ετησίως. Δηλαδή σε βάθος δεκαετίας 2,58 εκατομμύρια ευρώ. Θα τα αντέξουμε;

6. Μα θα καταφέρει ο δήμος μας να λειτουργήσει μια βιοτεχνική εγκατάσταση ή ετοιμάζεται παραχώρηση της δημόσιας επένδυσης ( επιδότηση 100%) σε ιδιώτη που δεν θα έπαιρνε επιδότηση άνω του 50%;

7. Σε ό,τι αφορά τα πεταμένα μπάζα σε δρόμους, βουνά και οικόπεδα τι κάνει ο δήμος μας; Υπέβαλε σχετικές μηνύσεις, κινητοποίησε θεούς και δαίμονες της «διοίκησης»; Θα Παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη αυτών που μπάζωσαν το Σκαραμαγκά, θα πιέσει το Υπουργείο Εργασίας-ΟΑΕΔ να κάνουν το ίδιο ώστε να τιμωρηθούν αυστηρά οι υπαίτιοι; Ή μήπως όλα είναι για το θεαθήναι; Νόμοι, αρμοδιότητες, ευαισθησίες…

8. Τα πράσινα απόβλητα μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας με ΨΝΑ, Στρατόπεδο, Δρομοκαΐτειο, Διομήδειο Κήπο, Δασαρχείο.

Ο δήμος Χαϊδαρίου να αποφασίσει μακρόχρονη προσπάθεια, να συντονίσει και βοηθήσει και οι λύσεις θα βρεθούν δίπλα στη πόλη και όχι σε απρόσιτα σημεία.

Η σωστή χωροθέτηση, των εγκαταστάσεων κεντροβαρικά, βολικά στο κάτοικο διασφαλίζει την επιτυχία. Στο Χαϊδάρι με τη παρούσα πρόταση υπερσυγκέντρωσης δραστηριοτήτων στον ακριτικό Σκαραμαγκά, διασφαλίζεται η απορρόφηση και η απόκρυψη των αποτελεσμάτων της μακριά από τα μάτια μας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button